WordPress 6.4 bemutató, újdonságok (Shirley)

2023. november 7-én megjelent a WordPress újabb főverziója, a 6.4-es verzió. A korábbiakhoz hasonlóan egy jazz zenészről – Shirley Horn-ról – nevezték el.

A WordPress 6.4-es verziójának újdonságai

Ahogyan megszokhattuk, most is sok „kicsi,de hatalmas” fejlesztés került az új verzióba. Új kinézet, továbbfejlesztett szerkesztési lehetőségek, stb. Összeszedtem a legfontosabb újdonságokat.

WordPress 6.4-es verzió
WordPress 6.4-es verzió

Twenty Twenty-Four (2024) – az új alapértelmezett kinézet

A kinézetet úgy alakították ki, hogy az íróktól és műveszektől kezdve a vállalkozókig, cégekig bezárólag mindenkinek használható legyen. Immáron 35 sablon és minta van benne. Ez legalábbis a „hivatalos” szöveg. Azért még gyenge ahhoz, hogy gyorsan lehessen vele építeni céges weboldalakat. A GeneratePress nyomába se ér egyelőre. Demo megtekinthető itt. A minták pedig itt.

Twenty Twenty-Four kinézet
Twenty Twenty-Four kinézet (Business Home elrendezés)

Az írási élmény egyszerűsítése

Új billentyűparancsok a listanézetben, továbbfejlesztett (pl.: nofollow beállítási lehetőség) hivatkozás beállítás. A Navigációs, Lista és Idézet blokkok új eszköztárával még könnyebb lesz ezen blokkok szerkesztése.

Az idézet blokk szerkesztési lehetőségei
Az idézet blokk szerkesztési lehetőségei

A Parancs Paletta még jobb lett

A WordPress 6.3-as verzióban bevezetett funkció egy hatékony keresőeszköz, amely segítségével gyorsítható az építési folyamat. A 6.4-es verziótól a következő parancsok is elérhetőek: duplikálás, eltávolítás és átalakítás.

Parancs Paletta
Parancs Paletta

Minták (Patterns) kategorizálása és szűrése

A minták kiváló lehetőséget nyújtanak a blokkokban rejlő lehetőségek kiaknázására és a webhely-építési folyamat egyszerűsítésére. A WordPress 6.4-es verziója már lehetővé teszi, hogy kategóriákba rendezd őket. Ráadásul a „beszúrás” részében található új fejlett szűrés intuitívabbá teszi az összes minta megtalálását.

Minták
Minták

Legyél kreatív több tervezési eszközzel!

Készíts gyönyörű és funkcionális elrendezéseket a tervezőeszközök bővített készletével. Játssz háttérképekkel a csoportos blokkokban az egyedi tervezés érdekében, és tarts meg a képméreteket a helyőrző képarányokkal összhangban. Szeretnél gombokat hozzáadni a navigációs blokkhoz? Most már kényelmesen megteheted kódolás nélkül!

Tedd szembetűnővé a képeidet

Engedélyezd a „lightbox” funkciót, hogy webhelyed látogatói egy kattintásra teljes képernyős, interaktív képeket nézegethessenek. Alkalmazd globálisan vagy adott képre!

Lightbox funkció
Lightbox funkció

Csoportosított blokkok átnevezése

Állíts be egyéni neveket a csoportblokkokhoz, hogy könnyen megkülönböztethesd a tartalom egyes területeit. Ezek a nevek láthatók lesznek a listanézetben is!

Csoportosított blokkok
Csoportosított blokkok

Kép előnézeti kép a listanézetben

Régen várt funkció, amellyel ránézésre meg tudod találni a keresett képe(ke)t a listanézetben!

Képek előnézete
Képek előnézete

Minták mozgatása weboldalak között

Egyéni mintáidat egy másik webhelyen szeretnéd használni? Importáld és exportáld őket JSON-fájlként a Webhelyszerkesztő minták nézetéből!

Minták exportálása
Minták exportálása

Bemutatkoznak a Blokk Hook-ok!

A „Blokk Hook-ok” lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy automatikusan beszúrjanak dinamikus blokkokat meghatározott tartalomhelyekre, gazdagítva ezzel a blokktémák bővíthetőségét a bővítmények segítségével.

Noha ezt fejlesztői eszköznek tekintik, ez a funkció teljes ellenőrzést biztosít az automatikusan beszúrt blokkok hozzáadása, elvetése és testreszabása területén.

A teljesítmény nyer

Ez a kiadás több mint 100 teljesítményspecifikus frissítést tartalmaz a gyorsabb és hatékonyabb végeredmény érdekében. A figyelemre méltó fejlesztések: a kinézet (Twenty Twenty Four) sablonbetöltési teljesítménye, a „defer” és „async” szkriptbetöltés használata az alaprendszerben, a blokkokban és a témákban, valamint az automatikusan betöltött opciók optimalizálását helyezik előtérbe.

Kisegítő lehetőségek

Minden kiadásnál elkötelezettek a fejlesztők amellett, hogy a WordPress mindenki számára elérhető legyen. A WordPress 6.4 számos Listanézet-fejlesztést és ún. „aria-label” támogatást tartalmaz többek között a Navigációs blokkhoz. Az adminisztrátori felület továbbfejlesztette a gombelhelyezéseket, az „Új hozzáadása” menüelemek kontextusát és a Webhely állapota hangüzeneteit. Tudj meg többet a kisegítő lehetőségek javítását célzó frissítésekről.

Egyéb megjegyzések

  • A WordPress 6.4-es verziójához a PHP 8.1 vagy 8.2 ajánlott.
  • A WordPress 6.4 letiltja a minden képfeltöltéskor létrehozott mellékletoldalakat az új telepítéseknél, mert ezekre úgysincs a gyakorlatban nagy szükség.
  • A 6.4-es verzió több mint 600 fejlesztő (56 országból) hozzájárulása alapján készült el. Közülük 170-en először segítettek be! Együttműködésük több mint 1150 fejlesztést és javítást szállított, amelyek így stabil kiadást biztosítottak mindenki számára. Ez a WordPress nyílt forráskódú közösség erejének és képességeinek bizonyítéka.

Neked melyik újdonság tetszik a legjobban?

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.