WordPress 5.1 bemutató, újdonságok (Betty)

2019. február 21-én megjelent a Betty Carter jazz zenészről elnevezett WordPress 5.1-es verzió. Ebben a cikkben összeszedtem a legfontosabb újdonságokat.

Mit kell tenned?

Menj a „Vezérlőpult” => „Frissítések” menüpontra, és frissítsd a weboldaladat a legújabb WordPress verzióra. Persze előtte érdemes azért egy teljes biztonsági mentést készíteni a weboldalról.

Véleményem szerint érdemes az azonnali frissítés helyett várni pár napot. Egyrészt a frissítő-szerver most nagyon le lesz terhelve, másrészt előfordulhat, hogy kiadnak egy 5.1.1-es verziót is, amely egy stabilabb verzió lesz.

WordPress 5.1 letöltések száma, pár perccel a megjelenés után

Mik az újdonságok?

Általánosságban a teljesítményen próbáltak javítani minél többet a fejlesztők. De címszavakban az újdonságok: fehér képernyő védelem, Health Check (Webhely egészség) funkció, debug.log egyedi helyre való helyezése, gyorsabb gutenberg szerkesztő, stb.

Elöljáróban, mert ez is várható újdonság a WordPress háza tájáról, és érdemes tudni róla: Novemberben írtam arról, hogy megszűnik a php 5.6-os verziójának támogatása. A WordPress is igyekszik alkalmazkodni ehhez, ugyanis a min. WordPress 5.0-át használók 85%-a 5.6, vagy magasabb verziójú php-t használ. Ezért 2019. áprilisától 5.6 lesz a minimum rendszerkövetelmény, majd 2019. decemberétől pedig min. php 7.0-nak kell futnia a szerveren.

Health Check (weboldal ellenőrzés) funkció

Az 5.1-es WordPress jelezni fog az adminisztrátornak, ha nem megfelelő verziójú php-t használ.

Frissítés, 2019. május:
Ennél jóval többet tud már ez a funkció. Ide kattintva el lehet olvasni a teljes listát.

Fehér képernyő védelem

A WordPress „kék halál” megfelelője. Ez a funkció azért lesz szuper, mert elvileg ha hiba keletkezik a weboldalon, akkor is be lehet majd jelentkezni az admin felületre, és a hibát lehet javítani. Eddig mi volt? Sok esetben az admin felületre sem lehetett belépni, és FTP-n lehetett a hibával foglalkozni. Ez ígéretesnek tűnik, mivel php verzióváltáskor előfordulhat fehér képernyő típusú weboldal leállás.

A funkció kikapcsolható lesz (fejlesztéskor jól jöhet)

A Health Check & Troubleshooting bővítménnyel egyébként sok más információt, javítási lehetőséget is megismerhetsz, akár most is. Érdemes telepíteni, és megnézni a Vezérlőpult => Health Check menüpontot.

Debug.log

A WP_DEBUG_LOG engedélyezése esetén egyedi útvonalat is meg lehet adni a debug.log fájlnak az alapértelmezett helyett.

Egyebek

Közel 500 lezárt hiba- és fejlesztési jegy van a WordPress 5.1-hez kapcsolódóan. Ha érdekelnek ezek, itt tudod megnézni a teljes listát.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.