WordPress 6.1 bemutató, újdonságok (Misha)

Itt a várva várt, friss és ropogós – új WordPress: a 6.1-es verzió. Ahogy megszokhattuk, most is egy jazz zenészről nevezék el, róla: Mikhail „Misha” Alperin.

Igaz, egy napot késett a megjelenés, de megérte várni! Nézzük az újdonságokat!

Twenty Twenty-Three kinézet

Itt az új alapértelmezett kinézet, a 2023-as, amelynek már minden eleme szerkeszthető blokkszerkesztővel. Sőt, 10 alapértelmezett design is van hozzá. Ilyenek:

Nem mondom, hogy egy az egyben ezekkel csinálnék weboldalt, de legalább vannak, lehet lesz olyan, akinek hasznos lesz – mindenképpen az, hiszen kiindulási alapnak is lehet használni ezeket. A 10 designról itt lehet részletesebben olvasni.

Stílusok – WordPress 5.9-től elérhető

A stílusok (amely a Megjelenés => Szerkesztő alatt érhető el, majd a fekete-fehér körre kell kattintani) segítségével a weboldalak általános megjelenését lehet szabályozni, ahelyett, hogy minden oldalon egy-egy blokkban kellene ugyanezt megtenni. Beállítható saját (márka, brand) szín, betűtípus, betűméret, elrendezés, térköz, egyebek. A stílusokról részletesebben a WordPress.org vonatkozó cikkében lehet olvasni, de a lényeg röviden ennyi.

A navigációtól kezdve, az bejegyzések listájának oldalszámozásán át a láblécig tényleg mindent egyénileg be lehet állítani:

Megjelenés => Szerkesztő

Ígéretes, remek fejlesztés. Idővel tényleg el fogja érni a blokkszerkesztő azt a szintet, ahol már elhagyhatóak lesznek a különféle előfizetések, prémium kinézetek (pl.: THE7, GeneratePress premium, DIVI, Elementor, stb.).

Azért még nem tart ott a blokkszerkesztő, mint amit pl. egy GenerateBlocks Pro-val ki lehet alakítani, de nagyon jó úton járnak a fejlesztők. Bár nem gyorsvonat a dolog, hiszen 2018-ban írtam arról, hogy a jövő a Gutenberg szerkesztő lesz, majd arról is, hogyan kell kikapcsolni, hiszen annyira használhatatlan volt még akkor.

Blokkszerkesztő – Gutenberg fejlesztések

Több blokkban még több designolási lehetőség nyílt meg. A fejlesztők célja, hogy a megszokott formázási, stilizálási lehetőségek ne blokkokhoz legyenek kötve, hanem egységesen, mindegyiknél elérhetőek legyenek. Persze ott, ahol ennek van értelme. Pl. a tipográfiai vezérlő már a blokkok 85%-ában elérhető, de a terv a 100%-hoz közelítés.

Lista blokk
A lista blokkban lehet a főbb pontok alatt alpontokat is létrehozni. A lista elemei könnyen átrendezhetőek a jozzáadott fel-le nyilak segítségével. Ez utóbbi nagyon hasznos – eddig bosszantó hiányosság volt.

Idézet blokk
Az idézet blokkban több megjelenési stílus közül lehet választani.

Méretek (inkább hívnám dimenzióknak):
A „margin” és „padding” (külső-belső eltartás) könnyebb beállítási lehetősége a blokkszerkesztőben. Ez a blokkoknál a „Dimenziók” opció alatt érhető el, a jobb oldalon. Így néz ki:

Szegélyek (keretek) az oszlop és kép blokkok köré

Az oszlopoknak lehet adni keretet, amelyet lehet színezni, sőt a stílusa (pöttyös, vonalas, vonal) is változtatható. Így néz ki:

WordPress 6.1 – keret módosítása

Elvileg lesz lekerekítés opció is, de a Beta verzióban ezt nem találtam még meg.

A kép blokkoknak is megadható keret.

A keret mind a 4 oldala egyénileg állítható:

Fejléckép a kiemelt képből
Ez tipikusan olyan fejlesztés, amit pl. egy THE7, vagy egy GeneratePress eddig is tudott. De egy apró lépéssel közelebb kerülhetünk ezek kiváltásához.

Menü blokk
Immáron külön formázható a főmenük és az almenük megjelenése.

Summary (összesítés)
A tartalom főbb paraméterei egy összesítésben láthatóak:

Az információs panelbe bekerült az olvasási idő is:

Eddig csak a szavak, karakterek, címsorok, bekezdésszám és blokkszám volt feltüntetve.

WordPress logó helyett saját logó

A szerkesztéskor megjelenő WordPress logó helyett immáron a saját logónk jelenik meg (bal oldalon a 6.0-ás, jobb oldalon a 6.1-es verzió):

Gombok szövegesen

Az új verzióban beállítható, hogy az egyes blokkok formázási, beállítási lehetőségei ne vizuálisan jelenjenek meg, hanem szövegesen legyenek láthatóak, így:

Ezt úgy lehet elővarázsolni, vagy visszacsinálni, hogy a jobb felső sarokban lévő 3 pöttyre kell kattintani, majd legalul a beállításokra. Itt az „Általános” alatt a „Show button text labels” opcióval lehet ki-be kapcsolgatni ezt a fejlesztést.

Galéria blokk:
Vízszintes és függőleges helykitöltő méretének állítási lehetősége.

Közzétételi időpont megjelenítésének finomítása
Ilyen volt – ilyen lett:

Továbbiak:
Továbbiak itt olvashatóak: What’s new in Gutenberg 14.1?

Bővített és finomított sablonépítés

A cél az volt, hogy gyorsabban és kényelmesebben lehessen egy sablon módosításait elvégezni. Immáron nem üres oldalból, a nulláról kell építeni egy sablon-részt, hanem az adott sablonrész sablonjából lehet indítani a finomítást.

És végre a Webhelyszerkesztőből is elérhető a „Megtekintés” gomb, amivel egyből ellenőrizhető, hogy az éles weboldalon milyen változással járt az éppen elvégzett módosítás.

Egyéb újdonságok, fejlesztések

  • Fejléc és lábléc minták minden kinézethez.
  • Zárolási beállítások egy kattintással a belső blokkokra.
  • Akadálymentességi fejlesztések, több mint 60 beküldött ötlet alapján.
  • Teljesítményfrissítés, több mint 25 beküldött ötlet alapján.
  • theme.json szűrés.
  • A betűtípusok és a helykitöltők még nagyobb mértékű reszponzivitásának elősegítése.
  • Blokkon belüli elemek stilizálása, pl. gombok, címsorok (betűtípus is megadható már!), feliratok, stb. a theme.json-ban.
  • A hozzászólás blokk jobb testreszabhatósága.
  • A lekérések közé bekerült a „szülő” opció, amely eredményeképp a találatok között csak az azonos szülőelem alá tartozó elemek fognak megjelenni.
  • Új funkció: add_text_to_login – ezzel az új funkcióval könnyen egyediszöveget lehet tenni a belépőoldalra.

Forrás:
WordPress 6.1 Beta 1

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.