A jövő: Gutenberg szerkesztő

Már tavaly júniusban beharangozta a Matt Mullenweg, a WordPress alapítója, hogy a WordPress 5.0 tartalmazhatja a Gutenberg nevű szerkesztőt. Mivel még idén várható az 5.0-ás WordPress megjelenése, gondoltam megnézem, mit is tud ez a szerkesztő.

Mi az a Gutenberg szerkesztő?

Egy új szerkesztőfelület, amelynek célja, hogy „egyszerűbb” legyen a tartalmak szerkesztése. Én egyelőre ki vagyok akadva a gondolattól is, hogy ez lehet az alapértelmezett szerkesztő a jövőben, hiába harangozzák be úgy, hogy mekkora élmény ezzel szerkeszteni a tartalmat. Én nem hívnám élménynek, de ez az én szubjektív véleményem.

A Gutenberg szerkesztő alapeleme a „blokkokban” gondolkozás, amely blokkokat külön-külön lehet formázni, beállítani. Szerintem aránytalanul bonyolultan, és probléma az, hogy arra is rákényszerítik a használatát, akik csak sima szöveget szeretnének begépelni. Ha valaki cifrázni akarja a tartalom megjelenését, akkor az tud használni Visual Composert, Divi vagy Avada Buildert, vagy más népszerű oldalépítgetős bővítményt. De egy egyszeri felhasználónak véleményem szerint visszalépés lesz a tartalomszerkesztés a korábbi, klasszikus szerkesztőfelület könnyedségéhez képest.

A blokkokat (ez lehet: szöveg, kép, lista, videó, idézet, címsor, galéria, hangfájl, stb.) egyébként könnyen át lehet alakítani más típusú blokkokká, vagy lehet törölni (bár a teszt során előbb ki kellett üríteni, majd utána DEL gomb, mert a törlés funkció nem működik egyelőre), vagy akár mozgatni fel- és lefelé.

Az alapötlet (blokkok) nem rossz, de szerintem pl. egy Visual Composernek a nyomába sem érhet, sőt, az oldalépítgetők piacán sem rúghat labdába. Még az ingyenes szerkesztők között is van jobban használható. Vagy akár az alapértelmezett, korábbi szerkesztőfelület, amin egy képernyőn látszódott minden olyan funkció, amelyeket most több kattintással lehet előcsalni. Kíváncsian várom, hogy ez mennyire végleges verzió.

A Gutenberg szerkesztő letöltése

Keresd ki a bővítménytárból (Bővítmények => Új hozzáadása menüpont), vagy kattints ide.

Jöjjön a Gutenberg bemutató videó (vágatlan verzió):

A videón szereplő linkek:

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.