Képek automatikus átméretezése és átnevezése feltöltéskor

A két leggyakoribb hiba  képekkel kapcsolatban az, hogy nem megfelelő méretben, és/vagy nem megfelelő névvel kerülnek feltöltésre a weboldalakra.

A megfelelő méret és elnevezés kapcsán nem ismételném magamat: Korábban írtam már a legfontosabb tudnivalókról kép- és fájlfeltöltéssel kapcsolatban. Arról is írtam, hogyan kell kicsinyíteni és optimalizálni a képeket utólag. Ha tömegesen kell képeket kicsinyíteni, arra is van megoldás.

Hogyan lehet a képméretezést és fájlok helyes elnevezését automatizálni?

4 egyszerű bővítményt mutatok, amelyek segítségedre lehetnek:

File Renaming on upload
Az ékezeteket, szóközöket cseréli ki a feltöltött fájlok nevében ékezet nélkülire, illetve kötőjelre.

A „Filename structure” résznél így kell beállítani.

A „Rules” fülön pedig be lehet állítani, hogy mit és mire konvertáljon át.

A fentiek eredménye az lesz, hogyha egy „mercédesz autó 2.jpg” nevű fájlt feltöltesz a weboldalra, akkor az át lesz nevezve automatikusan „mercedesz-auto-2.jpg”-re.

Resize Image After Upload
Telepítés => Aktiválás, és máris be lehet állítani, hogy mekkora méretre méretezzen át minden egyes feltöltött képet a bővítmény. Érdemes arra figyelni, hogyha képváltogatót használsz a weboldalon, akkor az oda feltöltött képek is átméretezésre kerülnek, holott ott lehet, hogy szélesebb képre van szükség, mint a weboldal többi részén. Ezért ha a képváltogatót módosítod, akkor kapcsold ki addig a bővítményt!

A fenti helyen állítható a feltöltött képek maximális szélessége és magassága.

Media File Renamer
Korábbi feltöltéseket lehet átnevezni vele. A tartalomba ágyazott képek elérhetőségét nem cseréli, erre nagyon figyelj! Illetve ha sok képed van, akkor a Google képtalálatoknál is problémát okozhat a képek eltűnése (mivel át lesznek nevezve). Használat előtt készíts biztonsági mentést az oldalról!

A korábban feltöltött képeket a fenti képen látható helyen lehet átnevezni a Médiatárban.

Regenerate Thumbnails
Arra szolgál, hogy az átnevezések miatt megváltozott fájlokhoz generáljon új kicsi képeket (amelyeket pl. cikk borítóképként jelenít meg a weboldal). Használat előtt készíts biztonsági mentést az oldalról! Az „Eszközök” => „Regenerate Thumbnails” menüpont alatt érhető el aktiválás után a funkció.

Bővítmények letöltése:

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.