Érdeklődők gyűjtése kapcsolati űrlap segítségével

Egyik kedves ügyfelem tanfolyamok szervezésével foglalkozik, egy bizonyos tanfolyamot az ország több pontján is megtart. Az alábbi kérdéssel fordult hozzám:

„Szóval amit szeretnék, hogy én több városban tartok tanfolyamokat és szeretnék egy olyan oldalt létrehozni ahol Magyarország megyeszékhelyei illetve kisebb városok neve szerepelne ilyen táblázat szerűen amelyek kattinthatóak lennének és aki éppen nem talált a városában vagy ahhoz közel tanfolyamot de szeretne részt venni az rákattint az egyik városra, ezzel kifejezné, hogy abban a városban szeretné hogy tartsak tanfolyamot. Amikor ez a kattintás megtörténik én is kapok egy értesítést róla és fel tudom jegyezni, hogy mennyi érdeklődő van az egyes városokban és akkor célzottan tudom oda betervezni a tanfolyamokat.”

A válaszom a kérdésére:

Szerintem a sima kattintós módszer azért nem a legmegfelelőbb, mert össze-vissza nyomkodni bárki tudja, ezáltal is torzítaná a valós igényeket.

Jobb ötletnek tartom azt, hogy létrehozol egy Contact Form 7 űrlapot, ahol min. 3. mező [vagy 4. mezőként egy telefonszám, nem kötelező jelleggel] lenne: Név, E-mail cím, Lakhely. A lakhely mezőbe be tudja írni az érdeklődő a lakóhelyének a nevét. Sokkal több mező ne legyen az űrlapon, mert nem fogják kitölteni az érdeklődők.

Az űrlap köré írhatnád például ezt: „Nem találsz a lakhelyedhez közeli tanfolyamot? Add meg az adataidat az alábbi űrlap segítségével, hogy lássam merre lenne igény a szolgáltatásomra. Ha a jövőben az általad megadott helyhez közel tartok tanfolyamot, előtte jelezni fogom számodra.” – Az így létrehozott űrlap segítségével nem csak az igényt tudod mérni, hanem az érdeklődők adatait is tudod egyből gyűjteni.

Az adatokat összesíteni tudod a Contact Form DB vagy Flamingo bővítmény telepítésével és aktiválásával, így nem kell egyesével kibányásznod az érdeklődőket a levelezésedből.

Így amikor már sok igény beérkezett, akkor látni fogod, hogy hol érdemes megtartani a következő tanfolyamot, hová tudnának az érdeklődök közül viszonylag sokan elmenni. Ekkor ezen érdeklődőkkel a korábban megadott adataik valamelyikén (telefon és/vagy e-mail) fel kell venned a kapcsolatot, és jó eséllyel a szabad helyek egy részét minden további hirdetés nélkül fel tudod tölteni.

Természetesen az is megvalósítható, hogy az űrlapon a „legfontosabb” nagyvárosokat előre berakod egy legördülő menübe, és biztosítasz egy „egyéb” mezőt, ahová az érdeklődő tud egyéb településnevet írni. Szerintem ez azért nem olyan jó, mint a feljebb írtak, mert a legördülő menü nagyon hosszú lenne, illetve csalódottsággal is járhatna a hosszú legördülő menü végiggörgetése akkor, ha nincs ott a válaszként megadandó településnév.

Ha sok válasz érkezett, akkor az adatokat kiexportálása után – ill. a megfelelő formátumra hozva – feltölthető egy saját térképre a https://www.google.com/maps/d/ címen, így egyből vizuálisan is látszik, hol (mely tájegységen) lenne igény a tanfolyamra.

Ui.: A személyes adatok megfelelő kezelésére, illetve az adatvédelmi előírások betartására figyelj az űrlap létrehozása, illetve az adatok kezelése során!

Contact Form DB és Flamingo bővítmény – bemutató videó:


Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.