A WordPress költöztetésének folyamata, buktatói

Első lépésben készíts egy teljes biztonsági mentést ezen videó alapján.

Érdemes úgy csinálni a mentést, hogy létrehozol egy mappát, legyen pl. ez a neve: „20140613-1328-domainneved-hu-mentes”. (év-hó-nap-óra-perc-oldalneve-mentes) Óra és perc azért, hogy megkülönböztethetőek legyenek az azonos napon készült mentések.

Ez alá hozz létre 3 másik mappát:

  • „ftp” – ide mentsd FTP-ről a fájlokat)
  • „mysql” – ide mentsd az exportált adatbázist)
  • „export” – ez nem a klasszikus biztonsági mentés része, de azért használd ki az „Eszközök” => „Exportálás” admin menü alatt található funkciót, a letöltött végeredményt pedig ide mentsd. Az export funkcióról leírást itt találsz, és itt videót is nézhetsz róla. A funkcióval kapcsolatos legnagyobb tévhitet itt ismerheted meg.

A költöztetésről itt láthatsz videót.

Mire figyelj?

  1. Érdemes lementeni a widgetek tartalmát, sorrendjét egy jegyzettömbbe, mert van olyan, hogy ezek elvesznek. Vagy exportáld őket az itt látható módon.
  2. Költöztetés után nézd át az összes funkciót, pl.: kapcsolati űrlap működik-e? Tipp: előtte exportáld őket!
  3. Ha a teszt-helyen a Google általi feltérképezés tiltva volt, ne felejtsd el azt visszaállítani a „Beállítások” => „Olvasás” menü alatt. A „Megtiltjuk a keresőmotoroknak, hogy bejárják az oldalunkat.” opció NE legyen bepipálva!
  4. Ha ugyanazt az adatbázist fogja használni az új helyen a WordPress, amit a régin, akkor az „újrahasznosítás” előtt (de a biztonsági mentés UTÁN!) töröld annak a teljes tartalmát!
  5. A Beállítások „Közvetlen hivatkozások” menü alatt mentsd el újra az url-szerkezetet, hogy a .htaccess felülíródjon.
  6. Ha van robots.txt és sitemap.xml fájlod, azokat is frissítsd!
  7. Ha nem ingyenes kinézetet használsz, érdemes a klónozást választani, hogy a weboldal végleges helyre való költöztetésének befejezéséig megmaradjon a teszt-helyen is a weboldal, hogy az esetlegesen – a funkciók sokasága miatt lehetséges – elveszett beállításokat könnyedén be lehessen állítani.
  8. Költöztetés után nézd át az összes – bővítmények által működtetett – funkció elérhetőségét!
  9. Ha a biztonsági mentést nem jól csinálod, akár az egész munkád elveszhet, így azt semmiképpen se rontsd el!

Alternatív lehetőségek:

  • Weboldal klónozás
  • Azt is lehet csinálni, hogy a biztonsági mentésben lévő MySQL adatbázist lemásolod egy másik helyre (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és egy normális szövegszerkesztő programmal (pl.: NotePad++) megnyitás után, a keresés és csere (find and replace) funkcióval kicseréled a régi url-t az újra, majd elmented. Ezt az adatbázist importálhatod az új hely PhpMyAdmin felületén. Emellett a wp-config.php fájlt is mentsd le máshová (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és szerkeszd át a kapcsolódási adatokat, majd a régi helyen lévő weboldal fájljaival együtt másold fel az új hely szerverére FTP-n keresztül.
  • Van még egy titkos favoritom, hamarosan lesz róla videó! 🙂 Frissítés: itt a videó!

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

“A WordPress költöztetésének folyamata, buktatói” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Szia!
    Megcsináltam a biztonsági mentést, melyben létrehoztam a 3 új mappát „FTP” „mysql” „export” névvel. Sajnos az új helyre való feltöltésről viszont, nem találtam információt.

  2. A 4. pontnál „Ha ugyanazt az adatbázist fogja használni az új helyen a WordPress, amit a régin, akkor az “újrahasznosítás” előtt (de a biztonsági mentés UTÁN!) töröld annak a teljes tartalmát!” ha jól gondolom, a mysql adatbázisra gondolsz, amit a phpmyadmin felületen tudok törölni.

  3. A wordpress mappából, mindent áthelyeztem a public mappába.
    Előtte, módosítottam a WordPress cím (URL)
    Honlap cím (URL) -t a saját domain-nak megfelelően.
    Működik is, viszont a feltöltött fotók nem jelennek meg.

  4. Szia!

    A költöztetéses videóban van arról szó, hogyan kell az új helyre feltölteni a fájlokat: https://wordpress.video.hu/wordpress-oktatas-a-wordpress-koltoztetese-lepesrol-lepesre/

    Valamint az FTP-n való feltöltésről van egy részletes írás is:
    https://wordpress.video.hu/hogyan-tolts-fel-fajlokat-a-tarhelyre-ftp-n/

    A „4. pont”-hoz: Igen, a MySQL adatbázisra gondolok. Az ott leírtak nem azt jelentik, hogy az adatbázist kell törölni, hanem csak annak a tartalmát. (összes tábla kijelölése => eldobás funkció, ami nem egyenlő az adatbázis teljes törlésével)

    „Működik is, viszont a feltöltött fotók nem jelennek meg.” – elküldöd a weboldalad címét, hogy megnézhessem? Utána lehet kell FTP, WordPress admin és MySQL adatbázis hozzáférés is, ezt is elküldheted, gyorsabb lesz a megoldás. Ez utóbbi adatok nem fognak ide kikerülni.

    Ádám

  5. Köszönöm a segítséget, időközben sikerült megoldanom. A képek linkjében még szerepelt a wordpress. Ennek törlése után megjelennek a fotók. A weboldal címe egyébként: novaracoopkft.hu
    …még szépítgetem… 🙂 viszont ezúton szeretnék köszönetet mondani, hogy segítségeddel létrejöhetett, és remélhetőleg hosszú ideig működhet.

  6. Kedves Ádám!
    Egy weboldalamat költöztetném. Lementettem és a másik szerverre is
    felmásoltam. /VPS szerverre/ Az adatbázis 300 Mb, ezt sqlzipbe letömörítettem, 46 Mb lett, de mikor importálom, nem fogadja be. Már más weblapokat költöztettem ide, ott tömörítés nélküli 100MB alatti adatbázisokat importáltam, és minden rendben volt. Csak ennél a tömörített verziónál állt meg a tudomány. A tömörített változatot másképp kell importálni? Tudnál ebben segíteni? Köszönöm, Kaszás Attila

  7. Kedves Attila!

    Ezekkel is meg tudod próbálni az importálást:
    1) mysqldumper.net (használat után töröld)
    2) Töltsd le ezt: https://wordpress.video.hu/phpmyadmin-alternativa-fel-megabyte-alatt/ (használat után töröld) Új verzió: https://www.adminer.org/
    3) Vagy táblánként exportáld-importáld az adatbázist.
    4) Kérd a tárhelyesed segítségét, ő tud limiteket állítani, hogy a folyamat végigmenjen.
    5) (ÚJ) Keresd meg, hogy mitől olyan nagy az adatbázis mérete. Ha pl. statisztikai plugin miatt, akkor anélkül a tábla nélkül importáld a weboldalt.

    Tipp: exportálás előtt ezzel csökkentsd az adatbázis méretét: https://wordpress.video.hu/gyorsitsunk-a-weboldalon/

    ÁDÁM

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.