161 aloldal szerkesztése 1 órán belül? Lehetséges!

Néha van olyan munkám, amikor a szó szoros értelmében vett „rabszolgamunkát” kell végezni. Amikor egy pár kattintásos feladatot kell több százszor elvégezni.

És ha ezt nem lehet automatizálni, tehát muszáj beletenni az élőerős munkát. Ha ez az eset áll fenn, nem mindegy, hogy mennyi munkával érsz a feladat végére.

Példa:

Egy ügyfél hírlevélszoftvert váltott, és kiderült, hogy régen minden cikk (161 cikk volt érintett) végébe manuálisan berakta a hírlevél feliratkozás kódját, és ezt törölni kell, mert az új szoftver kódja már be van illesztve minden cikk végére. Erre van bővítmény, hogy ami egy adott kódot minden cikk végére betesz, ezzel ez meg is lett oldva, de a régi tartalmakból csak manuálisan lehet törölni a régi hírleveles szoftver kódjait. Miért? Mert nem mindenhol ugyanaz a kód van, van hogy máshogy van megtördelve, így pl. egy adatbázisban történő keresés-csere funkcióval az utólagos ellenőrzés miatt nagyobb munkát generálnánk magunknak.

Hogyan lehet a fentiekkel végezni egy óra alatt? Lehetetlen? Nem szeretem ezt a szót, jobban szeretek helyette gondolkozni.

A megoldás számokban:

  • 161 cikk/oldal lett szerkesztve.
  • 59 perc 37 mp alatt végeztem.
  • Ez idő alatt 9762 „interakciót” tettem: 6026 egérgörgetés, 2398 billentyűzet leütés, 1307 bal egérgomb kattintás, 1 jobb klikk, 30 duplaklikk.
  • A fentiek átlagosan másodpercenként 2,73 műveletet adnak ki, ez percenként 163,7 művelet, 1 órán keresztül.
  • Egy aloldallal 22,2 mp alatt végeztem: ennyi idő elég volt a cikk megtalálására, megnyitásra, szerkesztésre, mentésre és ellenőrzésre.

Hihetetlenek a fenti számok?
Megmutatom egy 18,5 perces videón az alapelveket, illetve a konkrét megvalósításból is mutatok részletet. Ha hasonló feladattal fogsz szembenézni, nem fog gondot okozni.

Ui.: Hasonló módszerrel volt már olyan munkám is, amikor 20 percen belül sztornóztam számlázóprogramban 175 db, automatizáltan (és persze tévesen) kiállított számlát.

A módszer vázlatosan

3 feltétel együttes megléte célszerű:

  • Alapból gyorsan dolgozz, és a forráskódra is álljon rá a szemed. (bár enélkül is gyorsabb lesz)
  • Párhuzamosan sok fülön (ez a lényeg) tudj dolgozni egyszerre.
  • Az előbbit a szerver is bírja. Vannak olyan weboldalak, ahol a tárhely a szűk keresztmetszet, és akár 2 párhuzamos száltól is elhasal.

Utóbbit kifejtem kicsit.

[A] A lassú módszer (DIVI-s példa):

  1. A bejegyzésekbe kattintasz.
  2. Megnyitsz egy bejegyzést.
  3. Vársz, hogy betöltődjön.
  4. Még mindig vársz.
  5. Ha betöltődik és DIVI (vagy más szerkesztő), akkor még egy kattintás, hogy DIVI-t használsz.
  6. Vársz, mert most meg a DIVI-nek kell betöltődnie.
  7. Törlöd a kérdéses részt. (vagy cseréled – lásd lejjebb a „Hogyan lehet elkerülni hasonló sziszifuszi munkát a jövőben?” kiemelt részen)
  8. Mented a tartalmat.
  9. Ellenőrzés.

Ha lemérsz ezzel a módszerrel egyetlen törlést/cserét, akkor sokkal magasabb időráfordítást fogsz látni, mintha a [B] (következő) módszert használod, és úgymond tömegesen szerkeszted egyszerre a cikkeket.

[B] A gyors módszer:

Ezzel a módszerrel 161 aloldalt szerkesztettem meg 1 órán belül (esettanulmány videó lejjebb).

Sajnos DIVI-ben nem lehet ilyen gyorsan haladni (rosszabb és lassabb a felülete), de az elv biztosan használható itt is.

A lépések röviden:

  1. Megnyitod a bejegyzések oldalt.
  2. Új ablakban megnyitsz egymás után (várakozás nélkül) 10-20 aloldalt, 10-20 új fülön. Amire végzel (10-60 mp), addig betöltődik az első oldal a szerkesztőben az első fülön.
  3. Folytathatod az első fülön az [A5]-ös lépésssel. Ne várj, hanem a kattintás után menj a második fülre, és ott is csak kattints. És így tovább a 10-20. fülig. Amire végzel (10-60 mp), addig első fülön végez a rendszer az [A5]-ös lépéssel.
  4. Jöhet az első fülön az [A7]-es lépés. Ha egyből megvan, akkor mentés is. Sorban a 20 fülön ugyanez.
  5. Egymás után, 10-60 mp alatt nyisd meg az éppen szerkesztett 10-20 aloldalt, és ellenőrizd.

Lejjebb megnézheted a videót. Sőt, adok arra is tippet, hogyan kerüld el azt, hogy a jövőben hasonló feladattal nézz szembe!



Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.