Biztonsági mentés készítése – FTP nélkül

Néha belefutok olyan tárhelybe, ahol annyira lassú FTP-n keresztül a fájlletöltés, hogy esélytelen ott elkészíteni egy teljes biztonsági mentést a weboldalról. Vagy éppen nincs FTP hozzáférés az oldalhoz. Ebben az esetben az alábbi főbb megoldási lehetőségek vannak a backupra:

Biztonsági mentés készítése cPanel felületen keresztül

Ha a tárhelyhez van cPanel kezelőfelület (a tárhelyszolgáltató tudja megmondani), akkor 2 lépésben készíthető mentés. Először meg kell keresni a „Biztonsági mentés” funkciót:

Erre rákattintva az alábbi két dologról kell mentést készíteni:

Az egyik a „Kezdőkönyvtár” (felül jelölve), amely tartalmazza a public_html mappát, amelyben (általában, lásd a videón lejjebb) a WordPress fájljai vannak. A másik pedig a weboldalhoz tartozó adatbázis(ok) mentése (a fenti képen jelölve). Egyébként az adatbázist a PhpMyAdmin felületen is tudod menteni, sőt célszerű ott megtenni, mert ott van egy plusz ellenőrzési lehetőséged. Erről beszélek a lenti videón. Előbbi (kezdőkönyvtár mentése) tartalmazza a tárhelyen lévő levelezés teljes mentését is, természetesen erre nincs szükség a weboldal helyreállításához.

Ha megvan mindkét mentés, természetesen érdemes összerakni belőle egy tényleges mentést (public_html mappa + adatbázisok + érdemes mellé az export fájlt, egyedi CSS-t, és a kinézet beállításainak exportját is összeszedni), majd megfelelően tárolni.

Bővítményes megoldás

Több bevált megoldás is létezik, de én azért nem szeretem ezeket, mert sajnos nem minden esetben működnek hiba nélkül. Szerverbeállítástól kezdve a webhely méretén át a külső/belső tárhely kapacitásáig bezárólag széles a hibalehetőségek tárháza. Amely hibára az automatizmusnak „hála”, csak akkor derül fény, amikor már késő.

De mégis pár bővítmény, amelyet érdemes kipróbálni (én az elsőt szoktam használni néha), ha mindenképpen bővítményes megoldásban gondolkozol:

Biztonsági mentés készítése cPanel felületen

Mutatom egy 8 perces videón:


Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.