WordPress 6.5 bemutató, újdonságok (Regina)

Itt a WordPress új főverziója, a 6.5-ös kiadás, amely Regina Carter jazz zenész után lett elnevezve. Több hasznos újdonsággal is kiegészül az alaprendszer.

WordPress 6.5 újdonságok

Összefoglaló videó a WordPress 6.5 újdonságairól

Készítettem egy pár perces videót a legfontosabb újdonságokról.

Tartalomjegyzék:

00:00 – Betűtípus Könyvtár
01:26 – Minták keresője
02:06 – Blokkok átnevezés
02:49 – Overlay szín beállítás
03:30 – Dropshadow beállítás
04:01 – Linkek módosítása
05:04 – Blokkszerkesztő beállítások módosítása

És a részletesebb bemutató:

Itt a Betűtípus könyvtár!

Az eredetileg a WordPress 6.4-es verziójában való megjelenésre tervezett Betűtípus Könyvtár egyike az új WordPress hasznos funkcióinak. Új lehetőségeket biztosít a weboldalad kialakításának egyik fontos elemének – a tipográfiának – hatékony kezeléséhez, kódolás vagy extra lépések nélkül.

A Betűtípus Könyvtár segítségével az aktív kinézetedtől függetlenül kezelheted a betűtípusokat a honlapodon. Telepíthet egyedi betűtípusokat (pl. itt találsz *.ttf betűtípusokat) vagy a Google Fonts oldalról is választhatsz egyet.

A betűtípusok a wp-content/uploads/fonts mappába kerülnek.

A fenti videón megmutatom a változást.

A szinkronizált blokkok frissítése

A szinkronizált blokk típusú elemeknél hatékonyabb lesz a szerkesztés. Használatkor megjelenik MAJD az „eredeti szerkesztése” opció is, így ha egy helyen módosítasz egy ilyet, akkor felülírhatod az összes többi használati helyen is a tartalmát.

Azért a „MAJD” kitétel, mert elvileg későbbre lett halasztva, így nem fog megjelenni a 6.5-ös verzióban. Tervezték, de végül kivették a végleges kiadásból, hogy több idő legyen felkészülni a használatára.

Egyéni mezők és a blokkok összekapcsolása

A WordPress 6.5 végre lehetővé teszi az alapvető blokk-attribútumok összekapcsolását az egyéni mezőkkel. Ez a képesség lehetővé teszi egy egyéni mező értékének használatát egyéni blokkok létrehozása nélkül.

Ez az első lépés afelé, hogy az egyéni mezők és egyéb dinamikus tartalmak kezelése egyszerűsítve legyen.

Egy példa:
Létrehozol egy „Esemény dátuma” blokkot egy eseménylistában használt blokkhoz, amely automatikusan frissíti a blokk tartalmát az egyéni mező értéke alapján.

Részletek itt és itt és itt.

Az Interaktivitás API beépülés az alaprendszerbe

Ami csak egy kis ízelítőnek indult a WordPress 6.4-ben a képek lightbox funkciójával, az most hivatalosan is bekerül a az alaprendszerbe. Az Interaktivitás API egy új keretrendszer, amely a fejlesztőknek kínál megoldást, hogy könnyebb legyen a Front-Endre fejleszteni az alap WordPress segítségével, külső eszközöktől függetlenül. Készített a WordPress egy mintaoldalt is ehhez a funkcióhoz, amely azt mutatja be, hogyan működik egy kattintás után rendszer az oldalbetöltődés nélküli tartalomváltással.

Stíluselőzmények fejlesztése

Picit több információ látszódik a Webhelyszerkesztőben az előzmények alatt. És nem csak az utolsó 100 módosítás látszódik, hanem az összes. Minta:

A sablonok és sablonrészek stílusváltozatai is elérhetők, így szélesebb képet kaphatsz weboldalad változásairól.

Overlay és dropshadow effektek

  • A Cover (fedőlap) blokkhoz elkészült az overlay szín beállítási lehetőség.
  • A képekhez pedig be lehet állítani drowshadow effektet.

Blokkok átnevezése egyszerűen

A csoportblokkokon felül immáron minden blokkot átnevezhetsz a listanézetben. Ezt az újítást személy szerint nagyon várom, mert landing oldal készítése esetén nagyon hasznos lesz.

Új linkbeszúrás funkció

Megjelent a linkbeszúrás opció után egy egyszerűbb linktörlés, illetve egy linkmásolás funkció is. A fenti videón megmutatom a változást.

Új adatnézetek a Webhelyszerkesztőben

A Webhelyszerkesztőben az eddiginél több adat szerint lehet a keresőt és szűrőt használni. Emiatt a rendszerezés és a szükséges dolgok megtalálása könnyebbé válik. A fenti videón megmutatom a változást.

Bővítményfüggőségek funkció bevezetése

Néhány bővítmény működéséhez szükséges az, hogy egy vagy több másik bővítmény is telepítve legyen. Ezek tudnak majd a Bővítmények menüpont alatt megjelenni az egyes bővítmények alatt.

A szükséges bővítményeknek mindaddig aktívnak és telepítve kell maradniuk, amíg az azokat igénylő bővítmények aktívak és telepítve vannak. Ha valamelyik szükséges bővítmény inaktívvá válik vagy eltávolításra kerül, az azokat igénylő bővítmények is automatikusan deaktiválódnak.

Képek véletlenszerűen

A Galéria blokkban megjelenik a véletlenszerű rendezési szempont is.

Rollback funkció

2015-ben mutattam egy hasznos funkciót, amellyel bővítményeket és a kinézetet lehet visszafelé frissíteni. Eltelt 9 év, és az alaprendszer része lett. 🙂

Teljesítménynövekedés a szerkesztési élményben

A WordPress 6.5 több mint 110 teljesítménnyel és hatékonysággal kapcsolatos frissítést tartalmaz. A fejlesztők szerint a betöltés több mint kétszer gyorsabb, mint a 6.4-ben, a bemeneti feldolgozási sebesség pedig közel négyszer gyorsabb, mint az előző kiadásban. Azt is tapasztalhatjuk majd, hogy hatszor gyorsabban navigálhatunk a Webhelyszerkesztőben, mint korábban.

Kisegítő lehetőségek

Annak biztosítása, hogy a WordPress továbbra is nagymértékben akadálymentes a 6.5-ös verzió több mint 65 frissítést foghozni. Ezek a frissítések a kontrasztbeállítások, a kurzorfókusz, az almenük, az elemek pozicionálása és egyebek javítását tartalmazzák.

Új helyen a weboldal ikon

A Beállítások => Általános alatt lesz mostantól:

Egyéb új funkciók és opciók

  • Fordítások összevonása az alaprendszerben. Ez picit lassíthatja a többnyelvű weboldalakat.
  • A nem blokkalapú kinézeteknél is elérhető lesz (ezzel a kóddal a functions.php-ban) egy-egy, eddig csak blokk alapú kinézetnél (amik az 5.9-es verzió óta léteznek) használható opció.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.