WordPress 5.8 bemutató, újdonságok (Tatum)

A tervek szerint 2021. július 20-én érkezik a WordPress 5.8-as főverzió. Névadó: Art Tatum. Szokásomhoz híven összeszedtem a várható legfontosabb újdonságokat.

WebP támogatás

Harmadával-negyedével kisebb méretben lehet minőségromlás nélkül webp formátumban tárolni képeket a megszokott jpg, vagy png helyett. Az új verzióval megérkezik ennek a formátumnak a támogatása – már nem fog jelezni a rendszer, hogy nem lehet ilyet feltölteni.

Amit érdemes tudnod: még nem minden böngésző támogatja, de a fontosabbak igen.

Új blokkok, meglévők fejlesztése

Jön az Oldallisták, Webhely cím, Logó és Címsor blokk. A bejegyzéslista blokk is új mintákkal rendelkezik, még jobb megjelenítési lehetőségekkel.

A kedvencem a fájl-blokk, amellyel olvasható formátumban beágyazható a weboldalba egy pdf:

Ezen felül számtalan formázási lehetőséget kapott több korábbi blokk is.

Újrahasználható blokkok, sablonszerkesztő funkció

Szépen fejlődik a Gutenberg, az „Újrafelhasználható blokkok” segítségével még jobban kezd hasonlítani egy jól felépített oldalépítgetőhöz. Talán pár év, és valóban jó alternatíva lehet a megszokott oldalépítgetőkkel (WPBakery, Divi, Elementor, Avada, stb.) szemben.

A funkció segítségével el lehet menteni blokkokat a blokkszerkesztőn belül, amelyeket lehet importálni/exportálni weboldalak és aloldalak között is.

A sablonszerkesztővel pedig komplett oldalakat tudunk sablonként menteni (igaz, eddig is volt lehetőség klónozásra, de ez azért picit más).

Minták

Beépített elemeket betöltve gyorsabban megy majd egy-egy aloldal felépítése:

Az elérhető minták a https://wordpress.org/patterns/ alatt is megtekinthetőek, ezek behúzhatóak a tartalomba is. Remek fejlesztés!

Blokklista

Még átláthatóbbá válik a szerkesztő ezzel az új funkcióval, végre egy kicsit átláthatóbb lesz egy hosszabb tartalmú aloldal:

Internet Explorer támogatás

Megszűnik az Internet Explorer 11 támogatása.

Blokkok a Widgeteknél

Az új verziótól a blokkszerkesztő a Widgetek között is megjelenik:

Nem kell megijedned ettől az új felülettől. Ha nem tetszik, akkor a Classic Widgets bővítménnyel vissza lehet állítani a megszokott widget-szerkesztőt.

Helyreállítás-mód

Az erről szóló e-mail mostantól csak akkor megjelenni, ha valóban elküldésre került.

Források:
Az újdonságok angol összefoglalója itt olvasható.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.