WordPress 5.3 bemutató, újdonságok (Kirk)

2019. november 12-én megjelent a WordPress 5.3-as főverzió, amelyet a szokásokhoz híven egy jazz zenészről (Rahsaan Roland Kirk) neveztek el. Mutatom az újdonságokat!

A WordPress 5.3-as verzió újdonságai

Új alapértelmezett kinézet: Twenty Twenty (a 2020-as évre utal a név)

A fejlesztés során fontos volt az áttekinthetőség és olvashatóság. A Rasmus Andersson által tervezett Inter betűtípus a gyors betöltődés miatt került bele. A kinézet Chaplin nevű kinézetből lett fejlesztve.

Így néz ki:

Megújult, letisztultabb gombok:

Az admin felületen új designban jelennek meg a gombok. Mutatok pár példát:

Vagy:

Még egy:

Blokkszerkesztő újdonságok és fejlesztések

Több mint 150 fejlesztést hajtottak végre a blokkszerkesztőben. A legérdekesebbnek a gyorskódos (billentyűzettel) navigáció tűnik, amely azt a célt szolgálja, hogy közvetlenül oda lehessen ugrani a szerkesztőfelületen, ahová szeretnénk, anélkül, hogy végig kellene görgetni a teljes tartalmon. De nagy szerepet játszott az akadálymentesítés is a fejlesztések során, illetve az, hogy mobiltelefonról is sokkal jobban használható (pl.: megszakadó feltöltés után automatikusan folytatódik a feltöltés) legyen a felület.

Megjelentek új blokkok, amelyek előre definiált megjelenési módok (pl.: több oszlopos nézet, különböző háttérszínekkel, széleségekkel) közötti váltást tesz lehetővé, ezáltal a blokkszerkesztő talán idővel versenybe tud indulni a már ismert oldalépítgetőkkel (pl.: Visual Composer, Fusion Builder, Divi builder, stb.).

A táblázat blokkot is fejlesztették: állítható lesz az oszlopszélesség, illetve beépítésre került a fejléc és lábléc funkció.

A címsor blokkoknál beállítható lesz háttérszín.

A fentieken túl pl. az alábbi blokkokat fejlesztették:

  • Galéria
  • Elválasztó
  • Utolsó cikkek
  • Lista
  • Gomb
  • Animáció
  • stb.

A blokkszerkesztő módosításairól remek képes összeállítás található ide kattintva, angol nyelven.

Képek helyes irányba forgatása feltöltéskor

A funkciót 9 éve javasolták, és ami késik, nem múlik: bekerült a főverzióba! 🙂 Sőt, a forgatás mellett a nagy felbontású képek is optimalizálva (egyik oldal sem lehet hosszabb 2560 pixelnél) kerülnek a médiatárba.

Webhely egészség

A fejlesztések miatt még könnyebbé válik az esetleges hibák felderítése.

Admin e-mail cím időszakos ellenőrzése

Rendszeresen be kell majd jelentkezni az admin felületre, megerősíteni, hogy a korábban megadott e-mail cím továbbra is használatban lévő e-mail cím. A fejlesztés célja, hogy kevesebben ragadjanak  a saját admin felületükön kívül.

A kép forrása: make.wordpress.org/core/2019/10/17/wordpress-5-3-admin-email-verification-screen/

Időzónák kezelése

A fejlesztőknek jó hír, hogy több új API-t kapott a funkció, így szélesebb körben, hatékonyabban tudnak a funkcióval dolgozni.

php 7.4 kompatibilitás

A WordPress fejlesztői készülnek az év végén megjelenő 7.4-es php verzióra. A rendszer felkészítése megkezdődött, hogy az új php verzió érkezésekor ne legyen belőle probléma.

MediaElement.js

Frissítve lett a 4.2.6-os verzióról a 4.2.13-asra.

Jelszó megtekintése

Mostantól meg lehet nézni a beírt jelszót küldés előtt a belépő felületen:

Mit kell tenned?

Készíts egy biztonsági mentést (főverzió váltáskor különösen ajánlott!) a weboldaladról, majd menj a „Vezérlőpult” => „Frissítések” menüpont alá, és végezd el a frissítést.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.