WordPress tévhitek 1. – Biztonsági mentés = Exportálás

Munkám során visszatérő feladat, hogy megkeresnek azzal, hogy valamit helyre kellene hozni biztonsági mentés alapján.

A probléma csak akkor merül fel, ha egy olyan fájlt kapok biztonsági mentés néven, ami nem más, mint az Eszközök => Export funkció használatával kinyert xml formátumú fájl. Ez  ugyanis nem teljes értékű biztonsági mentés! Az így kinyert fájl csak az oldalakat, cikkeket, címkéket, egyéni mezőket és kategóriákat tartalmazza!

Mit kell tenned, hogy teljes értékű (utólag 100%-osan helyreállítható a készítéskori állapot) biztonsági mentéssel rendelkezz a weboldaladról, amely tartalmaz minden fájlt, beállítást, cikket, oldalt?

  1. Az FTP-n lévő – a weboldal alkotó – fájlokról (mindről) kell egy másolatot készítened a számítógépedre. Arra figyelj, hogy a .htaccess fájl is a lementett fájlok között legyen! Azért hangsúlyozom ezt ki külön, mert vannak olyan szolgáltatók, amelyeknél FTP-n nem látszik ez a fájl!
  2. Be kell lépned a PhpMyAdmin felületére, ki kell választanod a weboldalad által használt adatbázist, majd felül az Export fülre kattintva el kell végezni a teljes adatbázis kiexportálását, lehetőleg sql formátumban (a Tömörítés résznél érdemes beállítani ezt: „zippel tömörítve”)!

Ha a fenti kép lépést elvégzed, és az így lemásolt/kiexportált fájlokat elmented egy mappába, akkor rendelkezni fogsz egy tényleges biztonsági mentéssel a weboldaladról!

A tagsággal rendelkezőknek egy videó a fent leírt folyamatról: WordPress Biztonsági mentés.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.