WordPress 5.9 bemutató, újdonságok (Josephine)

2022. január 25-én megjelent a Joséphine Baker zenészről elnevezett WordPress 5.9-es verziójának érkezése, amely sok újdonságot hoz magával, illetve előkészíti a WordPress „jövőjét”. Addig is van idő ismerkedni az újdonságokkal.

A WordPress 5.9 megjelenését csúsztatják hiszen 2021 végére volt tervezve. A fejlesztők nem végeztek minden fejlesztéssel a Gutenberg 12 kapcsán, illetve a változások mértéke miatt azt gondolom, hogy azt sem akarták megkockáztatni, hogy a karácsonyi időszak alatt okozzon tömegesen problémát a frissítés.

Az 5.9-es verzió névadója Joséphine Baker
Az 5.9-es verzió névadója Joséphine Baker (forrás: wordpress.org)

Új alapértelmezett kinézet, Gutenberg fejlesztések, eltűnő/átrendeződő menük, könnyebb blokk átláthatóság/rendezés, szebb galéria blokk: sok újdonság van a WordPress 5.9-ben. Érdemes rápillantani a listára, hogy ne érjen meglepetés frissítés után.

Fontos tudnivalók a frissítésről

  1. Frissítés előtt készíts biztonsági mentést a weboldalról.
  2. Mivel ez egy főverzió váltás, ezért érdemes éles oldalon megvárni az 5.9.1-es javítóverziót.
  3. Ha mégis frissítesz azonnal, akkor a „Vezérlőpult” => „Frissítések” alatt éred el az új verziót.

Az a verzió bevezeti az FSE, azaz Full Site Editor funkciót, de azért véleményem szerint még nem váltja ki az oldalépítgetőket a Gutenberg szerkesztő mostani fejlettsége.

További részletek a WordPress.org-on.

Új alapértelmezett kinézet:

Twenty Twenty-Two néven jön az új alapértelmezett kinézet, ami így néz ki (de sokrétűen alakítható).

Nyelvválasztás a bejelentkezés oldalon

Az első változás egyből az admin felületen fogad. A megszokott név és jelszó adatok megadására szolgáló rész alatt helyett kapott egy nyelvválasztó. Itt a telepített nyelvek közül lehet választani.

Megjelenés => Sablonszerkesztő – áthelyezve

Ez a funkció át lett téve az „Eszközök” => „Sablonszerkesztő” menüpont alá.

Új admin menü 1.: Megjelenés => Editor

Ez, és a következő menüpont akkor jelenik meg az admin felületen, ha olyan kinézetet használsz, ami készen áll az FSE funkcióra!

Az új WordPress-ben részben megvalósul a hosszú távon teljes körű weboldal szerkesztést biztosító, ún. FSE, avagy „Full Site Editing” bevezetése. Ennek lényege, hogy különféle oldalépítgetők nélkül (pl.: WPBakery, Avada Builder, Divi Builder, Elementor, stb.) nélkül lehessen egyedi felépítésű weboldalakat létrehozni. Ehhez persze egy olyan kinézetet kell használni, ami ezt támogatja. Mint pl. az új alapértelmezett kinézet, amely fel van erre a funkcióra készítve.

Az új alapértelmezett kinézet támogatja az új funkciót
Az új alapértelmezett kinézet támogatja az új funkciót

Az új menüpont alatt külön-külön lehet általános design-t és elrendezést beállítani a weboldal egyes részeinek, illetve elemeinek, mint pl.:

  • Főoldal
  • Sima bejegyzés
  • Sima oldal
  • Arcívum
  • 404-es oldal, stb.

Ez egy zseniális megoldás lesz KÉSŐBB, amikor kiforrottabb lesz.

Véleményem szerint az új megoldás még nem tudja felvenni a versenyt a meglévő megoldással, de az irány kifejezetten tetszik. Ez ellentmondásosnak tűnhet annak fényében, hogy írtam, hogy a Gutenberg nem tetszik és, a kikapcsolásról is volt külön cikk. Azért nem ellentmondás mégsem, mert a hivatkozott cikkek 2018. márciusában és decemberében jelentek meg, amikor még nagyon fapados megoldás volt az újdonságként behozott Gutenberg szerkesztő.

Idén készítettem már Gutenberg alapú weboldalt, melyet a sok éves Klasszikus szerkesztő rutin miatt nehezen kezeltem először, de meg lehet szokni, és ha fejlesztik, akkor valóban látom a lehetőséget arra, hogy elhagyhatóak lesznek az oldalépítgetők.

Ennek nagy előnye lenne, hogy gyorsabb weboldalakat lehetne könnyebben építeni a WordPress-el. Ezt látják a WordPress-nél is, külön csapat verbuválódott az alaprendszer fejlesztéséhez, akiknek a feladata sok szempont szerint gyorsítani az alaprendszert.

Új admin menü 2.: Megjelenés => Navigációs menük

A „Megjelenés” => „Editor” alatt lehet menüket tenni az arra alkalmas kinézet fejlécébe. Itt listázva vannak a meglévők menük. Első blikkre haszontalan menüpont, mert a menük közvetlenül itt nem szerkeszthetőek (legalábbis a Beta verzióban), egyszerűen csak egy gyűjtőoldalt kaptunk ezzel. Kb. mint a Médiatár menüpont, amire a legritkább esetben van szükségem, mert mindig a tartalmaknál töltöm fel a fájlokat a weboldalakhoz.

Stíluslapok funkció

Ezzel a funkcióval különböző blokkra lebontva lehet betűtípust, színt és elrendezést változtatni.

Blokksablonok bővítése

A már korábban létrehozott „Minták” blokk-könyvtár bővítve lett. Immáron gombok, oszlopok, galériák, fejlécek, képek, szövegek elrendezéseiből lehet választani. Szépen fejlődik a gyűjtemény.

Megjelenés => Widgetek

Szintén blokkokból építhető (ez már a korábbi verziónál bejött, de most fejlesztettek még rajta). Ha olyan kinézetet használsz, ami FSE támogatott, akkor nem látod már ezt a menüpontot.

További részletek, újdonságok

Rövid videós összefoglaló a WordPress csapattól:

  1. A WordPress hivatalos oldalán még van több infó.
  2. További képek itt is megtekinthetőek.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.