WordPress 5.1 bemutató, újdonságok

Várhatóan 2019. február 21-én jelenik meg a WordPress 5.1-es verziója. Ebben a cikkben összeszedtem a legfontosabb újdonságokat. A WordPress Beta Tester bővítménnyel előbb is ki lehet próbálni az új verziót (éles oldalon nem ajánlom).

Elöljáróban, mert ez is várható újdonság a WordPress háza tájáról, és érdemes tudni róla: Novemberben írtam arról, hogy megszűnik a php 5.6-os verziójának támogatása. A WordPress is igyekszik alkalmazkodni ehhez, ugyanis a min. WordPress 5.0-át használók 85%-a 5.6, vagy magasabb verziójú php-t használ. Ezért 2019. áprilisától 5.6 lesz a minimum rendszerkövetelmény, majd 2019. decemberétől pedig min. php 7.0-nak kell futnia a szerveren.

Health Check (weboldal ellenőrzés) funkció

Az 5.1-es WordPress jelezni fog az adminisztrátornak, ha nem megfelelő verziójú php-t használ.

Frissítés, 2019. május:
Ennél jóval többet tud ez a funkció. Ide kattintva el lehet olvasni a teljes listát.

Fehér képernyő védelem

A WordPress “kék halál” megfelelője. Ez a funkció azért lesz szuper, mert elvileg ha hiba keletkezik a weboldalon, akkor is be lehet majd jelentkezni az admin felületre, és a hibát lehet javítani. Eddig mi volt? Sok esetben az admin felületre sem lehetett belépni, és FTP-n lehetett a hibával foglalkozni. Ez ígéretesnek tűnik, mivel php verzióváltáskor előfordulhat fehér képernyő típusú weboldal leállás.

A funkció kikapcsolható lesz (fejlesztéskor jól jöhet)

A Health Check & Troubleshooting bővítménnyel egyébként sok más információt, javítási lehetőséget is megismerhetsz, akár most is. Érdemes telepíteni, és megnézni a Vezérlőpult => Health Check menüpontot.

Debug.log

A WP_DEBUG_LOG engedélyezése esetén egyedi útvonalat is meg lehet adni a debug.log fájlnak az alapértelmezett helyett.

Egyebek

Közel 500 lezárt hiba- és fejlesztési jegy van a WordPress 5.1-hez kapcsolódóan. Ha érdekelnek ezek, itt tudod megnézni a teljes listát.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!

WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.