Tartalomtípustól függő oldalsáv létrehozása WordPress-ben

Vannak olyan kinézetek, amelyekben nem lehet olyan könnyen megoldani azt, hogy az egyes tartalmaknál, vagy tartalomtípusoknál milyen oldalsáv jelenjen meg.

Több oldalsáv létrehozása egy weboldalon belül

Az oldalsáv (widgetek) állapota alapesetben három fajta lehet:

  • A tartalom bal oldalán van.
  • A tartalom jobb oldalán van.
  • Nincs oldalsáv.
  • Régebbi weboldalakon: a tartalom mindkét oldalán van.

A THE7 kinézetben van arra lehetőség, hogy több oldalsávot is létrehozz. Ezen felül minden tartalomnál beállítható, hogy a megjelenő oldalsáv melyik legyen.

De nem minden kinézetbe fejlesztették bele ezt a funkciót. Ha az általad használt kinézetből ez hiányzik, akkor szuper megoldás lesz a most bemutatott bővítmény.

Tartalomfüggő oldalsáv létrehozása

A „Lightweight Widget Area Plugin – Content Aware Sidebars” nevű bővítmény pontosan ezt tudja. A segítségével létre lehet hozni bármennyi oldalsávot, amelyre külön-külön lehet pakolni widgeteket. Ezután központilag beállítható, hogy mely tartalomtípusnál milyen widgetek jelenjenek meg.

A bővítmény segítségével beállítható például az, hogy az alábbi két feltétel egyszerre teljesüljön:

  • A blog-cikkek oldalsávján pl. címkefelhő, kategórialista, utolsó cikkek jelenjenek meg.
  • Emellett – egy másik widget terület létrehozása mellett – megoldható az, hogy a WooCommerce webáruház esetén a termékek mellett egy teljesen más tartalmú oldalsáv jelenjen meg. Pl. a következő tartalommal: kosár (ha nem üres), termékkategória-lista, termékkereső, árszűrő, stb.

Remek megoldás ez akkor, ha olyan tartalmat szeretnél mindig a látogató elé tenni, ami a legjobban segíti az éppen aktuális elköteleződését (vásárlás, cikk olvasás, stb.).

Egy minta:

Tartalomtípustól függő oldalsáv létrehozása WordPress-ben
Tartalomtípustól függő oldalsáv létrehozása WordPress-ben

A fenti képen az látható, hogy a termékek oldalsávján ÉS a „csapat” nevű oldalsávon „termekek” nevű oldalsáv jelenjen meg.

Ezen felül a bővítmény tudja azt is, hogy két oldalsávot összekombinál (állítható, hogy melyik legyen felül és alul). Tehát pl. ha létrehozunk egy plusz üzenetet, ami csak a shop oldalon kell, hogy megjelenjen, és beállítjuk, hogy felül legyen: ebben az esetben mindenhol marad az eredeti oldalsáv, kivéve a webáruházban, ahol az eredeti oldalsáv felett megjelenik az üzenet. Igaz, ez utóbbit ezzel a bővítménnyel is meg lehet oldani.

Sőt, időzítést is be lehet állítani, ami remek lehetőség pl. akkor, ha a nyitvatartást (vagy éppen az ellenkezőjét) akarjuk jelezni a látogatóknak.

Content Aware Sidebar letöltés

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.