10 éves a WordPress! 1. rész

2013. május 27-én 10 éves lett a WordPress. Mit mondott az alapító? Mit várnak a jövőtől a fejlesztők? Mekkorát fejlődött 10 év alatt? Mi a nagy erőssége? Kérdések és válaszok a kedvenc CMS (Content Management System – tartalomkezelő rendszer) rendszerünkről. Boldog születésnapot WordPress!

Matt Mullenweg, az alapító így írt a blogjában, a WordPress-hez „címzett” levelében:
Kedves WordPress! Már tényleg 10 éve? Mintha csak tegnap lett volna, hogy a blogommal játszottunk a barátokkal az iskolában. Aranyos voltál, mielőtt szép lettél… …Tudom, hogy féltékeny voltál, amikor blogger pólót viseltem… … A saját ingedre több évet kellett várni. Az emberek Superman ingnek hívták, és csúfolták. De oh,  a logó és a görbék milyen jól megfértek egymással!… … Megmutattad a világnak hogyan nőttél fel, ezalatt mennyit foglalkoztál a tipográfiával és tervezéssel, a plátói eszméket követve… … Annyira szép. Folyamatosan lenyűgözöl. És örülök, hogy immáron felnőtt vagy!… … Nem félsz kipróbálni új dolgokat. Még akkor sem, ha először szokatlan vagy népszerűtlen vagy ezért… … Remélem együtt öregszünk meg! Szeretettel: Matt.

A hivatalos WordPress oldal közleményéből, 2013. május 27. – „Elkezdődött a második 10-es.”
Ma az egész világon a WordPress 10. születésnapját ünneplik. Fényképeken, tweeteken; kelettől nyugatig, a kezdő bloggerektől a profi üzleti WordPress weboldallal rendelkezőkig mindenki. Ezen a napon sokkal szembetűnőbb, hogy milyen népszerűvé is vált a WordPress.  Köszönjük mindenkinek, aki a munkájával hozzájárult ahhoz, hogy ez a nap eljöhetett. De ma nem csak az a fontos, hogyan jutottunk idáig, hanem az is, hogy merre tartunk. Hamarosan megjelenik a 3.6-os verzió. Tényleg, ígérjük! Örömmel jelentjük be, hogy idén nyáron lesz 8 mentorált gyakornokunk, akiknek az izgalmas projectek közötti útvesztőben jelenlegi munkatársaink fognak segíteni. Jó hír, hogy a WordPress ingyenes, nyílt forráskódú rendszer, bárki bármikor elkezdheti használni! Lehet te az idei évben csatlakozol hozzánk, hogy együtt induljunk el a 20. évforduló felé?

10 éves a WordPress! 2. rész

Május 27-én 10 éves lett a WordPress. Mit mondott az alapító? Mit várnak a jövőtől a fejlesztők? Mekkorát fejlődött 10 év alatt? Mi a nagy erőssége? Kérdések és válaszok a kedvenc CMS (Content Management System – tartalomkezelő rendszer) rendszerünkről. Boldog születésnapot WordPress!

Részlet Matt Mullenweg, május 31-én közzétett cikkéből: – „10 jó év.”
Már tíz éve, hogy elkezdtem ezt a dolgot, és lám, milyen messzire jutottunk! Mike és köztem egy szimpla beszélgetéssel indult az egész, most meg a web 18%-át WordPress hajtja! Ez egy őrült, izgalmas utazás, amelynek még messze nincs vége!

10 év. Remek alkalom, hogy visszatekintsünk egy kicsit. 2003. május 27-én indítottuk a WordPress-t, de nem ez volt a tényleges kezdet. Menjünk vissza egészen addig, amikor Michel Valdrighi csalódott az elérhető blog-platformokban, és azt mondta: „A b2+Php+MySQL alternatívája lehet a Bloggernek”! A b2-t (ez volt a WordPress „elődje”) könnyű volt telepíteni, könnyen konfigurálható, és a programozók könnyen tudták fejleszteni. Az összes blog-platform mehet a levesbe, a b2 lesz az igazi számomra! Tudok írni tartalmat, és ezt könnyen közzé is tehetem a weben.

Néha azonban az élet közbeszól. Michel abbahagyta a b2 fejlesztését. Idővel – a biztonsági hibák felbukkanásával – nyilvánvalóvá vált, hogy szükség lesz frissítésekre. Bár a b2 közösség tudott írni javításokat, senki nem vitte előre a szoftver fejlesztését. Szerencsések voltunk, mert Michel úgy döntött, a b2-t GPL liszensz alá vonja. Azaz nyílt forráskódú szoftver lett. 2003. januárjában küldtem egy levelet Mike számára. És ahogy mondani szokás, a többi már történelem.

A kezdetektől a mai napig, lenyűgözött a fejlesztők odaadása. Mindegyik hozta a saját ötletét, és együtt erősítették ezt az egészet.

  • Az 1.2-es verzióban a bővítmény kezelés.
  • Az 1.5-s verziótól a kiépített kinézetkezelő rendszer segítségével könnyedén cserélhető design – el tudod képzelni ma a WordPress-t enélkül? A 2.7, 2.8 és 2.9 verziókban aztán ez a rendszer tökéletesedett.
  • A WordPress 3.0 egyesítette az MU-t a hagyományos WordPress rendszerrel. Nagyon nagy munka volt, de 100%-is megérte.
  • És a 3.5-s verzióban megújult a médiafeltöltő, hogy megkönnyítse az embereknek képek és videók interneten való közzétételét.

Persze vannak dolgok, olyan funkciók, amelyet egyes WordPress felhasználók nem szeretnek. Ilyen pl. a WYSIWYG-editor. Egyes fejlesztők ezt gyűlölik, de inkább nekik legyen álmatlan éjszakájuk, mintsem az egyszerű felhasználó ne értse, miért van egy oldal sortörés a weboldalán. Másik dolog: a WordPress kódja nem mindig szép, de arra törekszünk, hogy hibátlan élményben legyen része a felhasználóknak.

És ez még nem minden. A WordPress erőssége a sokszínű közösségben rejlik. A kezdetektől kezdve egy „alacsony belépési küszöböt” szerettünk volna elérni. És ekkor jött a „Híres 5 perces telepítő” ötlete. És ez azt eredményezte, hogy különböző technikai hátterű embereket üdvözölhettünk a fedélzeten. Aki nem akart/nem tudott a fejlesztésben segíteni, az az ötleteivel akarta jobbá tenni a WordPress-t. Nem vagy programozó? Nem számít, a fórumon tudsz segíteni, a dokumentációt tudod fordítani! Vagy készíts egy WordPress oldalt a családodnak, barátaidnak! Mindenkinek van helye a közösségben, aki rajong a WordPress-ért!

És az emberek elkezdték használni a WordPress-t, elkezdték a segítségével felépíteni a „saját birodalmukat” az interneten. És fejlődünk. Míg az 1.2-es verziót 822x töltötték le naponta, addig a legújabb, 3.5-s verziót 145 692 alkalommal, naponta.

Sokféle embert/közösséget láttam WordPress-t használni: zenészeket, fotósokat, magazinokat, kormányzati weboldalakat. Ez lenyűgöző!

A web fejlődésével a WordPress is fejlődik. Ma a mobil eszközökre fejlesztünk, holnap lehet, hogy a Google Glass, vagy ma még nem is létező technológia lesz a fejlesztés iránymutatója. Sok minden történhet 10 év alatt!  Hogy ezekhez a kihívásokhoz hogyan tudunk felnőni, ez fogja meghatározni a WordPress következő 10 évét.

Hogy megünnepeljük a 10. évet, dolgozunk egy könyvön, amely a mi történetünket fogja bemutatni. interjúkat készítünk olyanokkal, akik a kezdetektől a közösség tagjai, de olyanokkal is, akik már elhagytak minket. Ez hatalmas munka, de szeretnénk a végeredmény egy részét megosztani veletek. Ha szeretnél többet megtudni a hőskorszakról, innen letöltheted a készülő könyv 3. fejezetét.

Végezetül annyit szeretnék még mondani, hogy mindenkinek köszönöm. A fejlesztőknek, akik a kódot írják, a designereknek, a fordítóknak, az önkénteseknek, a kinézetek és bővítmények fejlesztőinek, a dokumentáció íróinak, rendezvényszervezőknek, ellenzőknek, támogatóknak, a jazz zenészeknek, akik inspirálnak minket. Köszönet mindenkinek, aki használja a WordPress-t a blogja vagy weboldala motorjaként. Köszönöm a WordPress-nek ezt a közösséget, és büszke vagyok, hogy a tagja lehetek ennek.

Köszönöm, alig várom mit hoz a következő 10 év.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.