WordPress 4.1 bemutató

Már van RC verzió az új WordPress-ből, amely szám szerint a 4.1-es lesz. Elvileg a mai napra (2014. december 16.) ígérték a fejlesztők a kiadást, de lehet (sőt: szinte biztos), hogy ez csúszni fog.

De nézzük azért meg: mik lesznek az újdonságok, milyen változásokra számítsunk?

1) Nyelvválasztás telepítéskor: A telepítő futtatásának első lépése a nyelv kiválasztása. Hurrá, hasznos lesz, ha egy központi telepítő lesz:

wordpress-4-1-ujdonsagok-01

2) Kaptam egy riasztást telepítés közben, ezen túl kell lépni. De lehet, hogy csak a teszt-weboldalnak regisztrált ingyenes tárhellyel volt baja a böngészőnek, és ennek semmi köze a WP telepítéséhez.

wordpress-4-1-ujdonsagok-02

3) Az telepítés után a MYSQL adatbázis meglepően kicsi: 90,4 KB. Nem tudom, hogy a régebbi WordPress-nél ez mennyi, de valahogy kicsinek tűnik ez, megakadt a szemem rajta:

Katttinásra nagyobb lesz!<[/caption] 4) Frissíteni egyből: Fejlesztői WordPress verziót szedtem le, de akkor is furcsa, hogy egyből frissíteni kell. Sőt nem csak a WordPress-t, de az Akismet plugint is. A végleges verzióban ez nem lesz benne.

5) A vezérlőpult nem változott, de ami szembetűnik egyből, az az új kinézet: “WordPress 4.1-RC1 verzió, Twenty Fifteen sablonnal.” Nézzük meg milyen a Twenty Fifteen (2015) sablon:

wordpress-4-1-ujdonsagok-04

Egyszerű, átlátható, önmagában nem weboldalnak való (bár a Megjelenés => Testreszabás menü alatt szépen lehet variálni vele), de fejlesztési alapnak jó lehet.

6) Zavartalan írás mód:
A funkció ki-be kapcsolgatásával eltűnik a bal- és jobb oldalról a szerkesztőfelület összes eleme (még az admin sáv is elhalványul), és csak az írásra koncentrálhatunk. Nem tudom, hogy ennek mi haszna, személy szerint nekem nem terelte el a figyelmemet a szerkesztőfelület, de kinek a pap, kinek a papné. 🙂 A zavartalan írás módot úgy is deaktiválhatjuk, hogy a funkció miatt nem látható (eltüntetett) területekre visszük az egerünket.

Képen az új gomb:
wordpress-4-1-ujdonsagok-05

6 másodperces videón a működése:

7) Azonnali kép-pozicionálás, a beágyazott képre kattintva:

wordpress-4-1-ujdonsagok-06

8) A Honlap nyelve funkció:

A Beállítások => Általános alatt könnyen lehet telepíteni egy új admin-nyelvet, vagy a már telepítettek közül ki lehet választani valamelyiket:

wordpress-4-1-ujdonsagok-07

9) Fiókunk kiléptetése más eszközökről:
A Felhasználók => Saját adatlap menü alatt érhető el az a “vészgomb”. Ha nyilvános helyen használtad az admin felületet, és úgy hagytad, vagy elvesztetted a telefonodat, jó szolgálatot tehet ez az új funkció! Az aktuális kapcsolatot nem zárja be, a jelenlegi böngészőben belépve maradsz a használata után!

wordpress-4-1-ujdonsagok-08

10. Vine.co beágyazás: Mostantól csupán a link beszúrásával be lehet ágyazni egy-egy videót a vine.co videó-megosztó portálról!

11. Bővítmények ajánlása funkció:

bovitmeny

Tetszik? Elakadtál? Mondd el lejjebb egy hozzászólásban!

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!

WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.