Bekékült WordPress videók!

Ahogy egy kb. 3 héttel ezelőtti cikkemből (Neked melyik kinézet tetszik jobban?) már kiderült, az oldal kinézetének megújításán dolgoztam!

Kb. az Olvasóim fele már találkozhatott az új kinézettel élesben is, ugyanis egy split  teszt segítségével (minden oldalra látogatáskor a rendszer véletlenszerűen mutatott kék és piros kinézetet) két hétig mértem, hogy a piros és a kék kinézet hogyan teljesít külön-külön.

Mind a teszt Google Analytics statisztikái, mind az egyéb fórumokon feltett erre irányuló kérdéseimre kapott válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a piros kinézetet le kell cserélni! A látogatói visszajelzésekből közel 3:1 arányban javasolták a kék kinézetet a pirossal szemben!

Érdekesség, hogy azok körében, akik kékként látták a weboldalt, jelentősen nőtt az oldalon töltött idő, illetve csökkent a visszafordulások %-os aránya a weboldalt pirosban látókkal ellentétben!

A változás immáron végleges, azaz mától elhagyjuk a régi, piros színt. Még apróbb változtatások várhatóak (pl. színátmenetek használata), de az irányvonal már látszik!

Mindenkinek köszönöm, aki eljuttatta hozzám a véleményét!

Érdekességképpen szemezgettem a visszajelzések közül:

Azok véleménye, akik a kék mellett tették le a voksukat:

  1. A kék hátteres mindenféleképpen professzionálisabb!
  2. Jobb oldalit választanám, mert a bal esetén egy vörös call-to-action gomb nem lenne igazán hatásos.
  3. Csak annyit fűznék hozzá, hogy a kék sokkal nyugtatóbb lágyabb hatású. Szerintem 🙂
  4. Én a kéket tenném fel, nem annyira erőteljes a színe mint a vörösnek.
  5. Kék az megnyugtatóbb!
  6. Kék. Elegánsabb. Crt monitoron is ütős a vörös, hát még lcd.
  7. A kékre szavaztam… Az árnyalatokat módosítanám.. például a forum kékjeit használnám… A piros túl ütős egy ilyen információ gazdag oldalhoz szerintem. Huzamosabb oldalon töltött idő után nem annyira fárasztó a kék.
  8. A kék nem kelt annyi indulatot és megnyugtat úgy talán jobb foglalkozni WP -vel. Meg szerintem pofásabb. Cheers,
  9. Kék… én magasról teszek az esztétikára, meg a divatra… egyszerűen könnyebb a szememnek… ha kék lesz odaszokok… 🙂
  10. Kék, mindenképpen. Vörös nagyon bántja a szememet. Nem akarlak további munkára sarkallni, de megpróbálkozhatnál egy természetes zöld-halványzöld kombóval is. Szerintem menne az oldal stílusához és tartalmához is.
  11. Kékre szavaztam, mint ahogy azt sokan említették, nyugtató, és esetlegesen egy olyan ember akit érdekel a WP biztos nem perceket tölt a net/gép előtt, így szívesebben fogja a kéket olvasni mivel a szemet sem bántja annyira. Szerintem 🙂
  12. Mindenképpen az ÚJ design legyen! Ez fiatalos, letisztult. A mostani egyrészt nem is igazi bordó, hanem inkább rozsdabarna, ami olyan ,,öregapámos,, kinézetű és hangulatú… Az oldalad pedig inkább a fiatalabb korosztálynak szól… Szóval, egyáltalán ne gondolkozz azon, hogy maradjon-e a mostani, hanem válts!
  13. Kék!
  14. Nekem a jobb kék tetszik. Bár szürke fekete (vagy ezüst”) szakértőibb lenne…

Akiknek inkább a régi, piros kinézet tetszett:

  1. Én a bordót tartanám meg alapban, de világosabb árnyalattal, és ötvözném bele a kéket. A szürkét mindenképpen kihagynám.
  2. vörös… de wp logoból kiszedném mindenképpen a kék színt és alakítanék rajta egy kicsit.
  3. Vörös… mert már az egész internet kék. A vörös szokatlanabb, nekem azért tetszik jobban. De mindkét sablonra jellenző, hogy nagyon egy színre hajaz. Nekem tetszik, ha egy-egy elem elütő színű. Például ha a „Keresés” nyomógomb egészen más színű… De erre mondják, hogy ízlések és pofonok.
  4. Piros dinamikusabb.
  5. Nekem jobban bejön a régi piros, sokkal szembetűnőbbek a dolgok míg a kéknél inkább egybeolvad az egész.
  6. Szerintem a mostani kontrasztosabb, jobban kiemeli és tagolja a részeket. A fejléc alatti bordót és a body háttérbordóját megváltoztatnám, de a többi nagyon jó így, ahogy van. Ha szükségét érzed a váltásnak, válts, de a wordpress-kék szerintem nem a legszerencsésebb. De ha már az, akkor legyen egy kontrasztos színpárja is (és az ne a szürke legyen).
  7. Én szeretem a kék színt, de ebben a verzióban nekem túl pasztel, emiatt inkább a vörös tetszik de a kék logoval számomra nagyon disszonáns.

És még két hosszabb vélemény a piros mellett:

1.

A vörös, de nagyon sok de. Kicsit indoklom, ha szabad.

A kék most épp egy kifutó szín, sokáig népszerű volt, de most a dinamikusabb, erősebb színek a kedveltebbek, azaz divatosabbak. A kék oldal emiatt fakó, pár éves kifutó oldalt sejtet. A vörös mint szín jobb, de egy dolgot mindenképp meg kéne változtatni, a kék WordPress bannert, az nagyon nem passzol oda.

A másik nehezebben orvosolható dolog, a nagyon vörösség, nagyon egy folt az oldal, a dobozoknak a címsora, vagy a háttere kéne oldja valahogy ezt a nagy téglavörös foltot. Ezzel egy kis dinamikát is vinne bele, mert így túl statikus. (Ezt persze képről nehéz megítélni, a mozgó oldalról lehet, hogy már más lenne a véleményem.)

Esetleg a nem „blog két oldalsávval” elrendezésen is elgondolkodnék a helyedben, mert ez is kicsit kifutó stílus. A videós oldalon egy felső slider, pl. nagyon elképzelhető.

A felső címsáv egyszínűségét is érdemes lenne megtörni valamivel.

2.

A kettőből egyértelműen a vöröset választanám. De fontos, hogy ebből a kettőből, mert igazából nem a vörös tetszik, hanem a kéket találtam rosszabbnak.

Az a gondom mind a kettővel, hogy általában egy weboldal esetében három alap színnek kell lennie: egy vezér színnek, ahhoz egy kontraszt színnek és harmadikként az alap színnek.

Az alap szín általában a fehér és ez nagyon jól is van így. Ez nálad is rendben. 🙂

Viszont a vezér színedhez nincs meg a kontraszt szín. Nincs meg az ami kiemelné, plasztikusabbá, harmónikusabbá tehetné. Egy szín nagyon nehezen harmónikus, ahogy egy hangból sem lesz soha akkord. Önmagában is jó lehet, de igazán hatásos csak más szníekkel kiegészülve lehet.

Tehát akkor, a vezér szín ha mondjuk a vörös marad nálad akkor kell egy kontraszt szín még az oldalhoz. Ez általában a vezér szín komplementere, azaz az inverz változata, vagy annak egy árnyalata. A vöröshöz például a zöld. De persze hülyeség csak így színekkel dobálózni mert mindnek vagy milliónyi árnyalata és mindegyik külön színnek számít ha design-ról beszélünk. S főképp az nem igaz, hogy csak a komplementer színek jók. Nincs általános szabály, de ahogy Kvarclovag is írta, az a kék semmiképp nem ajánlatos hozzá. Maximum úgy enyhíthető az ellentét ha elválasztod az alap színnel, azaz fehér keretbe teszed.

S még fontos kiemelni, hogy az, hogy vezér színnek nevezem nem azt jelenti, hogy abból van a legtöbb (általában az alap színből van több), sőt lehet, hogy még a kontraszt színből is több van az oldalon. A vezér szín attól lesz vezér szín, hogy a stratégiailag fontos helyeken az szerepel (pl. logó vagy kiemelések) és attól, hogy dinamikusabb mint a kontraszt szín.

Még pár észrevétel ezekkel a mostani konkrét színekkel:

– A vörös árnyalatai nem igazán nyerőek mert nem tiszta színek, inkább hajlanak a barnába mind a bordóba. Ezzel alapvetően nincs gond, de közben a felirat és a többi elem tisztább (pl élénkebb narancs) és ettől a barnás rész koszosnak hat. Ha direkt a plasztikusabb, rusztikusabb vonal a dél akkor a kontraszt színnek jöhet például a bézs, az eléggé tompítaná a vörös erőszakosságát. De egy tech oldalhoz nem biztos, hogy ez a nyerő kombináció.

– A kéknél a menüsor színe szinte tökéletes, nem túl durva és inkább a zöld felé megy, nem a vörösbe, szóval nem a (szerintem) ronda indigó kék. Viszont a háttér úgy ahogy van elcseszi az egészet mert túl gyenge. Az a fajta árnyalat ami nem marad szépen a háttérben mint a szürke, hanem előre jön, de ahhoz meg túl paszteles, hogy hozzá adjon a látványhoz. Plusz a kéknél megmaradt a vörös kereső mező ami abszolút kilóg.

Remélem nem írtam túl érthetetlenül és nem haragszol, hogy azt javaslom egyik se legyen, de te jöttél házhoz a pofonért.

Alapvetően én is kékesre csinálnám, azért is mert az a WordPress arculati színe és azért is mert szeretem. Csak a fenti két verziónál tűnt a kék rosszabbnak mint a piros, de ez végül is nagyon szubjektív.

Remélem a jövőbeni változtatások meggyőzik majd a piros kinézetet választókat is, és nem fognak elpártolni az oldaltól!

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.