Nagyítás funkció hozzáadása WordPress képgalériához

A WordPress alapértelmezett képgalériájában nem elérhető az a funkció, hogy a miniatűr képek kattintásra nagyobban is megtekinthetőek legyenek. Mi a megoldás?

Képgaléria létrehozása lépésről lépésre WordPress-ben

Első lépésben létre kell hozni egy galéria blokkot:

Galéria blokk létrehozása

Ennek eredményeképpen egy következő blokk kerül a szerkesztőbe:

Következő lépésben a következő gombot kell megnyomni:

  • Feltöltés: Ha olyan képek kerülnek a galériába, amelyek még nincsenek a médiatárban.
  • Médiatár: Akkor, ha a képek már elérhetőek a médiatárban. Egyébként ha még nincsenek fent, akkor is ezt javaslom inkább, mert szerintem egyszerűbb a használata (és lesz opció ott is a feltöltésre). A megjelenő ablakon kell a Fájlok feltöltése fülre kattintani:

Ezután a számítógépről fel kell tölteni azokat a fájlokat, amelyeket képgalériában szeretnél látni, majd az Új galéria létrehozása gombra kell kattintani.

Ha megfigyeled a képet, akkor látod, hogy a „Felirat” részhez is írtam szöveget. Ez majd a kép alatt fog megjelenni. Ha itt még nem töltötted ki ezt a mezőt, nem gond: a következő ablakban is lesz lehetőséged rá, ott „Képaláírás” néven éred el. Itt akár a képek sorrendjét is módosíthatod. Mégpedig úgy, hogy az egereddel rákattintasz bármelyik képre, lenyomva tartod a bal gombot, és elhúzod oda a képet, ahol a helye van. Ha végeztél a módosításokkal, akkor a „Galéria beillesztése” gombbal lehet a galériát a tartalomba illeszteni:

Képgaléria kattinthatóvá tétele:

A bal felső sarokban lévő 3 vonalra kattintva elő tudod hívni a blokkok lista nézetben történő megjelenését. Ha itt rákattintasz a „Galéria” nevűre, akkor a jobb oldalon előjönnek a galéria beállítási lehetőségei:

Az „Oszlopok” résznél be tudod állítani, hogy a képek mennyi oszlopban jelenjenek meg. És a „Hivatkozás” résznél a „Média fájl” opciót kell választani ahhoz, hogy a képek kattinthatóak legyenek. Igaz, ezzel még csak azt éred el, hogy megnyíljon a kép teljes méretben, de a weboldal HELYETT. Hogy a weboldalon maradj, és csak az előtérben nyíljon meg, ahhoz telepítsd fel a „Lightbox for Gallery & Image Block” nevű bővítményt. Telepíted, aktiválod, és készen is vagy.

Lightbox for Gallery & Image Block letöltés

A végeredmény egy szép galéria:

Bal oldalon látszódnak a miniatűr képek, jobb oldalon pedig az, ahogy a weboldal „elé” felugorva megnyílik a kiválasztott kép nagyobban.

Fontos kiegészítés:
Természetesen használat közben NEM a galéria mellett jelenik meg a nagyított kép, hanem előtte. Csak én szerkesztettem egy képre a két állapotot így!

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.