WordPress – általános hibaelhárítás (20+ tipp)

Előfordul, hogy valami hiba keletkezik egy WordPress weboldalon.

Leggyakoribb WordPress hibalehetőségek:

  • Nem megy egy korábban működő funkció.
  • Fehér lesz a weboldal egy része (vagy minden aloldala).
  • Nem lehet belépni az admin felületre, mert fehér képernyőt látsz a wp-login.php link alatt.
  • Nem látsz egy módosítást, amelyet az admin felületen eszközöltél.
  • Hibaüzenet jelenik meg a weboldal egy-egy részén.
  • Gyorskód látszik egy-egy funkció/elem helyett.

Első lépés: Gondolkozz!

Milyen módosításokat végeztél azóta a weboldalon, amikor még nem állt fent a hiba? Ha vissza tudod állítani a korábbi állapotot, próbálkozz azzal! Ilyen lehet pl.: WordPress frissítés, bővítmény frissítés, kinézet frissítés, vagy akár egy nyelvi fájl frissítése.

Súlyos hiba történt a webhelyünkön hiba:

Frissítés során gyakran jön elő a következő hiba: „Súlyos hiba történt a webhelyünkön. Ellenőrizzük az adminisztrátori e-mail címhez tartozó postafiókot a részletekért.” – ez lehet, hogy magától megoldódik 30-120 mp-en belül. Ennek az oka a háttérben futó frissítés lefutási ideje. Ha ennyi idő alatt nem szűnik meg, és nem áll helyre az oldal, akkor érdemes vele foglalkozni.

Második lépés: Biztonsági mentés!

Mielőtt bármit módosítanál, csinálj egy teljes biztonsági mentést a weboldaladról! Erre azért van szükség, hogy a rossz állapotról is legyen egy biztonsági mentésed. Miért? Mert lehet, hogy véletlenül olyat teszel, amellyel csak rontasz a helyzeten. Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de jól jöhet, és nem nagy munka.

WordPress hibajavítás: keress meg és segítek!

Ha meglátva a most következő listát azt mondod, hogy szakértőre bíznád a hibajavítást, akkor keress meg az info@szucsadam.hu e-mail címen, vagy a +36 70 623 8822-es számon, és segítek!

A hiba forrásának azonosításához a következő információkra lesz majd szükségem:

  • WordPress admin hozzáférés
  • FTP hozzáférés
  • Milyen URL címen lép fel a probléma? Mit kell tenni, hogy előidézzük a hibát? (ha nem látszik megnyitáskor)
  • Pontosan milyen hibaüzenet jelenik meg, amikor a jelenség felmerül?
  • Telefonon (Andoroid vagy iPhone?) vagy asztali gépen (Windows vagy iOS?) jelentkezik a probléma?
  • Milyen böngészőben van gond (Chrome, Firefox, stb.)?
  • Hagyományos vagy ún. „inkognitó” módban lép fel a probléma?
  • Másik böngészővel előjön a hiba?

WordPress – általános hibaelhárítás – lépésről lépésre

Jöjjön néhány általános jó tanács, ezek közül jó eséllyel legalább az egyik segíteni fog!

  1. Ha egy konkrét bővítmény funkciója nem működik: kapcsold ki a bővítményt. Majd kapcsold be. Vannak olyan hibák, amelyek megoldásához csak erre van szükség.
  2. Nem lett olyan bővítmény kikapcsolva, aminek a hiánya a hibát okozza?
  3. Ha vírusos a weboldal, akkor arra egy másik – sokkal összetettebb – listát kell végigvenni. Itt találod ezt: Fertőzött WordPress weboldal – vírusirtás alapok
  4. Kapcsold be a DEBUG funkciót a wp-config.php fájlban, és nézd meg a wp-content/debug.log fájlt.
  5. A szerveren is szokott lenni egy error.log fájl, érdemes azt is megnézni, sokszor egyből megvan a hiba okozója itt.
  6. Nézd meg a Webhely Egészség menüpontot. Az itt írt javaslatokat javítsd.
  7. Ahol a hibát látod, ott Chrome-ban a jobb egérgomb => Vizsgálat => Console => Error alatt nézd meg, hogy mit ír.
  8. Ha nem látsz egy módosítást, vagy valamit hibásan látsz, lehet, hogy ez segít: Szerver-cache: Kapcsold ki a cache-elő (WP Fastest Cache, W3 Total Cache, stb.) bővítményt.
  9. Ha módosítást nem látsz, akkor ez is lehet a hiba oka: Böngésző-cache: Nyomj CTRL+F5 billentyűkombinációt a böngésződben akkor, amikor a weboldaladat nézed. Ezzel a böngészőben tárolt verzió helyett a szerverről ismét lekéri a böngésző a weboldalt, így biztos lehetsz benne, hogy nem egy eltárolt, hanem friss változatot látsz a weboldaladról.
    1. Próbáld ki, hogy másik eszközön, böngészőben és inkognitó ablakban is megpróbálod rekonstruálni a hibát. Ha nem látod mindenhol, akkor lehet, hogy eszközfüggő a hiba, vagy cache-elés gond van.
  10. Egy egy módosítást nem látsz: Lehet, hogy a szerver egy picit lassabban tárolja a változásokat. Várj pár percet, és nézd meg akkor a weboldalt, hátha ilyen triviális a „megoldása”.
  11. Ha frissítetted a WordPress-t, és azután omlott össze valami: Frissítsd visszafelé a WordPress-t, és várj az ismételt frissítéssel későbbig, hátha addig orvosolják a gondot.
  12. Kiegészítés az előző ponthoz: próbáld meg a „Vezérlőpult” => „Frissítések” menü alatt újratelepíteni az aktuális WordPress verziót, hátha csak nem ment le végig a frissítés. Ez az oldal tartalmára nincs kihatással, nem vesznek ez a beállítások, sem a kinézet, sem a tartalom. Ha azt látod, hogy a frissítés lement, de még mindig kiírja esetleg, hogy frissíts arra a verzióra, amelyre éppen most frissítettél, akkor kézzel kell frissítened a WordPress-t.
  13. Ha nem a legújabb WordPress-t, kinézetet és bővítményt használod: Frissíts mindent az aktuális verzióra. (kivéve persze, ha az előző pontok alapján most az ellenkezőjét tetted)
  14. Ha nem nyúltál semmihez, „egyszer csak előjött” a probléma: kérdezd meg a tárhelyesedet: nem történt-e olyan fejlesztés, amely érintheti a weboldaladat?
    1. Vagy éppen bővítmény frissítéssel összefügghet a következő dolog: tegyük fel, hogy a tárhelyen 5.4-es php verzió fut, de egy bővítmény megköveteli az 5.6-os php verzió meglétét: ilyen is okozhat problémát.
  15. Ha nem nyúltál semmihez, érdemes még azt ellenőrizni, hogy a WordPress automata frissítése be van-e kapcsolva? Mert ha igen, az is okozhatja a gondot. Érdemes kikapcsolni a funkciót, és az első pontban említett WordPress „visszafelé” frissítéssel próbálkozni.
  16. Ha WordPress költöztetés után jött elő a probléma, szintén a tárhelyszolgáltatónál érdemes keresni a hibát. Eltérő szerverbeállítások eltérő működést eredményezhetnek.
  17. Ha be tudsz lépni az admin felületre, érdemes az alapértelmezett kinézetre lecserélni a meglévőt, és úgy megnézni, hogy a hiba fennáll-e még. Ha nem, akkor a kinézettel lesz a gond. Ez csak a legritkább esetben megoldás, és itt nagyon vigyázz, mert a kinézet ki-be kapcsolásakor nem biztos, hogy az eredetileg használt kinézet minden beállítása maradéktalan, automatikusan visszaáll!
  18. Sok esetben a bővítmények okozzák a gondot, ezért ezzel kezdd a hibakeresést! Hogy kiderítsd, hogy így van-e a te esetedben is, a következőt kell tenned: Először kapcsold ki az összes bővítményt, majd ellenőrizd, hogy a hiba még fennáll-e! Ha igen, akkor nem a bővítményekkel lesz a gond. Ha nem látod a hibát, akkor az egyik bővítmény okozza azt. Ekkor kapcsolj be EGY bővítményt. Ellenőrizd a hibát. Ha nem látod, akkor kapcsolj be ismét egy bővítményt. Majd ellenőrizd a hibát. Egészed addig folytasd, amíg egyszercsak elő nem jön a hiba ismét. Ekkor tudod, hogy a legutoljára bekapcsolt bővítmény okozza a hibát. Tipp: A bővítményeket úgy is ki tudod kapcsolni egyszerre (ezt akkor csináld, ha az admin felületre sem tudsz belépni), hogy FTP-n a wp-content/plugins könyvtárat átnevezed pl. plugins2-re. Ha be tudtál lépni az admin felületre, ne felejtsd el visszanevezni plugins-ra!
  19. Frissítsd az összes bővítményt és kinézetet!
  20. Ha szerkesztetted a wp-config.php fájlt, és utána jön elő a hiba: nyisd meg NotePad++ programmal, és ments el BOM nélkül!
  21. Végső esetben egy korábbi biztonsági mentésből állítsd helyre a weboldalad működő változatát.
  22. Keress meg, és megnézzük a hibát!

Mi van akkor, ha nem segítenek a fentiek?

Akkor valószínűleg összetett probléma áll a háttérben. Vagy az is előfordulhat, hogy nem egy dolog okoz hibát, hanem több hiba együttes fennállása okozza a problémát.

Egy példa erre:
Egy ügyfélnél fordult elő, hogy nem működött a webshopban a rendelés funkció. Jött a szokásos ellenőrzés, de a hiba nem oldódott meg. Méghozzá azért, mert nem gondoltam arra, hogy egyszerre KÉT hiba is előfordulhat, azaz hiába állítok EGY dolgot, ha van még egy hiba, akkor nem lesz eredménye. Végül ezen az úton elindulva, két hibát kellett elhárítani: be kellett állítani a rendelés elküldéséhez az SMTP adatokat, illetve a WooCoommerce beállításai között a végpontokat vissza kellett állítani, ugyanis az ügyfél – nem értett hozzá – átírta ezeket, ezért IS lépett fel a probléma a rendelési folyamatban.

WordPress hibaelhárítás

Segíthetek a WordPress weboldaladon fellépő hiba megoldásában? Keress meg bátran!

Hívj a +36 70 623 8822-es számon, vagy írj az info@szucsadam.hu e-mail címre. Ha úgy kényelmesebb, használd az alábbi űrlapot:

    Kérlek add meg az adataidat az ajánlatkéréshez.

    Név (szükséges)

    E-mail cím (szükséges)

    Telefonszám (nem kötelező)

    Miben segíthetek?

    Robot-ellenőrző kérdés:

    Az űrlap elküldésével hozzájárulok az adataim kezeléséhez.

    Ha probléma adódna az űrlap elküldésekor, kérlek hívj a +36 70 623 8822-es számon vagy írj az info@szucsadam.hu címre. Köszönöm!

    Adatvédelmi tájékoztató

    Egyéb hibalehetőségek:

    Cikkértesítő

    Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

    “WordPress – általános hibaelhárítás (20+ tipp)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Szia Ádám!
      A segítséged szeretném kérni.
      Megpróbálom leírni a hibát.
      Hibaüzenetet kapok:
      Az üzenet:
      Súlyos hiba történt a webhelyünkön. Ellenőrizzük az adminisztrátori….

      Továbbá a WordPress (5.9.1) telepítése után sikeresen be tudtam lépni a adminisztrátori felületre. Nem telepítettem még bővítményt, semmit. Először az tűnt fel, hogy nincs olyanom, a Vezérlőpult/Kezdőlap részben, hogy Webhely egészség. Az van kiírva hogy:
      Még nincs információ…..Ha meglátogatja az Oldal Egészsége menüt, akkor most azonnal megtekintheti az aktuális állapotot. De,ha erre rákattintok jön a hiba üzenet.
      Ha, az Eszközök alatt kattintok rá a Webhely egészségre ott is mindig hiba üzenetet kapok. De más helyeken is néha feljön ez az üzenet,de nem mindig…pl. belépésnél is feljött már. (egyébként tudok mindent csinálni oldalakat létre hozni stb., csak néhol feljön, ilyenkor újra betöltöm az oldalt és rendben van minden, kivéve a webhely egészségnél, ott nem működik.)
      PHP verzió 7.4 , 8 és 8.1-nel is fennáll a hiba néztem.
      A Fájlkezelőben a logs könyvtárban található error.log-ban is benéztem mi lehet a hiba.
      Ez:
      WordPress adatbázis hiba Ismeretlen oszlop ‘test_’ in ‘field list’ a lekérdezésben SELECT test_
      [27-Feb-2022 10:14:33 UTC] PHP Végzetes hiba: [snuffleupagus][disabled_function] A „curl_setopt” függvény végrehajtása megszakadt, mert a „$option” argumentum tartalma (81) megfelelt a „Please” szabálynak ne kapcsolja ki a CURLOPT_SSL_VERIFYHOST funkciót.’ itt: /home/honlapfo/public_html/wp-includes/Requests/Transport/cURL.php a 152. sorban
      [27-Feb-2022 10:16:03 UTC] PHP Végzetes hiba: [snuffleupagus][disabled_function] A „curl_setopt” függvény végrehajtása megszakadt, mert a „$option” argumentuma (81) megfelelt a „Please” szabálynak. ne kapcsolja ki a CURLOPT_SSL_VERIFYHOST funkciót.’ itt: /home/honlapfo/public_html/wp-includes/Requests/Transport/cURL.php a 152. sorban

      Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

    2. Szia!

      1) A „Még nincs információ” üzenet normális egy frissen telepített WordPress-nél.
      2) A hiba 2. fele, ami a logrészben van, az tárhely hibának tűnik első körben. A tárhelyesnek elküldeném, hátha kapásból tudja, hogy mi ez, és elintézi a háttérbeállítások módosításával. Vagy az SSL tanúsítvány megfelelő beállításával – mert ránézésre ilyesmi hibának tűnik. A válasza alapján lenne érdemes továbbmenni a felderítéssel.
      3) Ha fennáll még a hiba, és új WP, akkor akár egy teljes törlés, majd ismét felmásolás is megoldhatja a kérdést.

      Ádám

    Szólj hozzá!


    WordPress segítséget keresel?

    Kérj díjmentes árajánlatot!

    Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.