WordPress 6.3 bemutató, újdonságok (Lionel)

2023. augusztus 8-án megjelent a WordPress legújabb, 6.3-as verziója. A szokásoknak megfelelően most is egy jazz zenészről (Lionel Hampton a névadó) lett elnevezve.

A WordPress 6.3 verzió újdonságai

Ahogy megszokhattátok, minden új verzió több újdonságot is behoz a WordPress világába. Az előző, WordPress 6.2 újdonságai itt nézhetőek meg. A most megjelent főverzióra is igaz, hogy van pár említésre méltó fejlesztés benne. Nézzük a legérdekesebbeket.

A legújabb WordPress-kiadás számos frissítést tartalmaz a platform minden területére kiterjedően, de kiemelten kezelve a szerkesztési élményt és a használhatóságot. Ez a verzió több mint 500 új funkciót és fejlesztést, valamint több mint 400 hibajavítást tartalmaz. 170 teljesítménnyel kapcsolatos frissítés található benne, többek között a sebességmérésnél fogják ezek az LCP (a legnagyobb elem betöltődése) eredményt növelni. Ezen felül a PHP 8.0, 8.1, 8.2 verzió támogatása is javul.

Webhelyszerkesztő – Site Editor

A Webhelyszerkesztőben megjelennek a zavarásmentes szerkesztési mód, továbbfejlesztett navigáció – és mindezt gyorsabb betöltődéssel teszi.

Bekerült egy „oldal megtekintése” (új ablakban) nevű rejtett menü is:

Oldal megtekintése funkció
Oldal megtekintése funkció

Ezen felül egy új parancspaletta (az összes elem gyorsan kereshető itt) is megjelenik az új verzióban, amely a CTRL+K funkcióval hívható elő, vagy felül a keresővel is indítható:

Parancspaletta

A webhelyszerkesztőben jobban tagolva lettek az egyes almenüpontok (navigációk [menük], stílusok, oldalak [közvetlen új oldal létrehozás funkcióval], mintasablonok, minták):

A stílusoknál is megjelent az „Előzmények” funkció. Ennek segítségével korábbi állapotok szerint is helyreállítható a módosított design:

Új Blokkok és funkciók a Gutenberg oldalépítőben:

A Blokkok között megjelenik a Részletek és a Lábjegyzet funkció. Illetve fejlesztve lettek a képarány beállítások. A távolság blokkok pedig előre beállított méretekkel is rendelkeznek.

A távolság blokk beállításai
A távolság blokk beállításai

A „részletek” blokk egy gyakori kérdések típusú, lenyíló megoldás:

Részletek blokk
Részletek blokk

A „lábjegyzet” blokk pedig így néz ki:

Lábjegyzet blokk
Lábjegyzet blokk

Képarány gyorsbeállítások:

Szinkronizált minták

Az újrafelhasználható blokkok új neve, amely magában foglalja ezt is, illetve a hagyományos blokkokat is. Ezzel könnyebben létre lehet hozni mintákat, illetve ezek utólagos előhívása is könnyebbé válik.

Szinkronizált minták
Szinkronizált minták

Használhatóság

A használhatóság néhány kulcsfontosságú eleme az eszköztár frissítése, a frissített sablonleírások, a továbbfejlesztett listanézet fogd és vidd funkciója, továbbfejlesztett kitöltés és margóvezérlők, valamint egy új terület a minták kezeléséhez (beleértve az újrafelhasználható blokkokat is, amelyeket most szinkronizált mintáknak neveznek). A hivatkozásvezérlés néhány frissítést kap.

Leírás a mintákhoz
Leírás a mintákhoz

Akadálymentesség

A WordPress fejlesztői továbbra is fontosnak tartják, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a webhely-építési élményt. A WordPress 6.3 több mint 50 akadálymentesítési fejlesztést tartalmaz. A továbbfejlesztett címkézés, az optimalizált lap- és nyílbillentyűkkel történő navigáció, az átdolgozott fejléc-hierarchia, valamint az adminisztrátori képszerkesztő új vezérlői lehetővé teszik a képernyőolvasókat, a billentyűzet-navigációt és más segítő technológiákat használók számára a könnyebb navigálást. A bejelentkezési űrlap, a telepítés lépései és a listatáblázatok (a rendezéshez és a kijelöléshez) mind frissültek. További akadálymentesítési jegyek megtekinthetők a WordPress Trac-ben.

Automatikus „Rollback” funkció

Ez a verzió már magában foglalja az automatikus „visszafelé frissítést” sikertelen frissítés esetén. Kivéve persze, ha a szerverterület megtelt. Akkor nem működik a funkció.

PHP kompatibilitás

Az új verzió minimum támogatott PHP verziója a 7.0 lesz. Az 5-ös PHP ág támogatása megszűnik.

Bemutató videó (angol nyelven)

A WordPress fejlesztők csináltak egy összefoglalót videós formában is a főbb újdonságokról:

Neked melyik újdonság tetszik a legjobban?

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.