WordPress 5.2 bemutató, újdonságok (Jaco)

Kis csúszással (2019. április 30-ra volt tervezve) ugyan, de hamarosan várható lesz a WordPress 5.2-es verziójának megjelenése. Ennek apropóján összeszedtem a várható legfontosabb újdonságokat.

Frissítés, 2019. május 7.: Megjelent a WordPress 5.2 „Jaco”!

Az új verziót Jaco Pastorius jazz zenészről nevezték el a fejlesztők.

A weboldaladhoz tartozó adminisztrációs felületen, a „Vezérlőpult” => „Frissítések” menüpont alatt lehet frissíteni a meglévő weboldal alatt futó WordPress-t. A művelet előtt javasolt biztonsági mentés készítése a honlapról.

Újdonságok

  1. Block Manager

    Az ún. Block editor (Gutenberg szerkesztő) – amit ki is lehet kapcsolni – jelentős teljesítménynövekedésen ment keresztül az 5.1-es verzió óta, amely akár 35%-al gyorsabb betöltődési időt is jelenthet összetettebb tartalmak szerkesztése esetén. Illetve hatékonyabban érzékeli a gépelést az új felület.

  2. Ugyancsak a szerkesztőhöz kapcsolódik, hogy vannak új blokkok is benne, pl.: RSS, Amazon Kindle beágyazás, Keresés, Naptár és címkefelhő. A blokkokat a fejlesztett Blokk-managerrel könnyebben elő lehet hívni.
  3. Az eredetileg a WordPress 5.1-be szánt Health Check funkció most fog megérkezni, így elvileg meg fognak szűnni a „fehér halál” típúsú hibák, amikor még az admin felületre sem engedett bejelentkezni a rendszer egy-egy összetettebb probléma esetén. Ha jól értelmeztem, ez lesz az ún. „helyreállítási mód”.
  4. Minimum php verzió megkövetelése: az 5.2-es verzió min. 5.6.20-as php verziót fog követelni.
  5. A fejlesztőknek lehetősége lesz beállítani a bővítményekben és kinézetekben a minimum php verzió követelményt, így ha ezt nem teljesíti az oldal, akkor nem enged majd frissíteni, így sok „megborulást” meg lehet majd előzni.
  6. További, fejlesztőknek szánt funkciók itt olvashatóak.
  7. A WordPress rendszer e-mailek tárgyait egyértelműbbé tették.
  8. A felhasználói adatok exportálásánál visszajelzést kap a felhasználó az adatok exportálásának sikerességéről.
  9. 25 új ikon került az ún. Dashicon-ba.

Melyik újdonságot várod a legjobban?

Tesztelnéd megjelenés előtt?

Ha a cikket 2019. május 7. előtt olvasod: Ha megjelenés előtt szeretnéd kipróbálni a WordPress 5.2-es verzióját, akkor vagy a WordPress Beta Tester bővítmény telepítésével tudod megtenni, vagy le is tudod tölteni az éppen aktuálisan legújabb, WordPress 5.2 RC 2-es verziót. Működő weboldalon ne tesztelj!

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.