Weboldal csere, 69 mp leállással (esettanulmány)

Munkám során számos érdekes feladatom van, az egyik a következő volt: Adott egy WordPress weboldal, amely HELYETT egy másik WordPress weboldalt készítettünk, és minél kevesebb üzemidő-kieséssel szerettem volna megoldani az új WordPress weboldalra való átállást, hiszen a látogatók szempontjából létfontosságú, hogy ne hibás weboldalra érkezzenek.

Szándékosan emeltem ki a „helyett” szót, mert nem a meglévő oldalt alakítottuk, hanem egy teljesen új WordPress telepítésből alakítottuk ki az új weboldalt. Amikor elkészült az új oldal egy teszt tárhelyen, akkor azt költöztetni kellett a végleges, a régi weboldal helyére. Ugye a költöztetéskor a weboldal fájljait, és az adatbázist is át kell másolni a leendő szerverre. De esetünkben már ott volt egy WordPress weboldal összes fájlja, amely egy éppen működő weboldalt szolgált ki.

Hogyan lett mégis megoldva, hogy mindössze 69 másodpercig állt a weboldal?

  1. Az új weboldal minden fájlját lemásoltam a saját gépemre, valamint kiexportáltam az adatbázisát is.
  2. A lementett wp-config.php fájlban átírtam a kapcsolódási adatokat az új tárhelynek megfelelően.
  3. A MySQL adatbázisban kicseréltem az teszt tárhely url-jét a leendő újra.
  4. A MySQL adatbázist importáltam az új tárhelyen. Arra már az új weboldal kialakításakor figyelni kellett, hogy az adatbázis előtag más legyen, mint a régi weboldalnál. Valamint arra, hogy az alábbi pontok végrehajtása után a régi weboldal tábláit törölni kell az adatbázisból.
  5. A fájlok FTP-n történő felmásolásakor kellett figyelni, hiszen ha elkezdem felülírni/összekeverni/törölni a régi fájlokkal az újakat, abból csak bonyodalom lenne. Ezért először a saját gépemen lévő weboldal mappákkal kellett valamit kezdeni. Ugye a WordPress alapvetően 3 mappából és néhány fájlból áll. A mappák: wp-admin, wp-includes, wp-content. Ezeket átneveztem a következőkre: wp-admin2, wp-includes2, wp-content2. Így ezek a mappák anélkül felmásolhatóvá váltak az új tárhelyre, hogy befolyásolnák a jelenleg még működő, régi weboldalt. Ekkor ugye még leállás nélkül működik a régi weboldal.
  6. Miután a wp-admin2, wp-includes2, wp-content2 mappák fel lettek másolva a régi weboldal mellé, indul a stopper, indul a 69 mp, amikor elérhetetlen lesz a weboldal! Mi történik ezalatt? Lássuk:
  7. A tárhelyen már korábban fent lévő wp-admin, wp-includes, wp-content mappákat át kell nevezni a következőképpen: wp-admin3, wp-includes3, wp-content3. Azért nem töröljük egyből, hogy kevesebb ideig álljon a weboldal!
  8. A wp-config, és a többi alapértelmezett gyökér-könyvtárban található WordPress fájlt (csak azokat!!) töröltem a szerverről, és a helyettük felmásoltam az új WordPress ezekkel megegyező nevű (ha eltérő a régi és új WordPress verziója, előfordulhat, hogy nincs minden ilyen fájlnak párja) fájljait.
  9. A wp-admin2, wp-includes2, wp-content2 mappákat át kell nevezni, méghozzá így: wp-admin, wp-includes, wp-content.
  10. Ennyi volt, az régi weboldal helyén máris elérhető az új!
  11. Ne felejtsük el törölni a wp-admin3, wp-includes3, wp-content3 mappákat, valamint a 4. pontban említett táblákat.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

“Weboldal csere, 69 mp leállással (esettanulmány)” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. és ez megért egy cikket?
    hát ezt a kutyám is megcsinálja becsukott szemmel összekötött kézzel.

    szánalmas, milyen cikkekel van teli az internet az ilyen ostoba oldalak miatt

  2. Szia Adám,

    engem viszont érdekelne ez a dolog, és mivel nincs olyan kutyám, amelyik megcsinálná akár „nyitott szemmel”, ezért téged szeretnélek megkérdezni.
    Komolyra fordítva a szót, nálam az a helyzet, hogy tanácsodat követve, megvásároltam az oldalam .com-os domainje mellé a .hu-sat is.
    Sőt innentől inkább a .hu-t szeretném használni, viszont bár a .hu-ra is , meg a .com-ra is ugyanaz az oldal jön be, viszont az url-ben a .com végződésű látszik. Ez pedig elég furán mutat. Tudsz erre esetleg valami megoldást, vagy ezt csak a tárhelyszolgáltató tudja megoldani?
    Válaszod előre is köszi.

    Üdv, Zoltan66

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.