A név és a dátum törlése a cikkekből

Az egyik tanulóm tette fel a kérdést:

„Kérdésem a következő. A honlapomon publikált cikkem címe alatt megjelenik a felhasználó nevem és a dátum, hogy mikor készült. Hogyan tudom ezt eltüntetni onnan?”

Jöjjön a válasz, olyan formában, hogy másoknak is hasznos legyen:

Mire is vonatkozik a kérdés?

Ezeket szeretnénk eltüntetni:

Hogyan álljunk neki?
Meg kell nyitni az admin felületen a Megjelenés => Szerkesztő menüben először az index.php fájlt. De nem csak ezt a fájlt kell módosítani, hanem általában (kinézettől függ) a következőket is: archive.php, search.php, single.php. Ezekben a fájlokban a cikkek főoldaláról, archívumából, a keresési  eredményekből és egy-egy cikk egyedi oldalairól tudjuk kivenni a fentieket.

Hogyan?
A dátum és a felhasználónév is egy-egy php parancs miatt jelenik meg, most ezeket fogjuk megkeresni. A szerzőt a <?php the_author() ?> parancs jeleníti meg, míg a dátumot a <?php the_time(‘Y. F j.’) ?> – ez utóbbi a magyar formátumú idő megjelenítésére szolgál. A lényeg, hogyha a dátumot is ki akarjuk venni a weboldalból, akkor egy olyan részt kell keresni, amiben szerepel a the_time karaktersorozat, majd utána a „Y” (év), „F” (hónap) és „j” (nap) részek, tetszőleges sorrendben. Minden php parancs így kezdődik: <? és így végződik: ?> azaz egy-egy parancs kivételéhez az szükséges, hogy a törölt rész is így kezdődjön és végződjön.

Tehát térjünk vissza a Megjelenés => Szerkesztő menüben az index.php fájlhoz, majd a fentieknek megfelelően töröljük az alábbi képen pirossal aláhúzott részeket (klikkre nagyobb lesz!):

Ezután nyomjuk meg a szerkesztő alatt látható „Fájl módosítása” feliratú kék gombot, majd a másik 3 fájlban is végezzük el a fentieket!

Apró kiegészítés:
Mivel a szerző félkövéren jelent meg, ez megjelenik a kódban is. A „kacsacsőr strong kacsacsőr” részt törölhetjük a <?php the_author() ?> elöl, és a „kacsacsőr perjel strong kacsacsőrt” pedig mögüle. Ahogy az utána következő „,”-t is, amely a weboldalon a szerzőt és a dátumot volt hivatott egy vesszővel elválasztani. Majd utána, a fenti képen az author szó alatt található ” | „-t is, amely | szintén megjelenik a legfelső képen, a „szerkesztés” link előtt. De mivel az előtte lévő szerzőt és dátumot töröltük, hülyén nézne ki, ha ottmaradna.

A végeredmény:

ui.: Témakörtől függően érdemes meggondolni, hogy tényleg ki akarjuk-e venni a közzététel dátumot. Ezt látva ugyanis az olvasók könnyen megállapíthatják, hogy mennyire aktuális az adott cikk tartalma. Míg egy adótanácsadó blogján kifejezetten hasznos lehet a közzétételi dátum megjelenítése, addig egy életmód blogban talán ez felesleges. Köszönöm ezt a kiegészítést Kolos Tibornak!

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

“A név és a dátum törlése a cikkekből” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. Sokszor pedig hasznos (lenne), ha egy-egy cikk mellett ott lenne a dátum, hogy az olvasó eldönthesse, mennyire aktuális az adott tartalom.
    Ezt a részét érdemes végig gondolni, mielőtt műteni kezd valaki!

  2. Üdv.
    nekem a bejegyzésnél a dátum a következő sorrendben van 16 május 2015.
    Ezt hogy lehet módosítani 2015 május 16 formátumra? A wordpressben beállítottam a dátum formát, de itt nem változik meg a bejegyzéseknél. Customizr sablont használom. A fenti módszerrel nem találtam meg a time beállítást.

  3. Üdv!

    Az általam használt sablonban egyik felsorolt fájlban sincs benne a the_author és the_time. Akkor hol találom?

  4. Tisztelt Admin!

    Az általam használt twenty twenty sablonban egyik felsorolt fájlban sincs benne a the_author és the_time. Ebben az esetben mi a megoldás?

  5. Kedves Róbert!

    Elnézést a késői válaszért, szabadságon voltam.

    A legegyszerűbb megoldás a CSS-ben – a megfelelő helyen – elhelyezett display:none paranccsal eltüntetni a nem kívánatos részeket.

    Szép napot:

    Szűcs Ádám

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.