WordPress 4.7 bemutató, újdonságok (Vaughan)

Mikuláskor, 2016. december 6-án tervezik megjelent a WordPress legújabb, 4.7-es főverziója. A verzió névadója Sarah „Sassy” Vaughan zenész. Az alábbiakban összeszedtem várható fő újdonságokat. NEM fontossági sorrendben!

Ha még megjelenés előtt ki szeretnéd próbálni a WordPress 4.7-et, akkor telepítsd a WordPress Beta Tester plugint, vagy töltsd le a Beta verzió telepítőjét, és telepítsd fel! ÉLES WEBOLDALON NE HASZNÁLD, csak a megjelenés után!

87 nyelvű telepítő

Immáron 87 nyelven – természetesen magyarul is – lehet telepíteni a WordPress-t:

A telepítő egy lépéssel rövidebb lett. Az alábbi képernyő helyett egyből az admin felületen találjuk magunkat a telepítés után:

Demo hozzászólás

Az alapértelmezett demo hozzászólás „feladójának” neve megváltozott:

Gyorsabb admin felület

„Érzésre” gyorsabb lett az admin felület.

Twenty Seventeen (2017) kinézet

Új alapértelmezett kinézet, Twenty Seventeen (2017) névvel. A bemutatója szerint magával ragadó fejléckép opcióval, videó fejléccel, finom animációkkal. Döntse el mindenki, hogy használja-e majd. Én nem fogom. Több nyelven is elérhető, és minden platformon megfelelően jelenik meg.

Testreszabás menü fejlesztése

Megjelenés => Testreszabás menü: közvetlenül módosítható a weboldal címe és egysoros leírása:

Ezen felül akár új oldalakat létre tudunk hozni, illetve ha a kinézet engedi, akkor különböző szekciókat is testre tudunk szabni. Az új oldalak hozzáadása remek és hiánypótló funkció, amely sablontól függetlenül működik:

Ennek segítségével sokkal gyorsabban össze lehet pakolni egy menürendszert, mint eddig. Eddig az volt a módi, hogy előbb létrehoztunk minden oldalt az Oldalak menü alatt, majd a fogd és vidd módszerrel a Menük menüpont alatt sorba tettük. Innentől kezdve elhagyható az Oldalak menüpont alatt munka.

Egyedi CSS beállítási lehetőség

Megjelenés => Testreszabás menü: egyedi css-t írhatunk ide, amely azért nagyszerű dolog, mert nem kell a kinézet forráskódjában turkálni, és ezáltal a kinézet frissítésekor nem fognak elveszni a módosítások. Ettől tartva, ezt elkerülve innentől kezdve csak CSS módosítás miatt nem szükséges ún. child theme-t létrehozni. Ráadásul ÉLŐ előnézettel működik ez a funkció!

MOZGÓKÉPEN az ÉLŐ előnézet funkció:

elo-elonezet-egyedi-css-wordpress-4-7

Videó fejléc

Videó fejléc funkció bevezetése.

Előnézet a pdf-eknek

A médiatárba feltöltött pdf-eknek generálódik egy előnézeti kép, így könnyebben meg lehet találni akár „ránézésre” is a keresett fájlt:

Nyelvválasztás felhasználónként

A Felhasználók => Saját adatlap menüpont alatt megjelent egy „Language” (remélhetőleg a fordításban már magyarul, „Nyelv” fog szerepelni. Itt a felhasználó el tudja dönteni, hogy milyen nyelven kívánja használni az admin felületet. A beállítás csak az admin felület nyelvét változtatja meg, a weboldalét nem. Remek funkció, ha több nyelven is beszélnek az adminisztrátorok, és eddig problémát okozott, hogy az egyikük nem értette az admin felület elnevezéseit.

Viszlát sorkizárt, aláhúzás!

10. megújult a szerkesztőfelület: eltűnik a „sorkizárttá tétel” gomb, illetve az „aláhúzás” gomb. De nem kell megijedni, billentyűkombinációval ezután is elérhető mindkét funkció.

  • Sorkizárttá tétel: Alt+Shift+J (kijelölés után)
  • Szöveg aláhúzása: Ctrl+U (kijelölés után)

Ha inkább mégis visszahoznád ezt a két gombot, nézd meg ez az ingyenes videót, és pár kattintással meg tudod oldani!

Ilyen volt a WordPress 4.6-os ágig a szerkesztőfelület:

És ilyen lesz a 4.7-es verziótól a szerkesztőfelület:

Egyedi sablonok bejegyzésekhez is

A WordPress-ben eddig is volt lehetőség ún. oldalsablonok létrehozására, de ahogy a név is mutatja, ez csak az oldalakhoz volt lehetőség. Immáron a bejegyzésekhez is létre lehet majd hozni sablonok!

Hivatalos információk, videók

Az újdonságok, fejlesztői újdonságok angolul itt is megtalálhatóak.

Bemutató videó:

Címsor, leírás szerkesztése:

Videó fejléc:

Melyik újítás tetszik a legjobban?

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.