Kezelési költség hozzáadása szállítási módhoz (WooCommerce)

Mától kötelező a webáruházakban az MPL-t választható szállítási módként feltüntetni. Ha emiatt kezelési költséget számítanál fel, akkor itt a megoldás.

Mi ez az egész?

A fenti, másik blogomon írt cikkben részletesen kifejtem, hogy egy vonatkozó rendelet alapján a mai naptól kezdve minden webáruházban biztosítani kell az MPL-es szállítási mód választási lehetőségét. A cikk apropója ez, hiszen több helyre is bekötöttem az elmúlt hetekben az MPL-t, mint szállítási módot.

Mi az a kezelési költség?

Előfordulhat, hogy egy szállítási mód számodra – mint a webáruház üzemeltetőjének – extra energia/időbefektetést igényel. Ezért (vékony mezsgyén) akár kérhetsz extra kezelési költséget. Akadt olyan ügyfelem így járt el, és az ott használt megoldást mutatom be lejjebb. Mielőtt ezt bevezeted, azért egyeztess ügyvéddel, hiszen én csak a technikai megoldást mutatom meg, a jogi részt neked kell tisztáznod!

Egyébként a Fogyasztó Barát állásfoglalása szerint (2024/03/28-as állapot szerint) így érdemes eljárni a kérdésben (és egyébként a rendszerbe fejlesztettek plusz kezelési költségre mezőt az ÁSZF generátorukba):

„A szállítási díjon túl felmerülő adminisztrációs költségek és a szállítási határidő kapcsán álláspontunk a következő:

Véleményünk szerint az adott szállítási módhoz kapcsolódó plusz költségeket fel lehet számítani, ha azok valósak, és indokoltak. Ezeket a szállítással összefüggésben ténylegesen felmerülő egyéb költségeket külön tételként kell feltüntetni a szállítási díj mellet (pl. útiköltség, adminisztrációs díj). Amennyiben a szállítási díjakhoz kapcsolódó plusz költségek nem valósak, vagy nem a valós mértékben kerülnek felszámításra, felmerülhet a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat.

Véleményünk szerint megadható az adott szállítási mód kapcsán a posta által az ÁSZF-ben vállaltnál hosszabb szállítási határidő is tekintettel arra, hogy a postai szolgáltatónál a feladást maga a vállalkozás végzi, és bele kell kalkulálnia a feladás előtti időtartamot (lehet, hogy csak pl. hetente egyszer tudja feladni). Fontos ugyanakkor, hogy a jogszabály által megadott legfeljebb 30 napos határidőt figyelembe kell venni, és ez esetben is felmerülhet a tisztességtelen szerződéses gyakorlat, amennyiben túl hosszú szállítási határidőt ad meg a vállalkozás a postai szolgáltatással történő teljesítés esetére, mivel ez a rendelkezés egyoldalúan és indokolatlanul kerül meghatározásra, ezzel a vásárló ügyleti döntését befolyásolhatja, hogy ne ezt a szállítási módot válassza ki.”

Kezelési költség hozzáadása szállítási módhoz

A lenti kóddal egy ilyen megoldást tudsz integrálni a WooCommerce webáruházadba:

Kezelési költség MPL-hez
Kezelési költség MPL-hez

Ha valaki MPL csomagként szeretné a rendelését megkapni, akkor megjelenik egy 1 000 Ft-os kezelési költség is a rendelésben.

Kód letöltése tagsággal rendelkezőknek



Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.