WordPress 3.7 bemutató, újdonságok (Basie)

2023. október 25-én megjelent a WordPress 3.7-es verziója, amelyet Count Basie jazz zenészről neveztek el. Mik az újdonságok? Összefoglaltam!

WordPress 3.7 újdonságok

A WordPress 3.8-as verziójának megjelenése 2013. decemberében várható.

Videós bemutató az újdonságokról:

Legfontosabb újdonságok címszavakban:

  • Továbbfejlesztett kereső!
  • Automatikus frissítés.
  • Megújult jelszóerősség mérő.
  • Új alapértelmezett kinézet.

Automatikus frissítés

A WordPress 3.7 Béta 1 automatikusan frissíteni fogja magát, minden este az éppen elérhető aktuális fejlesztői verzióra, egészen a Béta 2-ig. Dolgozunk azon, hogy a lehető leggyorsabban jöjjenek a frissítések. Te is segíthetsz nekünk, ha egy teszt oldal gyanánt feltelepíted és megnézed az új verziót.

Az automatikus frissítés kikapcsolásáról itt írtam.

UPDATE

Az automata frissítés csak főverzión BELÜL fog működni. Azaz pl. 3.7.1-ről 3.7.2-re automatikusan fog frissülni a rendszer, ám pl. 3.7.2-ről 3.8-ra már nem. Mivel a fejlesztők eléggé felemás visszajelzéseket kaptak, miután megkérdezték a WordPress közösséget Twitteren és Facebookon, ezért az automata frissítés opció ki/be kapcsolható lesz a wp-config.php/functions.php fájlokban. Erről itt olvashatsz részletesen!

Amikor a Vezérlőpult => Frissítések menüpontra kattintasz, akkor láthatod, hogy a Béta verzióba bekerült egy automatikus frissítésre rész. De persze vannak olyan helyzetek, amikor nem tudja magát biztonságosan frissíteni a WordPress. De minden frissítéskor kapsz egy e-mailt (A Beállítások => Általános menüben, az „E-mail cím” résznél megadott postafiókra), hogy mi az ami működött, és mi az ami nem. Ha hibát tapasztalsz, jelezd a hivatalos fórumon!

FRISSÍTÉS, 2013. október 2.

Ma pont beleszaladtam olyanba, hogy az automata frissítés miatt percekig nem tudtam belépni az admin felületre:

Néhány dolog, amit érdemes kipróbálni:

  • A WordPress 3.7 jobban fogja kezelni a nyelvi csomagokat. A cél az, hogy külön legyen az alapmotor nyelvi fájlja a kinézetek és bővítmények nyelvi fájljaitól. Ha egy adott nyelven használod a WordPress-t, akkor mi automatikusan le fogjuk tölteni az elérhető fordításokat a rendszerhez és az alapértelmezett kinézetekhez. Remélhetőleg az automata fordítás-kereső funkció a későbbiekben elérhető lesz a letölthető kinézetek és bővítmények számára is. A gyorsabb és teljesebb fordítások sok millió embernek okoznak majd örömet, azoknak, akik nem angol nyelven használják a WordPress-t.
  • Új jelszóerősség mérő lesz. Biztonsági szempontból „elméletileg” jobb lesz. Ám ezzel egy kicsit szkeptikus vagyok, mert kipróbáltam, a „lx5Okma2U” jelszóra a WordPress 3.6 azt mondja, hogy „közepes” erősségű, míg a WordPress 3.7-es verziója már „erős” jelszóként könyveli el. Az új jelszóerősség mérő felismeri a leggyakoribb jelszógyengítő hibákat, mint pl.: dátumok, nevek, billentyűzet minták (pl.: 123456789), de még aktuális popkultúra utalásokat is figyel. Ez mind szép és jó, de vajon a fenti példámra mi a magyarázat?
  • A beépített kereső is fejlesztésen fog átesni. Nem csak dátum szerint fognak megjelenni, hanem a relevancia is számítani fog a keresési eredmények listázásakor. Ha a beírt kulcsszó vagy kifejezés egyezni fog a címmel is, nem csak a tartalomban lesz megtalálható, akkor az adott tartalom a találati lista elejére fog kerülni. Ha ez működni fog, várom nagyon! UPDATE, 2013. október 28.: remekül működik! 🙂
  • A telepítőcsomagban van egy Twenty Fourteen nevű kinézet, ami gyanítom, hogy az új alapértelmezett kinézet lesz. Ritka ronda (túltesz az előzőn is, pedig azon nehéz), remélhetőleg ezen még fejlesztenek. Még szerencse, hogy nem kötelező ezt a kinézetet választani, több ezer másik és ingyenes közül válogathatunk.

A korábbi, BÉTA verziók során tett kiegészítések

Ez a verzió még erősen fejlesztés alatt van, így csak teszt oldalon próbáld ki, éles, működő weboldalon ne! Akár a WordPress Beta Tester pluginnal is ki lehet próbálni az új verzió (egyelőre még nem igazán látszódó) fejlesztéseit!

Kellemes tesztelést!

„WordPress három hét
Menti a kattintástól fáradt kezét”

A „vers” arra akar utalni, hogy alvás közben, éjjel fog lefutni az automatikus frissítés.

Véleményem szerint még nem érdemes sok időt szánni az új verzióra, mert még messze nem tökéletes, kiforrott megoldás. Akkor érdemes majd több figyelmet szánni rá, ha a fejlesztés már előrehaladottabb állapotban lesz.

*A cikk hivatalos közlemény alapján íródott a saját telepítésből vett képek és tapasztalatok/vélemények alapján.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

“WordPress 3.7 bemutató, újdonságok (Basie)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ha igaz, hogy jelzi, ha valami nem működik helyesen, akkor ez nagy előrelépés lesz. Az éjszakai frissítésnek viszont az a súlyos hátránya, hogy lehet, hogy éppen akkor fut le a tárhelyemen a biztonsági mentés. És akkor, ha valami akad, akkor nem tudom az előző napi mentést visszahozni, csak az egy héttel korábbit.

  2. A hivatalos leírásban úgy volt, hogy a Beta 1-től a Beta 2-ig van az automatikus frissítés. Legalábbis nagyon kihangsúlyozták, hogy automatikusan frissíti magát egészen a kettes Beta verzióig. Szerintem jobb is lenne így, sok gondot okozhat az automata frissítés. Legalábbis úgy lenne értelme, hogy választható opció legyen, hogy akarom-e.

    Személy szerint a keresőmotor változtatásának örülök a legjobban, mert a dátum szerinti találati sorrend nem túl felhasználóbarát.

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.