WordPress, vagy egyedi fejlesztés?

Mi az oka annak, hogy a programozók, webfejlesztők úgy gondolnak a WordPress-re, mint az öreg asztalos az IKEA-ra, vagy a taxisok az Überre? Vagy inkább, mint kecske a késre?

WordPress, vagy egyedi fejlesztés?
Az esetek 90-99%-ában WordPress alapokon megoldható a webes jelenlét. A maradék 1-10%-ban egyedi fejlesztést javaslok. Ha WordPress-ben gazdaságosan nem kivitelezhető megkeresés fut be hozzám, nem is szoktam erőltetni a WordPress használatát. Az alábbiakban részletesen kifejtem a WordPress előnyeit.

Miért tartom alkalmasnak magam, hogy elmondjam a véleményemet az „ügy” kapcsán?

  • 11 éve láttam először WordPress-t, így használati időt tekintve azt gondolom az országban az élvonalban vagyok.
  • Közel 500 ügyfelem van, ami azt gondolom predesztinál arra, hogy tapasztaltnak mondhassam magamat a kérdésben.
  • Sok-sok magyar és külföldi fórumot, cikket, és ezek sok száz hozzászólását olvastam végig, hogy a saját tapasztalataimat, mások véleményével kiegészítve egy összefoglaló cikket készíthessek a témában.
  • Alapvetés, de: én is WordPress-t használok 🙂 Nem lenne hiteles, ha pont én használnék pl. Joomlát (ismerek olyan Joomlás weboldal készítőt, aki WordPress segítségével blogol) 🙂
  • 8 órát foglalkoztam a cikk megírásával és utólagos módosításaival, azaz alaposan (életem leghosszabb önálló bejegyzése) beleástam magam az örök ellentétbe.

A cikk a WordPress-t hivatott megvédeni azokkal szemben, akik azt negatív színben próbálják meg feltüntetni. Az alábbiakban sok helyen elfogult leszek.

AZ EGYEDI MEGOLDÁSOKAT FEJLESZTŐ PROGRAMOZÓK VÉDELMÉBEN leszögezem az alábbiakat:

  • Csak a WordPress-t szidó programozókra vonatkoznak a cikk – programozókra nézve – negatív állításai. Természetesen a szakma nagyját alkotó becsületes, tanult, szakmailag magasan kvalifikált programozók munkáját elismerem, és tisztelem. Nem célom megbántani őket, nem is nekik szól a cikk.
  • Mielőtt az egyedi megoldásokat fejlesztő programozók félreértenének a cikket. Minden tiszteletem az övék, elismerem a munkájukat, meg lennénk lőve programozók nélkül. Komolyan. De ha honlap kell nekem, vagy az ügyfeleimnek én a WP mellett szavazok az esetek 99%-ban, mert ár/érték arányban és a hazai lehetőségek mellett ezt tartom jó választásnak. Kivéve akkor, ha egyedi fejlesztéssel anyagilag jobban megéri az ügyfélnek.
  • A cikk célja a nem a programozók, vagy munkájuk leszólása. Egyszerűen egymás mellé teszem a weboldal készítés két ágát. A cikk célja a WordPress megvédése a „Melyik a jobb, a WordPress, vagy az egyedi fejlesztés?” című örök vitában.
  • Tisztelet a kivételnek. Akinek nem inge, nem veszi magára a leírtakat.
  • Nem akarom rontani az egyedi fejlesztés piacát azzal, hogy azt mondom “a WordPress mindenre jó!” Nem, nem jó mindenre! Ismerni kell a WordPress korlátait, és csak annak ajánlani, akinek tényleg megfelelő választás, és az igényeit ki tudja elégíteni.
  • Ne várja tőlem senki, hogy nem a WordPress-t hozom ki győztesnek a kérdésben! 🙂

Az alábbi tényekkel vitába lehet szállni, de attól még nem változtatunk rajtuk:

  • Mind a WordPress-hez, mind az egyedi fejlesztéshez szaktudás kell.
  • Egy fejlesztő, vagy egy csapat fejlesztő is nagyon ritkán lesz képes olyan – a WordPress funkcionalitásával megegyező funkcionalitású CMS-ről beszélek – kódot írni, amely biztonságosabb lesz, mint a 74-76 millió fős WordPress közösség visszajelzései alapján fejlesztett és biztonságosabbá (persze minden védelem megkerülhető, minden weboldal feltörhető, nem csak a WordPress, és igen, annak ellenére mondom, hogy biztonságos egy WordPress alapú weboldal, hogy vannak olyan biztonsági rések, amelyek az alap telepítőcsomagban nem lettek befoltozva) tett WordPress. Ha nem így lenne, miért nem jelent még meg a piacon olyan fejlesztés, ami lekörözi a WordPress-t? Nagy számban törnek fel nap mint nap weboldalakat. És mivel a WordPress egy elterjedt rendszer, könnyű ellene (IS) célzott, tömeges támadást indítani, amelyet megfelelő erőforrással megtámogatva sikerre lehet vinni.
  • A weboldalak több, mint 20%-a WordPress. A tartalomkezelők piacán 60% feletti a WordPress részesedése.
  • Igen sok a kókler, a „szomszédpistike 10 000 Ft-ért megcsinálja” ember a webfejlesztő szakmában, amely nem tesz jót a szakmának. Amíg a piacnak van erre igénye, addig sajnos ez a helyzet nem fog változni. Amíg egy ügyfél elhiszi, hogy 10-20 000 Ft-ért profitot termelő weboldalt/webáruházat kap (de számlát mondjuk már nem), addig sajnos a „gagyi” nem fog visszaszorulni. Ez igaz mind a WordPress, mind egyedi fejlesztés terén. Mivel a WordPress rendszerrel vitathatatlanul könnyebb weboldalt csinálni, mint programozni, ezért lehet több gagyi WordPress-es oldal, mint több gagyi egyedi fejlesztésű weboldal. De ez nem a WordPress hibája, hanem az ezzel visszaélőké. Ettől még nem lesz a WordPress rossz webes tartalomkezelő rendszer. Ahogy nem a késgyártó a hibás azért, ha valaki kenyérvágás helyett gyilkolásra használja a termékét, itt sem a WordPress-t kell szidni, mert valaki nem tudja használni.
  • Be kell látni: a weboldalak 90-99%-ában jó alternatíva a WordPress, ha az megfelelően van használva. És igen, általában olcsóbban, mint egy egyedi fejlesztésű rendszerrel.
  • Igen, vannak hiányosságai a WordPress-nek. Idézet egy Facebook csoportból, amellyel egyet kell értenem: „Az olyan fejlesztők akik mindig a legjobbat, legprofibbat akarják, szúrhatja a szemüket a WordPress hiányosságai, de lássuk be, ami gyors, kényelmes és ingyen van, az jó.” – de ehhez hozzátenném: a programozók között csak egy szűk kör az, aki tud(na) jobbat csinálni, mint a WordPress. Vagy ha van is, nem a legjobb a marketingjük, hiszen még nem terjedt el az általuk készített megoldás.
  • Könnyebb kivitelezni valamit egy alapvetően jól működő, meglévő tartalomkezelő rendszerben (pl.: WordPress) bármit mint új keretrendszert alkotni és arra megírni az elképzelt dolgokat.

Mi a probléma? Miért merül fel sokszor az egyedi fejlesztés vs. WordPress kérdés?
Sokszor találkozik egymással a két „fél”. Sok egyedi fejlesztésű weboldal tulajdonos átáll a másik oldalra, és fordítva is. De ez nem a „WordPress vs. egyedi fejlesztés” kérdéskörbe tartozik, hanem az alábbiak következménye:

  • Nem volt előzetes specifikáció a fejlesztés során, így félresiklott egy project.
  • Nem megfelelő referenciával rendelkező szolgáltatót választott a megrendelő.
  • A kivitelező túlvállalta magát, ezért soha nem készült el a projekt.
  • Nem voltak fixen lefektetve az árak, a határidők, és a kötbérek.
  • Nem szakember végezte a munkát.
  • A kivitelező nem mérte fel 100%-osan az igényeket.
  • Az ügyfél nem hagyta, hogy 100%-osan felmérje a kivitelező az igényeket. Mennyiszer van nekem is, hogy nem értik meg, hogy nem tudok bemondásra árajánlatot adni, ismernem kell az igényeket, aminek a feltérképezésére rá kell szánni egy 30-50 perces ingyenes beszélgetést!
  • Nem volt megfelelő elképzelése, ötlete a megrendelőnek. Még rosszabb, ha nem volt üzleti terv építve a leendő weboldalára, vagy nem egy stratégia részeként gondolt a weboldalra.
  • Nem kért a megrendelő több helyről árajánlatot, összehasonlítási alap nélkül döntött.
  • Feketemunka során készült a weboldal. Barát, szomszéd, gyerek csinálta a weboldalt.
  • Nem megfelelő fizetési morállal állt a megrendelő a megbízáshoz.
  • Sokszor az árral akar versenyezni egy szolgáltató, de nem számol utána, hogy az olcsó ár mellett nem tud megfelelő időt szánni egy adott weboldalra.
  • A szolgáltató nem vállalt megfelelő garanciákat a munkája minőségére.
  • Nem hajlandó a megrendelő kifizetni a weboldal elkészülte utáni supportot. Ahogy egy autón is, egy weboldalon is felmerülnek karbantartási, állagmegóvási műveletek.
  • Nem volt megfelelő kommunikáció a megrendelő és a kivitelező között.

Vajon tényleg elveszi a webfejlesztők munkáját a WordPress?
A programozók féltik az állásukat, fizetésüket? A nyomdászok munkáját elvette az internet? Ugye, hogy nem? Amire jó üzleti modell van építve, az az internet térhódítása után/mellett is nyomtatásra kerül. Ahogy az előző példa esetén kiderült: nem kell mindent kinyomtatni ahhoz, hogy sikeres legyen, kiderült a közel 13 éves, 2003 óta létező WordPress esetében: nem kell minden weboldalt programozónak készítenie. Sőt, a weboldalak 90-99%-a elkészíthető WordPress alapokon is! Igaz, vannak specifikus oldalak, ahol nem a legjobb megoldás a WordPress, pl.: speciális társkereső, apróhirdető, közösségi, banki oldalak fejlesztésére nem javaslom a WordPress használatát. Igen, véleményem szerint ezen oldalak aránya nem több 9%-nál.

Ahogy a taxisoknak is el kell gondolkozni, hogy tudják az előnyükre fordítani az Über-t, így akár a WordPress ellenes fejlesztők is megtehetnék ugyanezt, hogy a WordPress versenyképességét a maguk oldalára állítsák. Sem az Über, sem a WordPress nem fog eltűnni, hiszen a saját piacuk meghatározó szereplője lett mindkettő. Sokan már megtették, és az egyedi fejlesztésről áttértek az egyedi WordPress fejlesztésre.

És a kérdésre visszatérve: nem, nem lett a WordPress térhódításával kevesebb keresés a weboldal fejlesztésre, hiába nőtt a WordPress fejlesztés-re indított keresések száma:

De lássuk csak, milyen előnyök szólnak a WordPress mellett? És ugyanezt miért (nem) tudja garantálni egy egyedi fejlesztés, vagy csak drágábban? Valamint: mik a programozók, webfejlesztők legfőbb kifogása a WordPress ellen? (a WordPress mellett felsorolt előnyök nem jelentik azt, hogy egyedi fejlesztéssel nem érhetőek el!)

  • Gyorsan felépíthető vele egy weboldal. Egy nagyon egyszerű weboldal pár óra alatt elkészül vele, de egy bonyolultabb sem tart tovább egy hónapnál.
    • Ezzel szemben az egyedi fejlesztés több hétnél kezdődik (persze van olyan cég, aki 2-3 napra is vállal egyszerűbb munkákat), és éveknél végződik, ha végződik. Ugyanis rengeteg (persze nem ez az általános) olyan történet van, amikor a webfejlesztő eltűnik, a megrendelő meg hoppon marad. Persze ez WordPress fejlesztésnél is előfordul, de ritkábban hallok ilyen sztorit.
  • Nem EGY szakemberhez kötött a használata: Az előző pontból jön ez az előny: bármely WordPress fejlesztő tudja folytatni az előző munkáját.
    • Míg egyedi fejlesztés esetében a programozástechnikai különbségekből adódóan nehezebb új fejlesztőt találni, aki átveszi az előző munkáját, ez WordPress weboldalak esetén könnyebben megy. Persze az ügyfél nem nézi azt, hogy milyen rendszerre épült a weboldal, WordPress-es fejlesztésnél is először a fejlesztőt keresi meg a módosítások, fejlesztési igények során.
  • Van magyar nyelvű kezelőfelülete a WordPress-nek.
    • Igen, van hozzá. Előfordul, hogy egy egyedi fejlesztéshez nincs admin felület, és minden betűcseréért a fejlesztőhöz kell rohanni, majd heteket várni. Persze nem ez az általános, de előfordul. Ahogy sajnos az is, hogy a WordPress-hez nem ad hozzáférést egy WordPress fejlesztő az ügyfélnek.
  • Könnyen kezelhető az admin felülete. Programozói tudás nélkül.
    • Szokták mondani a WordPress ellenesek: ez nem így van, bonyolult a használata: én azt gondolom, hogy az utóbbi évek során annyit fejlődött az admin felület, hogy a funkciók széles skálájához képest könnyen meg lehet találni minden beállítást. Amúgy egy egyedi fejlesztéshez is van admin felület, amely az azt nem ismerőknek bonyolult lehet. Továbbá azt mondom: inkább legyen bonyolultabb, de sok funkciós admin felület, mint egy lebutított, de semmire nem használható. Legalább legyen meg a lehetőség az igényes felhasználók előtt arra, hogy jobbat alkossanak, mint amit 1-2 óra kattintgatással el lehet érni.
  • Google- és keresőbarát: Sok olyan dolog alapból benne van, van könnyen hozzátehető, ami egyedi fejlesztés esetén több hetes fejlesztés árán fejleszthető le. Olvastam olyat is, hogy egyedi fejlesztésnél volt pl. számlázóprogrammal és készletkezeléssel való kommunikáció, de csak plusz pénz árán lett volna lehetőség címkézni a tartalmakat, amely SEO szempont, és a WordPress-ben alapból benne van. Persze egy becsületes, szakértő csapat egyedi alapokon is tud hasonlót alkotni.
  • Nem kevésbé biztonságos, mint más rendszer, vagy egyedi fejlesztés. Több, mint 200 weboldalt készítettem már, és eddig egyetlen egyszer fordult elő olyan, hogy feltörték volna úgy, hogy minden általam lefektetett biztonsági szabályt betartottak. Ott is a tárhelyszolgáltatás sérülékenységét használták ki. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet a WordPress oldalakat feltörni, minden weboldalt fel lehet. Sőt! WordPress-nél ha nem frissítjük az alaprendszert, a támadási felület többszöröződik! Hasonló véleményen van az OMA-s Gombos Zsolt (Zsolt véleményét nem azért raktam ide, mert mérvadó lenne a véleménye biztonság terén, vagy etikus hacker lenne. Hanem azért, mert ő is sok száz vagy több ügyféllel a háta mögött írta le a véleményét.) is: „Eddig (Megj.: 2011-es írás) kb 6-7 éve dolgozom a WP-vel és 1 kezemen meg tudom számolni, hányszor volt vele biztonsági jellegű hibám. Aztán utólag mindig kiderült, hogy probléma alapvetően nem a WP-vel volt, hanem a tárhellyel. Amióta pedig a Médiacenternél vagyunk minden biztonsági problémánk megszűnt.”
    • Az egyedi fejlesztések híve előszeretettel állítja be úgy a WordPress-t, hogy az nem biztonságos. Pedig az. Csak megfelelően – szakértő kezek által – kell konfigurálni, megfelelő biztonsági bővítményeket kell hozzá használni, rendszeresen frissíteni kell az alaprendszert, és a kiegészítőket, rendszeresen kell biztonsági mentést készíteni, és nem lesz vele gond. Természetesen minden weboldalt fel lehet törni, akár a NASA oldalát is. Főleg amíg lesz emberi tényező is a gépezetben. Ahogy 2011-ben írtam erről: „A másik dolog, hogy a WordPress által hajtott weboldalaknál a leggyengébb láncszem a felhasználó, amikor admin/admin vagy hasonló színvonalas/biztonságos felhasználónevet/jelszót ad meg, mert Ő lusta, hogy CTRL+C, CTRL+V-vel írja be a jelszavát minden egyes alkalommal… Utána amikor feltörik és törlik a weboldalát, ráfogja, hogy milyen rossz biztonsági szempontból a WordPress…” Egyébként egy 2 évvel ezelőtti felmérés szerint az egyedi fejlesztésű weboldalak felében, míg a CMS-t használó weboldalak esetében „csupán” 20-29%-os a sérülékenységet tartalmazó oldalak aránya. Tehát: azért mert valamiben van hiba, az nem azt jelenti, hogy a másik fél által javasolt megoldásban nincs.
  • Aktívan fejlesztik. Az előző pontban részletezett frissítéseket az aktív fejlesztői közösség állítja elő. INGYEN! Ahogy egy autót is szervizeltetni kell, hogy éljen rá a garancia, és hogy gond nélkül működjön, a WordPress weboldalakon pedig rendszeresen el kell végezni a frissítéseket.
    • Erre szokták mondani a fejlesztők szarkasztikusan, hogy a WordPress-t 3 naponta frissíteni kell. Ez így ahogy van „költői túlzás”, vagy így is mondhatnám: hazugság. 2003. május 27. és 2016. március 7. között átlagosan 45,32 naponta jelent meg WordPress alaprendszer frissítés. Az utolsót, a 4.4-es ~36 millió alkalommal töltötték le. Egyébként a 4.4.2 a 103. WordPress verzió. Egyedi fejlesztésnél nem jellemző az automatikusan, felhasználó által könnyen végrehajtható frissítés. Persze erre is van ellenpélda, pl.: A Webgalamb frissítései kifejezetten könnyen telepíthetőek.
  • Funkcionálisan könnyen bővíthető: a wordpress.org oldalon 43 400 bővítmény található, amelyeket összesen 1 199 108 607 alkalommal töltöttek le. Nagyon nehéz olyan igényt megfogalmazni, amelyet ne elégítene ki ezek közül valamelyik bővítmény. Az egyik alapító, Matt Mullenweg szerint az igazi előnye nem is a benne lévő funkciókban van, hanem abban, ami nincs is benne, azaz a rengeteg bővítményben.
    • Erre szokták mondani a fejlesztők, hogy sok bővítmény tele van buggal. Ez részben igaz, de lehet tenni ellene: különféle eszközökkel lehet ellenőrizni a bővítmények vírus- és hibamentességét, valamint már a letöltés körülményeiből is lehet következtetni a bővítmények minőségére: csak ellenőrzött forrásból szabad letölteni bővítményeket, valamint érdemes arra figyelni, hogy legyen friss verziója a kiegészítőnek, legyen elérhető a fejlesztő, valamint legyen jó értékelés és sok letöltés a bővítmény neve mellett. Ha ezeknek megfelel a bővítmény, és pl. a https://wpscan.com/wordpresses adatbázisában sincs sérülékenység jelezve, akkor használható a bővítmény. Igen, ezen lépések megtétele nélkül nem garantált a biztonság.
  • A WordPress weboldalak kinézete könnyen változtatható: a wordpress.org-on 2 182 ingyenes, a themeforest.net oldalon pedig 6 234 fizetős (29$-64$) kinézet van. Utóbbiak közül a legtöbb esztétikus, igényes kivitelezésű. A legdrágább kinézet ÁFA-val együtt, forintra átszámítva: 22 971 Ft. Persze ehhez hozzájön a konfigurálás, testreszabás díja, amivel együtt is elfogadható áron kap a megrendelő a kor követelményeinek megfelelő kialakítású weboldalt.
    • Vajon ezért egy egyedi fejlesztés keretein belül kapunk egy tudásban és megjelenésben hasonló weboldalt, számlával együtt?
  • Ingyenes és olcsó. Persze annak a legkedvezőbb az ára, aki be tudja állítani, hiszen ha ezzel nem rendelkezik valaki, a szakértelmet itt is meg kell fizetni. Az alaprendszer ingyen van, de a kiegészítők is nagyon olcsón beszerezhetőek. És a fent említett gyors munka végett a fejlesztésre kevesebb munkaidőt kell számolni, így egy projekt ára is sokkal kedvezőbb, mint egy egyedi fejlesztés esetén. A megspórolt összeget el tudjuk költeni pl. AdWords vagy Facebook hirdetésre. Az ügyfél problémája nem csak a weboldal fejlesztés, hanem a komplett webes jelenlét amire van egy X keret ami a rendelkezésére áll. Az se egy jó megoldás, ha van egy hiper egyedileg fejlesztett oldala amit nem tud már optimalizáltatni, meg hirdetésre se marad már, miközben a konkurense beelőzi minden téren egy jól teljesítő és hirdetett wp oldal segítségével.
    • Persze azok, akik egy WordPress-ben tökéletesen kivitelezhető weboldal helyett inkább annak egy egyedi fejlesztéssel elkészített pontos mását „nyomják le az ügyfél torkán” több pénzért, az esetek többségében meg sem említik a WordPress-t, mint alternatívát.
  • Olcsó, másodszor: ne menjünk el a két ponttal feljebb említett olcsó kinézetek mellett. Azt hihetnénk, hogy azért olcsó a „fizetős” kinézet ára, mert az nem megfelelő minőségű. De nem! Azért olcsó, mert nem egy ember fizeti meg a kinézet fejlesztési költségét, hanem sok. A legnépszerűbb kinézetet, az AVADA-t már 199 072 alkalommal adták el, több mint 3 milliárd forintnyi dollár forgalmat generálva.
    • Mennyi webfejlesztő tudja a szívére tenni a kezét, és őszintén azt mondani, hogy jobbat csinál akár ennél a kinézetnél? Ha valaki azt mondja, hogy ő tud jobbat, akkor egy lehetőséggel válaszolok: irány az internet, és adja el! Tudom, ez most sokakat szíven üt. De akkor miért nem ők generálnak a jobb termékükkel 3 milliárd forintos forgalmat? Ne a WordPress-t szidja, hanem használja ki a WordPress piacában rejlő lehetőségeket! Egyedi fejlesztés esetén egy vagy néhány 10-100 ügyfél fizeti meg a használt keretrendszer és/vagy kinézet fejlesztési költségeit, amely arányaiban nem visz el kevesebb időt, mint a WordPress-nél. Azaz – mivel kevesebb embernek kell kifizetni a fejlesztési költséget – drágább megoldás lesz ugyanazt lefejlesztetni, mint megvenni a (fél)kész sablont, amit nagyon gyorsan testre lehet szabni, ezzel redukálva a weboldal bekerülési költségét. Megint a versenyképességhez jutunk vissza: a WordPress fejlesztési ütemével, mobilitásával nem lehet versenyezni egy kis webfejlesztő cégnek: miért venne valaki egyedi fejlesztést, ha valaki már félig megcsinálta, és azt huszonpárezer forintért meg lehet venni alapnak?
  • Komoly cég áll a WordPress mögött: A WordPress fejlesztője az Automattic, amely mögött egy mindössze 438 fős cég áll, és a Google és Facebook mögött a 3. legtöbb oldalletöltés történik a WordPress.com-on, havonta. Ja igen, a Google ~57 000 alkalmazottal ér el 77%-kal több oldalletöltést, míg a Facebook ~11 000 alkalmazottal tud a WordPress.com számánál egy picivel többet.
    • Ha valaki szidja a WordPress-t, kérdezd meg tőle a következőt: miért tőle rendelj egyedi weboldal-fejlesztést (természetesen ez akkor áll, ha WordPress-el is kivitelezhető lenne az igény), mivel tartja magát jobbnak, mint a fenti eredményeket elérő Automattic?
  • Nincs speciális szerverigény: PHP 5.6 vagy nagyobb, MySQL 5.6 vagy nagyobb és mod_rewrite modul szükséges a hibamentes futáshoz.
  • Építőkockákból áll, mint egy gyerekjáték: a bővítmények, widgetek, és ún. PageBuilderek segítségével könnyen kialakítható akár egy összetett portál is WordPress alapokon, sok esetben „Fogd és vidd!” módszerrel.
    • Vélemény egy Facebook csoportból: „Én egyszerűen a fogd-és-vidd cuccokat nem szeretem abból a szempontból, hogy nyílt a forrásuk, és ezáltal egy nagy lehetőség arra, hogy egy hacker/cracker kis/nagy kapukon ki-bejárkáljon.” – Pár ponttal feljebb leírtam, hogyan lehet kiszűrni a nem megfelelő bővítményeket.
  • Közösség: A WordPress köré hatalmas közösség épült. 74-76 millió WordPress alapú weboldal van, amely mellett számtalan szakmai blog és weboldal is épült, ahol szakértő személyes osztják meg a tapasztalataikat. Mint pl. jelen oldal is, amelyen már közel 1000 cikk található, amelyben 600+ videó is van, közel 67 óra terjedelemben.
    • Az egyedi megoldásokat fejlesztő programozókhoz kérdés: az egyedi fejlesztésű weboldaladhoz, keretrendszeredhez milyen minőségű, összetételű és aktivitású közösség tartozik?
  • Hibajavítási lehetőség: lehet jelezni a fejlesztőknek az esetleges sérülékenységet, bugokat, és azokat orvosolják. Ingyen. Persze nem azt mondom, hogy a programozók ezt nem teszik meg, de a WordPress-nél így működik.
  • Fortune 500-as cégek, hírességek, sztárok, mint WordPress felhasználók: Pl.: Harvard Egyetem, Rolling Stones, BBC, Fortune, Forbes, Usain Bolt, Sylvester Stallone, Xerox, Intel, Snoop Dogg, Beyonce, Nokia, Ford. Magyarok közül: Norbi Update 1 webshop, Kiss Ádám, D. Tóth Kriszta, Class FM, BKK. Igaz, ezen felhasználók nem feltétlenül vannak azzal tisztában, hogy a weboldalukat milyen motor hajtja. De az biztos: ha ők, vagy a mendzsmentjük nem lenne elégedett, akkor meg lenne a lehetőségük a váltásra, ők biztos nem az olcsóság miatt maradnak a WordPress mellett. Mint pl. a TV2: anno WordPress oldaluk volt, de valamiért váltottak. Nem mindenkinek megfelelő megoldás a WordPress.
    • Kérdés a WordPress ellenes táborhoz: milyen hasonló referenciái vannak a te (általad preferált) rendszerednek, megoldásodnak? Jött egy megjegyzés, ami jogos: az előbb felsorolt WordPress referenciákat NEM ÉN készítettem! A saját referenciáimat itt lehet megtekinteni.
  • Gyorssá tehető. Alapból nem a leggyorsabb megoldás, de a megfelelően konfigurált WordPress weboldal nem lassú. De persze ha teleszórjuk több MB-os képekkel, és 50 bővítménnyel, és netalántán még a tárhelyünk is lassú, akkor igen, lassú lesz egy WordPress weboldal. De persze egy egyedi fejlesztésnél is lehet lomha a végeredmény.
  • Böngészőfüggetlen megoldás.
    • Tévhit, hogy a WordPress nem böngészőfüggetlen megoldás. Ugyanis ez a használt kinézet kialakításától függ, nem a tartalomkezelő rendszertől.
  • Saját tárhelyen működik, maximális kontroll van a tartalom felett. Nem függünk a használatakor se programozótól, se ingyenes weboldal-szolgáltató működésétől. Persze a szakma nagyobb részét képező becsületes programozókkal való együttműködés során nem kell egyedi fejlesztés esetén sem attól tartani, hogy elveszik a weboldalunk.
  • A híres „5 perces telepítő”: megfelelő tárhelyen valóban lehet ennyi idő alatt WordPress-t telepíteni!
    • Egyedi fejlesztésnél mennyi idő alatt lesz egy alap weboldal, amit már meg lehet mutatni az ügyfélnek? Mennyi lesz kész a végleges weboldalból, 5 perc, 2 óra, és 8 óra után? Igen, ez egy kisarkosított példa, de ez a WordPress egyik vitathatatlan nagy előnye.
  • 56 nyelvre le van fordítva. És ezek között a váltás is nagyon egyszerű: https://make.wordpress.org/polyglots/teams/
  • Van hozzá dokumentáció. Ezért könnyebb átvenni más munkáját, ha WordPress alapú oldalról van szó.
    • Az egyedi fejlesztések egy részéhez nincs dokumentáció, illetve a kódban sincsenek kommentek.
  • Van demó, és ingyenes verzió.
    • Egy egyedi fejlesztésnél akár (ritkán persze) „zsákbamacskát” is vehetsz, hacsak nincs megfelelő mennyiségű, minőségű – ellenőrizhető – referenciája a programozónak.
  • Nyílt forráskódú: Egy hozzászólást fűznék ide: „Én azt gondolom, hogy alapvetően a WordPress hibája egyben a legnagyobb előnye is. Nyíl forráskódú, tehát lehet szabadon módosítani, de ebből kifolyólag sebezhető is. És most azt hiszem itt harap a kígyó a farkába, mert legtöbbször a támadási felületeket a sok felhasználó és a fejlesztő közösség gyorsan megoldja, elhárítja. Szóval eldöntheti mindenki, hogy ez most hiba-e vagy inkább előny.”

A WordPress TÉNYLEGES hátrányai:

  • Egyedi fejlesztésnél gond lehet az alaprendszer frissítése során. De, hogy ne én mondjam meg a tutit, idézet egy hozzászólótól: „Valóban, nekem is azzal volt csak problémám, hogy a frissített verzió és a használt plugin nem tudott már együtt dolgozni. De felelősen addig senki nem enged rá egy frissítést az éles rendszerére, amíg le nem tesztelte.”
  • Tényleg van hozzá sok sebezhető plugin: https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvekey.cgi?keyword=wordpress – de ezek használatát el lehet kerülni könnyedén.
  • Tényleg nem jó mindenre (lásd feljebb, még a cikk eleje felé). Vannak olyan esetek, ahol a WordPress alternatívaként SEM jöhet szóba. Ilyen esetekben csak és kizárólag az egyedi fejlesztés a megoldás.

További gyakori álláspontok, érvek a WordPress ellen, tévhitek az egyedi fejlesztés mellett:

  • „Lehet, hogy ott van a biztonsági rés az egyedi fejlesztésben, de ezt a támadó nem valószínű hogy tudja, és a próbálkozásokat nagyon egyszerű szűrni, plusz annyira sokféle és szerteágazó, hogy kb. több energiát kell belefektetni a feltörésbe, mint amennyit raktak a motor lekódolásába.” – ez igaz lehet, ám néhány fejlesztő nem fektet elég időt abba, hogy szűrje a próbálkozásokat, és védekezzen ellene. „Nah jó, de akkor az, ha valaki nyitva hagyja az ajtót, és azon “betörnek”, akkor még nem a ház biztonsága a rossz, hanem a tulaj felelőtlen, nem?” – Gombos Zsolt – OMA
  • „Presztízs, ha egyedi egy fejlesztésű weboldal.” Nem a használt rendszertől, hanem a kinézettől, és az elérhető funkcióktól lesz egyedi valami. Vajon Stallone-nak derogál, hogy WordPress-t használ? Idézet egy hozzászólásból: „Egyértelműen ebből az átlag ügyfél semmit nem vesz észre, de a hozzáértő szemek előtt igenis értéket teremtettünk, olyan egyedi és egyedülálló dolgot amije senki másnak nincsen. Ez tehát pontosan olyan mint a szolgáltatásunk: minőségi és testre szabott.” – ez igaz egy WordPress-es oldalra is: Ha egyedi, akkor nem lehet észrevenni ránézésre, hogy WordPress az oldal.
  • „Jobbat csinálunk, mint a WordPress!” Ellenvélemény: „Nem tudom elképzelni, hogy akármilyen nemzetközi cég jobb rendszert tudna fejleszteni, mint a több, mint 10 éve a piacon lévő Drupal vagy WordPress.” – sajnos egyet kell értenem.
  • „A WordPress hátránya, hogy a spammerek közkedvelt célpontja.” Valóban sok botnet ráállt a WordPress-re, hiszen 74-76 millió weboldalt hajt. De a megfelelő védekezéssel minimalizálni lehet a támadásokat is, nem beszélve a sikeres támadások számáról. Biztonsági bővítményekkel, spamfogó megoldásokkal redukálni lehet ezeket a támadásokat.
  • „Túl sok file-t, kódot tartalmaznak, és lassíthatják az oldal betöltődési sebességét – ezáltal a Google keresési eredményeiben is hátrébb kerülhetnek.” Rengeteg WordPress-es weboldal van a Google találati lista előkelő helyein. A WordPress, mint keretrendszer, nem szab ennek gátat.
  • „A zárt forráskód nagyobb biztonságot nyújt.” Nem igaz. Feljebb számszerű példával is cáfoltam ezt.
    Egyediségéből kifolyólag nem áll fenn annak a veszélye, hogy belefutsz olyan oldalakba, melyek ugyanazt a template-et használják. Ha megfelelően át van dolgozva, akkor nem ismeri meg senki, hogy ugyanabból a kinézetből készült két weboldal. Persze ha valaki az alapértelmezett kinézetet használja, ne csodálkozzon, ha „tucat” oldala lesz.
  • „Ha ebből élsz, az általad készített oldalak gazdái mindig téged keresnek majd, ha hibajavításra vagy további fejlesztésekre van szükségük.” Ez pont hogy a hátránya az egyedi fejlesztésnek, nem előnye! 🙂 Persze programozói szemmel lehet előny, hiszen az ügyfél a fejlesztőhöz van kötve.
  • „Nem jó webshopnak.” De, van rá megoldás, amit több, mint 1 millió weboldal használ. A neve: WooCommerce.
  • Túl bonyolult az admin felülete: szerintem nem. De egy egyedi fejlesztés admin felületének megismerésére is időt kell szánnia a megrendelőnek. Csak azt a tudást máshol csak töredék részben tudja hasznosítani. Egy WordPress alaptudás más WordPress alapú weboldalnál is hasznosítható.
  • „Az pedig a halálom, amikor több milliós fejlesztéseket valósítanak meg wordpress-szel.” Egyedi igények esetén WordPress alapú fejlesztésnél is meg kell fizetni a szakértelmet.
  • „Lehet, hogy konzervatív vagyok, de szerintem komoly oldal nem használ CMS-t, nézhet ki akármilyen szépen. Az egyedi fejlesztés mellett nekem a kulcsszó: PONTOSAN olyanra alakíthatom, amilyenre szeretném.” – Ez WordPress-nél is igaz.
  • „A WP-vel kapcsolatban ilyenkor mindig a régi vicc jut az eszembe: A cégünk gyorsan, olcsón és jól dolgozik. Ön ezekből kettőt választhat.” – nem a WordPress hibája, ha ilyen tapasztalat ért. Rossz kivitelezőt választottál és nem megfelelő szerződéses biztosítékokkal volt motiválva.
  • „Itt jön a képbe az egyedi fejlesztés (amit én is előnyben részesítek), ahol minden úgy működik ahogyan azt leprogramoztuk. Nem akadnak össze a különböző komponensek és általában ha bármi hiba van azonnal tudjuk hol kell keresni, míg egy cms-nél ez nem feltétlen így van.” – WordPress-nél is tökéletesen működik minden, ha hozzáértő készítette.
  • „Annyi hátrányát találtam, ha az egész oldalt erre akarják felépíteni, akkor a tartalom rendszerezési feladatok kissé nehézkesek, vagyis mindent szigorú sorrendben szeret tárolni.” – Pedig lehet a tartalmakat kategorizálni, címkézni, stb. Rengeteg tartalmat lehet jól felépített WordPress oldallal jól átlátható formában publikálni.
  • „Túl sok a kiegészítő WordPress-hez. Hogy a szöszbe találom ám meg azt ami nekem kell?” – Fórumok olvasása, egyéni oktatás. A tudást és tapasztalatot meg kell fizetni. Vagy pénzben, vagy időben.
  • „Egyébként nagyon kezdőknek jó a WordPress, de a Joomla-hoz képest elég fapados.” – Kíváncsi lennék eme hozzászólás alapjára.
  • „Ugye azt nem gondolja senki komolyan hogy egy wp oldal értéket tud teremteni Gondoljatok bele komoly cégek miért nem wp és cms társaikat használják ???” Idézem válaszként a válasz hozzászólást: „Azt, hogy egy weboldal értéket teremt-e vagy nem, azt nem a forráskódja vagy a mögötte ketyegő motor határozza meg, hanem az üzleti koncepció és a használt marketing eszközök.”

Néhány negatív vélemény – más weboldalak hozzászólásaiból válogatva – a fejlesztők munkáiról (persze ez egy olyan pont, aminél a WordPress fejlesztők körében is lehet példát találni, az elfogult válogatásért elnézést kérek):

  • „A fejlesztő egyszerűen nem azt csinálja amit kérek, az új oldal köszönő viszonyban nincs a meglévővel. Ha arra utalok, hogy nézze meg a mostani oldalamat mert én AZT szeretném, felszívja magát és bunkóskodik. Azt ajánlanám kedves fejlesztők, hogy tessék leszállni a magas lóról.”
  • „Nézzétek az ügyfél felől inkább. Én minimális programozói ismerettel rendelkezem és ügyfélként rettegek minden egyedi fejlesztéstől. Ha eltűnik a cég, aki fejlesztette, akkor a rendszer mehet a kukába, mert én nem értek hozzá. Egyszerű ügyfélként egyre inkább preferálom a bérelhető rendszereket. Az összes informatikai, fejlesztési probléma lekerül válladról és hosszabb távon nem biztos, hogy drágább. Mivel nem egyszeri díjat fizetsz kisebb az esélye, hogy eltűnnek.”
  • „Nekem is egyedileg tervezett a weblapom és mindig az volt az érzésem, hogy nem elég korszerű, hogy mindenért fizethetek a webfejlesztőnek, illetve, hogy az aktualizálás is időt vesz igénybe, holott sok admin felületem van hozzá.”
  • „Az önálló rendszerekről meg annyi tapasztalatom van, hogy az ingatlaniroda ahol dolgoztam saját rendszert fejlesztetett nem kevés pénzért, és bármi újítás, változtatás mindig hónapokat vett igénybe, mert teljes volt a kiszolgáltatottság az informatikusok felé. És persze mindig ujabb, nem kis pénzekbe került.”
  • „Volt már saját fejlesztésű oldallal dolgom, de amióta megismertem a WP-t nem hagyatkoznék külsős programozóra. Egy bizonyos függőséggel jár, ami már nagyon nem hiányozna.”
  • „Természetesen egy egyedi fejlesztésű CMS rendszer a legtökéletesebb megoldás, mert minden egyedi igényt ki lehet vele elégíteni. Egyszer én is indítottam egy ilyen vállalkozást, 300.000 Ft-ért megépítették a fejlesztők a rendszert, benne vagy 20 különböző sablonnal (egyébként 100 sablon szerepelt a megbízásban), aztán magamra hagytak az egésszel. Ezért már én sem bízok a fejlesztőkben.:-(”

WordPress, Joomla vagy Drupal?
A másik kérdés, hogy a „3 nagy” CMS közül melyiket javaslom? A WordPress-t. És ezt nem csak az alább látható grafikonról leolvasható tendenciára alapozom. Mennyi felhasználó, mennyi kiegészítő van hozzá, mennyi keresés van rájuk.

Meggyőző mindben a WordPress fölénye:

Ahogy egy kolléga fogalmazott:
„Sok évig csak Joomla rendszerben készítettem honlapokat, aztán jött a WordPress és egyértelmű volt a váltás. Azóta nincs is visszaút, egyszerűen fantasztikus. Most már minden ügyfélnek WordPress alapú weboldalt készítek.”

Összefoglalva, a WordPress piac hátrányai, ami a tartalomkezelő rendszer megítélését rontja:

  • Kóklerek, szomszédpistikék ótvar munkája, akiknek sok WordPress oldalát feltörik a nem szakszerű használatból, konfigurációból eredően.
  • Olyan programozók jelenléte, akik az ő munkájukat jobbnak akarják beállítani, ezért a WordPress rossz hírét keltik.
  • Olyan „oktatók” jelenléte, akik azt állítják, hogy 5-10-20-60 perc alatt összerakható egy normális weboldal WordPress-el. Ez egyszerűen hazugság. Egy kinézetre weboldalformájú valami összerakható ennyi idő alatt, de ez még nem lesz se keresőoptimalizált, se gyors, se biztonságos. Ráadásul nem egy WordPress-ben kezdő személy fog egy ilyet előállítani egy óra alatt. Pláne nem pl. AVADA kinézettel. Legalábbis nem az én értékrendemnek megfelelő oldal lesz a végeredmény.

Végezetül két idézet, két kollégától:
„Jól mondod, nem szabad általánosítani. Az a helyzet, hogy mérges vagyok erre a wp témára itthon, mert túl sokan mondják azt, hogy értenek hozzá. És Ők WordPress-re sablont fejlesztenek állítólag. A sablon fejlesztés pedig nem abban merül ki, hogy átírom, hogy text-align:center; meg color: #ddd; És ez nem is egyedi design, teszem hozzá! Ez az ami bosszant itthon. Az mondja azt, hogy sablont programoz aki kap egy designt, abból csinál egy HTML vázat és abból egy 100%-ig dinamikus sablont. Ami ez alatt van, az sablon módosítás és minimálisan sem fejlesztés. Természetesen, ha valaki olyan dolgot tesz hozzá a sablonhoz, amihez valóban programozni kell, nem csak diveket tologatni vagy éppen CSS-t átírni, az szintén fejlesztés. Ha pedig valaki nekiáll és nekiáll elindítani saját weboldalát WordPress alapokon és nem ért hozzá, de tanul, na azt viszont szeretem és nekik mindig szívesen segítek, amikor időm engedi. Plugin fejlesztés már más tészta, mert azzal ugyebár nem tud az ember így humbukolni.” – Fridrik Béla

„Teljesen igazad van, engem is rémesen bosszant, amikor valaki saját sablonként hivatkozik egy olyanra, amelyet nem ő írt, max áttologatott benne ezt-azt. Ez egyszerűen hazugság. Amiért még inkább harapok, az az, ha valaki közli, hogy WP-s weboldalt készíteni az semmi, mert csak “össze kell kattintgatni”… Aki ilyet mond, az valószínűleg még sosem adott ki a kezéből igényes munkát.” – Bikfalvi Moni

Kérdezem (igen, „erős” kérdés lesz) tehát a WordPress-t szidó programozóktól, fejlesztőktől:
Tudnak a fenti előnyökkel versenyezni? Ha igen, miért nem az előnyöket bemutató marketingjükkel foglalkoznak ahelyett, hogy szidják a „konkurenset”? Ha nem, akkor miért szidják a WordPress-t ahelyett, hogy kihasználnák a benne rejlő előnyt? Lenne még jó pár hely a megbízható, munkájukra valamit adó fejlesztőknek a WordPress területén is!

A fentiekben próbáltam objektív maradni, de több helyen elfogult voltam, ezért elnézést kérek az egyedi megoldásokat fejlesztő programozóktól. De hát „minden szentnek maga fejé hajlik a keze!”

A hozzászólás idézetek fő forrásai:
OMA blog, entity.hu, Facebook csoportok

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

“WordPress, vagy egyedi fejlesztés?” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Jól sikerült összefoglalni a tényeket. Keresőoptimalizálás szempontjából az egyik legjobb CMS rendszer a WP de ne felejtsük el azért hiába vannak jó SEO pluginok azok beállításához is érteni kell.

  2. Nem keresőoptimalizálás szempontjából az egyik legjobb CMS. Valódi optimalizáláshoz a „SEO pluginoknak” nevezett megoldásokat, és „SEO barát” sablonokat el kell felejteni. Köszönő viszonyban sincs a hatékony munkával.

    Viszont valóban az egyik legnépszerűbb rendszer, és én is rengeteg oldalt építettem már vele. De a SEO-hoz egyedi megoldások szükségesek, máshogy nem lesz igazán hatékony.

    Üdvözlettel: Nagy Arnold

  3. Érdemes lenne egy hatékonyabb hozzászólás-fórum rendszert használni. Ahol a hozzászólók egymásra is reagálhatnak.

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.