WordPress 5.0 bemutató, újdonságok (Bebo)

Többszöri halasztás után, 2018. december 6-án megjelent a WordPress 5.0, a legújabb főverzió. Bebo Valdés jazz zenészről nevezték el. Összeszedtem a legfontosabb újdonságokat.

Gutenberg szerkesztő

A legfontosabb újítás, már hosszú hónapok óta másról sem hallani a WordPress közösségben, mint arról, hogy az 5.0-ás verzióval jön a Gutenberg. Írtam már korábban arról, hogy az ún. Gutenberg szerkesztő (a link a cikkhez visz) váltja a mostani bejegyzés és oldal szerkesztőfelületet.

Továbbra is tartom a Gutenbergről, hogy nem lesz a szívem csücske, és pl. egy Visual Composer nyomába sem ér.

És ez nem csak az én véleményem, hanem azok többségéé, akik már kipróbálták:

Forrás: wordpress.org/plugins/gutenberg/

Egyébként a régi, ún. „Classic editor” támogatása 2021 végéig adott, így nem szükségszerű azonnal átállnod Gutenbergre. A Classic Editor egy bővítmény formájában visszaállítható. Vagy enélkül is megoldható, ugyanis már arra is van bővítmény, ami kikapcsolja a Gutenberget. Mindkettőt használatát bemutatom egy videón, kattints ide, és nézd meg!

A régi tartalmak elvesznek?

Nem! A Gutenberg felismeri a régi formázások többségét (gyorskódoknál blokkokká kell alakítani azokat):

Új alapértelmezett kinézet

Szerencsére sokan lecserélik az alapértelmezett kinézetet, így végtére is nem nagy dolog, hogy lesz egy új alapértelmezett kinézet. De a teljesség kedvéért megemlítem. Így néz ki egyébként a Twenty Nineteen kinézet:

Frissítés előtt!

Mindig, de most kiemelten fontos, hogy készíts biztonsági mentést a weboldaladról mielőtt frissíted majd a WordPress-t az 5.0-ás verzióra!

WooCommerce-t használsz?

Minimum 3.5.1-es verzióra frissítsd a WooCommerce-t fel, mielőtt a WordPress-t 5.0-ra frissíted!

Működni fog minden, ha frissítesz?

Ezt sajnos nem lehet garantálni nagyobb verzióváltásoknál. Azt javaslom, hogyha fontos, hogy üzembiztosan működjön a weboldalad, akkor egy tesztkörnyezetben frissítsd le a rendszert, és csak utána végezd ezt el az éles rendszeren is.

És mindenekelőtt készíts egy teljes biztonsági mentést a weboldaladról, hogyha bármi balul sülne el, könnyen vissza tudd állítani a korábbi, még hibamentes állapotot!

Ki szeretnéd kapcsolni a Gutenberget?

Megteheted, ugyanis a fejlesztők 2021 végéig támogatják a régi, ún. „Classic editort”. Mutatok 2 megoldást is arra, hogyan állíthatod vissza a régi szerkesztőfelületet.

Érdemes várni a frissítéssel?

Percek alatt nagyon sokan letöltötték az új WordPress verziót.

Ha van biztonsági mentésed a weboldalról, akkor nem fogsz semmit veszíteni azzal, ha nem vársz az 5.0.1-es verzióig, és már most frissítesz.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.