WordPress 6.2 bemutató, újdonságok (Dolphy)

2023. március 29-én megjelent a WordPress legújabb, 6.2-es verziója. A szokásoknak megfelelően most is egy jazz zenészről (Eric Dolphy a névadó) lett elnevezve.

WordPress 6.2
WordPress 6.2

A WordPress 6.2 verzió újdonságai

Szeretnéd tudni, hogy mik a 6.2-es verzió újdonságai? A legfontosabbak:

Gutenberg fejlesztések

Wapuu
Wapuu

Az új verzió több mint 292 fejlesztést tartalmaz, és 394 hibát is javít a blokkszerkesztőben, és közel 200 javított hibajegyet foglal magában a WordPress Core verziója.

A WordPress 6.2-es verzió óta a Gutenbergbe nagyon sok dolog bekerült. Ezekről részletesebben a következő, Gutenberg újdonságokat bemutató leírásokban olvashatsz: 15.115.014.914.814.714.614.514.414.3, és 14.2

A WordPress 6.2 a Gutenberg-projekt 2. fázisának egyik utolsó kiadása. A fejlesztők tervei szerint egy olyan erős eszközt adnak, ami megváltoztatja a jövő tartalomgyártását. Azért is kiemelt cél ez, hogy méltó módon ünnepeljük meg azt, hogy 2023-ban 20 éves lesz a WordPress! Bizony, 20 éves lesz május 27-én a WordPress! 🙂

Külön logót is csináltak az erre az eseményre:

20 éves a WordPress
20 éves a WordPress

Viszlát Szerkeszőt Béta verzió!

A béta címke eltűnt a „Megjelenés” => „Szerkesztő” alatt található Blokk alapú weboldal építőről (Webhelyszerkesztő). Ezzel jelezték, hogy a megoldás stabil, és immáron bárki számára készen áll a felfedezésre, alkotásra és kísérletezésre!

Már nem Béta

Zavartalan mód

Zavartalan mód a tiszta, koncentrált írási élményért:

Olyan szuperül kikapcsolt mindent a beállítás, hogy visszakapcsolni se lehetett (még a Beta verzióban teszteltem), sem a blokk beállítások nem voltak elérhetőek utána.

Aztán rájöttem, hogy az oldal tetejére víve az egeret bejön egy sáv, mint a Windows-ban alul. Ott lehet ki-be kapcsolgatni ezt a funkciót (ami rém zavaró nekem):

Webhelyszerkesztő alapértelmezett nézet

Az új Webhelyszerkesztő felületen először a sablonok és a sablonrészek előnézetei jelennek meg, így kiválaszthatod, hogy pontosan mit szeretnél elkezdeni szerkeszteni.

Innen a szerkesztésre kattintva tovább lehet menni az adott sablonrész szerkesztésére.

Szétválasztott blokkbeállítások

A szétválasztott blokkbeállítások funkció azt jelenti, hogy az egyes blokkok beállítási lehetőségei szétválnak sima „Beállítások” és „Stílusok” alpontra. Így:

Színkódolt sablonrészek

A színkódolt címkék segítségével gyorsan megtalálhatod sablonrészeidet és az újrafelhasználható blokkjait, bárhol, ahová csak nézel: a Listanézetben, a Blokk eszköztárban, de még a vásznon is.

A lila szín, és a kijelölés segíti azt, hogy lásd: nem egy sima blokkot szerkesztesz, hanem egy sablonrészt:

Új navigációs élmény

A továbbfejlesztett navigációs élmény egyszerűvé teszi a menük módosítását és kezelését – közvetlenül a blokkbeállítások jobb oldali sávjáról:

Szerintem ezzel is kár volt időt tölteni. Sajnos sok hasznát nem látom.

Stíluskönyv

Az új „Stíluskönyv” funkció segítségével egy helyen megtekintheted és szerkesztheted az összes blokk-stílusodat a Webhelyszerkesztőben:

Ígéretes fejlesztés. Külön formázhatóak a következők:

  • Szöveg.
  • Média típusok.
  • Gombok, elrendezések.
  • Widgetek.
  • És a sablon pár része (navigáció, logó, honlap cím és elnevezés.

Egyéni CSS blokkokhoz

Egyéni CSS-támogatás bizonyos blokkokhoz vagy az egész webhelyhez. Ennek segítségével új szintre tudod emelni a weboldalad megjelenését. Elvileg, mert szerintem bonyolultabb elemenként formázgatni a dolgokat, mintsem a központi, Megjelenés => Testreszabás => További CSS alatt. De így néz ki a funkciót:

Másolás és beillesztés funkció a blokkok stílusára

Ez egy szuper fejlesztés, ami eddig pl. a GenerateBlock PRO-ban volt benne.

Openverse integráció

Az Openverse integráció lehetővé teszi, hogy ingyenes, nyílt licencű médiaelemeket közvetlenül a tartalomba húzd/szúrd be szerkesztés közben:

Widgetek mint sablonrészek

A widgetek elvesznek amikor klasszikus widgeteket támogató kinézetről blokk alapú kinézetre váltunk – így sokkal simábbá válik az átállás. Sablonrészekké válnak a widgetek, és importálhatók. Mutatom:

Ez egy kicsit körülményesen működik, szerintem sokkal egyszerűbb a hagyományos módszer, amely szerint egyszerűen az elveszett widgeteket újra létrehozzuk. Kinézetcsere előtt úgyis az egyik lépés az, hogy a widgeteket és a beállításait el kell menteni, így körültekintő munka esetén úgysincs adatvesztés.

Infó gomb helyett „Outline”

Így néz ki a régi, „infó” gomb megújított verziója:

Előnézet helyett blokk-kategóriák a mintáknál

Ilyen lett a beszúrás funkció első lépése:

Közvetlen média letöltési lehetőség

Ez egy szuper fejlesztés a Médiatár menüpont alatt:

Neked melyik újítás tetszik a legjobban?

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.