Hosts file trükk

Írtam már korábban is arról, hogy 69 mp-es leállással sikerült egy weboldal-cserét végrehajtanom, talán abból is látszott már, hogy szívemen viselem ezt a kérdést, számomra nagyon fontos, hogy egy-egy weboldal csak minimális időt legyen elérhetetlen és/vagy hibás. Bármi történik, akkor is.

Mi az a névszerver módosítás?
Röviden: ez a beállítás határozza meg, hogy egy-egy domain mely tárhely tartalmát jelenítse meg. Ha tárhelyet váltunk, értelemszerűen ezeket módosítani kell a domainnél. A legegyszerűbb, ha tárhelyváltással együtt a domaint is átregisztráljuk oda, ahol tárhelyet fogunk bérelni. Ha ez nem lehetséges/nem akarod, akkor első lépésben az új tárhelyszolgáltatótól el kell kérni az ún. névszerver adatokat, és ezt a régi domain regisztrátornak el kell küldeni, hogy állítsa be a domainhez.

Tárhelyszolgáltatót kétféleképpen lehet váltani:

  1. Átállítjuk a domain névszervereit (vagy a domaint is átregisztráljuk), majd átállás után – némi üzemkiesés árán – átköltöztetjük a weboldalt az új tárhelyre. Ha szerencséd van, akkor a leállás csak kis ideig tart, ám ha a weboldal költöztetése során több hiba is felmerül, akkor bizony akár órákig is elérhetetlen lehet a weboldalad, vagy hibásan jelenik meg. Nem érdemes ezt az utat választani, mert van jobb megoldás:
  2. Üzemkiesés nélkül költöztetjük át a weboldalt egy új szerverre, méghozzá úgy, hogy a majd fellépő problémá(ka)t, hibá(ka)t előre orvosoljuk, hogy egy hibamentes weboldal várja az új tárhelyen a domain név névszervereinek frissülését, azaz a weboldal működésében NE legyen semmilyen fennakadás. Persze ettől függetlenül, internetszolgáltatók függően minimális hibás megjelenés lehetséges, de ez ellen nem lehet mit tenni.

A 2. pontra fogok mutatni egy jól bevált módszert.

Az a bizonyos hosts file
Van a Windows-os számítógépeken egy ún. hosts file (itt érhető el: c:/Windows/System32/drivers/etc/hosts). Ebben a fájlban be lehet állítani, hogy egy-egy domain név kiszolgálása milyen IP címről történjen meg. Még a tényleges tárhelyváltás előtt kérni kell az új tárhelyszolgáltatót, hogy a tárhelyet hozza létre, a domainünket adja hozzá a tárhelyhez. (még nem szabad sem névszerver módosítást, sem domain átregisztrálást indítani) Majd el kell kérni az új tárhely IP címét.

Ez után az alábbi videón látott útmutatót kell követni, hogy beállítsd: csak és kizárólag a te gépeden már az új tárhelyről történjen meg a költöztetendő weboldal url-je.

Ez miért hasznos?
Úgy tudod a végleges tárhelyen szerkeszteni a weboldalt, hogy közben minden hibát láthatsz/javíthatsz, de a weboldal mindenki más számára elérhető marad a fejlesztés ideje alatt végig.

Amikor a weboldal elkészült, nincs már hiba, akkor mehet a domain átreg./névszerver módosítás. Ne felejtsd el a hosts fájlból törölni a belemásolt sort!


Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.