Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘ftp’

FTP, MySQL, egyéb alapadatok begyűjtése, rendszerezése

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Beállítások, Hasznos lehet, START csomag, Videó

A másik blogomon már mutattam egy módszert a weboldalunkhoz tartozó legfontosabb adatok rendszerezéséhez.

Most azt mutatom meg, hogy melyek a legfontosabb adatok, amelyeket össze kell gyűjteni a weboldalunkkal kapcsolatban. Ezt azért kell megtenni, hogy bármelyikre is legyen szükségünk, kéznél legyen.

WordPress belépő felület:

 • Elérhetősége
 • Felhasználónév
 • Jelszó

Domain-tárhely admin felülete:

 • Belépő oldal elérhetősége
 • Felhasználónév
 • Jelszó

FTP hozzáférés:

 • Szervernév
 • Felhasználónév
 • Jelszó

MySQL adatok

 • Adatbázis név
 • Felhasználó név
 • Jelszó
 • Hosztnév

E-mail címek:

 • Webes felület elérhetősége
 • Felhasználónév
 • Jelszó

Az alábbi videón bemutatom, hogy az általam preferált tárhelyszolgáltatónál hogyan tudjuk a fenti adatok többségét (nyilván a WordPress admin adatait mi fogjuk megadni, amikor telepítjük a WordPress-t) összegyűjteni, illetve hogyan tudunk e-mail címet generálni a domainünkből, és azt hol tudjuk használni.

Ha más tárhelyszolgáltatónál vagy, akkor a tárhelyszolgáltatót kell megkérni, hogy a fenti adatok közül küldje el az FTP hozzáférést, és MySQL adatokat, valamint igény szerint hozzon létre e-mail címet a domainedből, vagy legalább mutassa meg, hogy ezt hol tudod megtenni.

    

Nagyon részletes WordPress biztonsági mentés videó

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, Hírek, Videó, WordPress biztonság

A WordPress weboldalak üzemeltetésének sarkalatos pontja a biztonsági mentés megléte, hogy bármikor visszaállítható legyen a weboldal korábbi állapota.

Gondoltál már arra, hogy mit tennél, ha a hosszú évek munkájával felépített weboldalad vagy egy véletlen, vagy egy hacker-támadás miatt megsemmisülne, és rájönnél, hogy nincs mentés a weboldaladról? Ugye, hogy elszorult a gyomrod? Hogy ne kelljen ezt az érzést a valóságban átélned…

…vedd a kezedbe az irányítást, és csináld meg saját magad a weboldalad biztonsági mentését!

Nem kell programozónak lenned, hogy megcsináld a weboldalad biztonsági mentését! 1-2 óra alatt elsajátíthatod ezt a hasznos tudást!

Részletes bemutató videó
Készítettem egy részletes videót, amelyben az alapoktól, lépésről-lépésre megmutatom, hogyan kell biztonsági mentést készíteni WordPress weboldaladról! Akkor is meg fogod tudni csinálni a mentést ez alapján, ha korábban soha nem csináltál hasonlót! Sőt, sok mást is megmutatok, de beszéljen helyettem a tartalomjegyzék:

Tartalomjegyzék – kivonat:

 1. Miért kell biztonsági mentést készíteni?
 2. Mi kell a biztonsági mentéshez, mik a “tárgyi” feltételek?
 3. A mentés kezdete – a mentés helyének előkészítése a számítógépen.
 4. A tartalmak korábbi verzióinak törlése.
 5. FTP csatlakozás FileZilla programmal, lépésről-lépésre és mentés.
 6. A MySQL adatbázis kiexportálása.
 7. A WordPress exportálás funkció. (nem a mentés része)
 8. Nincsenek MySQL adatok, de van PhpMyAdmin és FTP hozzáférés?
 9. A WINSCP használata.
 10. Hogyan tárold a mentést?
 11. Mit tegyél, ha nincs PhpMyAdmin elérhetőséged?
 12. A biztonsági mentés után: WordPress frissítés.
 13. A WordPress frissítése után ezeket a fájlokat töröld a tárhelyedről!
 14. A WordPress frissítése utáni feladatok.
 15. Utószó – FONTOS, hallgasd meg!

EXTRÁK: letöltések, hasznos linkek, részletes – időjelölésekkel ellátott tartalomjegyzék!

Tudnivalók:

 • A videóhoz nem jár semmilyen segítségnyújtás, de egyéni konzultáció keretein belül szívesen segítek, ha elakadnál.
 • Ha rajtam keresztül intézted a tárhelyszolgáltatást és nincsenek meg a szükséges hozzáférések, tőlem tudod ezeket elkérni.

Videó infó:

 • Felbontás: 1364×768 pixel
 • Hossz: ~40 perc
 • Nyelv: magyar
 • Ár: 6 000 Ft

Megrendelés, teendő:

 • Töltsd ki az alábbi űrlapot, majd a tananyag ellenértékét ide utald: 10700488-63767373-51100005 – CIB Bank – Szűcs Ádám. Utalandó összeg: 6 000 Ft.
 • A pénz beérkezése után 2 munkanapon belül küldöm e-mailben a videó letöltési linkjét. Ha nem érkezne meg, haladéktalanul jelezd! A letöltésre 7 nap áll rendelkezésre, utána a letöltési link megsemmisül.

Rendelés

Név (Cégnév - ha cég nevére lesz a számla) (szükséges)

Magyarországi számlázási cím (szükséges)

Levelezés cím (ha eltér a számlázási címtől)

Telefonszám: (kötelező)

E-mail cím (szükséges, ide fogom küldeni a letöltési linket)

Megjegyzés, kuponkód (ha van)

Elolvastam és maradéktalanul elfogadom a Felhasználói Szerződés és az ÁSZF rendelkezéseit.

A személyes adatok kezeléséhez való hozzájárulás az Adatvédelmi tájékoztató szerint (kötelező):
Az űrlap elküldésével hozzájárulok az adataim kezeléséhez.

Csak akkor tudod elküldeni az űrlapot, ha bepipálod az előző sorokban a jelölőnégyzeteket!

A megrendelésed elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, mely fizetési kötelezettséggel jár, és amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján távollevők között kötött szerződéseknek minősül. A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és továbbításával Szűcs Ádám egyéni vállalkozóval kötötted. Megrendelésedet - a teljesítés megkezdése előtt - 14 napon belül következmények nélkül visszamondhatod írásban, az info@szucsadam.hu címre küldött e-mailben. A teljesítés megkezdése után - a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. § (1) m) pontja alapján - az elállási és felmondási jog nem gyakorolható.

WordPress – általános hibaelhárítás

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Ritkán, de előfordul, hogy valami hiba keletkezik egy WordPress weboldalon.

Leggyakoribb hibalehetőségek:

 • Nem megy egy korábban működő funkció.
 • Fehér lesz a weboldal egy része (vagy minden aloldala).
 • Nem lehet belépni az admin felületre, mert fehér képernyőt látsz a wp-login.php link alatt.
 • Nem látsz egy módosítást, amelyet az admin felületen eszközöltél.

Első lépés: Gondolkozz!

Milyen módosításokat végeztél azóta a weboldalon, amikor még nem állt fent a hiba? Ha vissza tudod állítani a korábbi állapotot, próbálkozz azzal! Ilyen lehet pl.: WordPress frissítés, bővítmény frissítés, kinézet frissítés, vagy akár egy nyelvi fájl frissítése.

Második lépés: Biztonsági mentés!

Mielőtt bármit módosítanál, csinálj egy teljes biztonsági mentést a weboldaladról! Erre azért van szükség, hogy a rossz állapotról is legyen egy biztonsági mentésed. Miért? Mert lehet, hogy véletlenül olyat teszel, amellyel csak rontasz a helyzeten. Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de jól jöhet, és nem nagy munka.

WordPress – általános hibaelhárítás

Jöjjön néhány általános jó tanács, ezek közül legalább az egyik segíteni fog!

 1. Ha nem látsz egy módosítást, vagy valamit hibásan látsz, lehet, hogy ez segít: Szerver-cache: Kapcsold ki a cache-elő (WP Fastest Cache, W3 Total Cache, stb.) bővítményt.
 2. Ha módosítást nem látsz, akkor ez is lehet a hiba oka: Böngésző-cache: Nyomj CTRL+F5 billentyűkombinációt a böngésződben akkor, amikor a weboldaladat nézed. Ezzel a böngészőben tárolt verzió helyett a szerverről ismét lekéri a böngésző a weboldalt, így biztos lehetsz benne, hogy nem egy eltárolt, hanem friss változatot látsz a weboldaladról.
 3. Egy egy módosítást nem látsz: Lehet, hogy a szerver egy picit lassabban tárolja a változásokat. Várj pár percet, és nézd meg akkor a weboldalt, hátha ilyen triviális a “megoldása”.
 4. Ha frissítetted a WordPress-t, és azután omlott össze valami: Frissítsd visszafelé a WordPress-t, és várj az ismételt frissítéssel későbbig, hátha addig orvosolják a gondot.
 5. Kiegészítés az előző ponthoz: próbáld meg a “Vezérlőpult” => “Frissítések” menü alatt újratelepíteni az aktuális WordPress verziót, hátha csak nem ment le végig a frissítés. Ez az oldal tartalmára nincs kihatással, nem vesznek ez a beállítások, sem a kinézet, sem a tartalom. Ha azt látod, hogy a frissítés lement, de még mindig kiírja esetleg, hogy frissíts arra a verzióra, amelyre éppen most frissítettél, akkor kézzel kell frissítened a WordPress-t.
 6. Ha nem nyúltál semmihez, “egyszer csak előjött” a probléma: kérdezd meg a tárhelyesedet: nem történt-e olyan fejlesztés, amely érintheti a weboldaladat?
  1. Vagy éppen bővítmény frissítéssel összefügghet a következő dolog: tegyük fel, hogy a tárhelyen 5.4-es php verzió fut, de egy bővítmény megköveteli az 5.6-os php verzió meglétét: ilyen is okozhat problémát.
 7. Ha nem nyúltál semmihez, érdemes még azt ellenőrizni, hogy a WordPress automata frissítése be van-e kapcsolva? Mert ha igen, az is okozhatja a gondot. Érdemes kikapcsolni a funkciót, és az első pontban említett WordPress “visszafelé” frissítéssel próbálkozni.
 8. Ha WordPress költöztetés után jött elő a probléma, szintén a tárhelyszolgáltatónál érdemes keresni a hibát. Eltérő szerverbeállítások eltérő működést eredményezhetnek.
 9. Ha be tudsz lépni az admin felületre, érdemes az alapértelmezett kinézetre lecserélni a meglévőt, és úgy megnézni, hogy a hiba fennáll-e még. Ha nem, akkor a kinézettel lesz a gond. Ez csak a legritkább esetben megoldás, és itt nagyon vigyázz, mert a kinézet ki-be kapcsolásakor nem biztos, hogy az eredetileg használt kinézet minden beállítása maradéktalan, automatikusan visszaáll!
 10. Sok esetben a bővítmények okozzák a gondot, ezért ezzel kezdd a hibakeresést! Hogy kiderítsd, hogy így van-e a te esetedben is, a következőt kell tenned: Először kapcsold ki az összes bővítményt, majd ellenőrizd, hogy a hiba még fennáll-e! Ha igen, akkor nem a bővítményekkel lesz a gond. Ha nem látod a hibát, akkor az egyik bővítmény okozza azt. Ekkor kapcsolj be EGY bővítményt. Ellenőrizd a hibát. Ha nem látod, akkor kapcsolj be ismét egy bővítményt. Majd ellenőrizd a hibát. Egészed addig folytasd, amíg egyszercsak elő nem jön a hiba ismét. Ekkor tudod, hogy a legutoljára bekapcsolt bővítmény okozza a hibát. Tipp: A bővítményeket úgy is ki tudod kapcsolni egyszerre (ezt akkor csináld, ha az admin felületre sem tudsz belépni), hogy FTP-n a wp-content/plugins könyvtárat átnevezed pl. plugins2-re. Ha be tudtál lépni az admin felületre, ne felejtsd el visszanevezni plugins-ra!
 11. Frissítsd az összes bővítményt és kinézetet!
 12. Ha szerkesztetted a wp-config.php fájlt, és utána jön elő a hiba: nyisd meg NotePad++ programmal, és ments el BOM nélkül!
 13. Végső esetben egy korábbi biztonsági mentésből állítsd helyre a weboldalad működő változatát.
 14. Keress meg, és megnézzük a hibát!

Mi van akkor, ha nem segítenek a fentiek?

Akkor valószínűleg összetett probléma áll a háttérben. Vagy az is előfordulhat, hogy nem egy dolog okoz hibát, hanem több hiba együttes fennállása okozza a problémát.

Egy példa erre:
Egy ügyfélnél fordult elő, hogy nem működött a webshopban a rendelés funkció. Jött a szokásos ellenőrzés, de a hiba nem oldódott meg. Méghozzá azért, mert nem gondoltam arra, hogy egyszerre KÉT hiba is előfordulhat, azaz hiába állítok EGY dolgot, ha van még egy hiba, akkor nem lesz eredménye. Végül ezen az úton elindulva, két hibát kellett elhárítani: be kellett állítani a rendelés elküldéséhez az SMTP adatokat, illetve a WooCoommerce beállításai között a végpontokat vissza kellett állítani, ugyanis az ügyfél – nem értett hozzá – átírta ezeket, ezért IS lépett fel a probléma a rendelési folyamatban.

Szűcs Ádám
WordPress oktató
+36 70 623 8822
info@szucsadam.hu

A WordPress költöztetésének folyamata, buktatói

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Első lépésben készíts egy teljes biztonsági mentést ezen videó alapján.

Érdemes úgy csinálni a mentést, hogy létrehozol egy mappát, legyen pl. ez a neve: “20140613-1328-domainneved-hu-mentes”. (év-hó-nap-óra-perc-oldalneve-mentes) Óra és perc azért, hogy megkülönböztethetőek legyenek az azonos napon készült mentések.

Ez alá hozz létre 3 másik mappát:

 • “ftp” – ide mentsd FTP-ről a fájlokat)
 • “mysql” – ide mentsd az exportált adatbázist)
 • “export” – ez nem a klasszikus biztonsági mentés része, de azért használd ki az “Eszközök” => “Exportálás” admin menü alatt található funkciót, a letöltött végeredményt pedig ide mentsd. Az export funkcióról leírást itt találsz, és itt videót is nézhetsz róla. A funkcióval kapcsolatos legnagyobb tévhitet itt ismerheted meg.

A költöztetésről itt láthatsz videót.

Mire figyelj?

 1. Érdemes lementeni a widgetek tartalmát, sorrendjét egy jegyzettömbbe, mert van olyan, hogy ezek elvesznek. Vagy exportáld őket az itt látható módon.
 2. Költöztetés után nézd át az összes funkciót, pl.: kapcsolati űrlap működik-e? Tipp: előtte exportáld őket!
 3. Ha a teszt-helyen a Google általi feltérképezés tiltva volt, ne felejtsd el azt visszaállítani a “Beállítások” => “Olvasás” menü alatt. A “Megtiltjuk a keresőmotoroknak, hogy bejárják az oldalunkat.” opció NE legyen bepipálva!
 4. Ha ugyanazt az adatbázist fogja használni az új helyen a WordPress, amit a régin, akkor az “újrahasznosítás” előtt (de a biztonsági mentés UTÁN!) töröld annak a teljes tartalmát!
 5. A Beállítások “Közvetlen hivatkozások” menü alatt mentsd el újra az url-szerkezetet, hogy a .htaccess felülíródjon.
 6. Ha van robots.txt és sitemap.xml fájlod, azokat is frissítsd!
 7. Ha nem ingyenes kinézetet használsz, érdemes a klónozást választani, hogy a weboldal végleges helyre való költöztetésének befejezéséig megmaradjon a teszt-helyen is a weboldal, hogy az esetlegesen – a funkciók sokasága miatt lehetséges – elveszett beállításokat könnyedén be lehessen állítani.
 8. Költöztetés után nézd át az összes – bővítmények által működtetett – funkció elérhetőségét!
 9. Ha a biztonsági mentést nem jól csinálod, akár az egész munkád elveszhet, így azt semmiképpen se rontsd el!

Alternatív lehetőségek:

 • Weboldal klónozás
 • Azt is lehet csinálni, hogy a biztonsági mentésben lévő MySQL adatbázist lemásolod egy másik helyre (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és egy normális szövegszerkesztő programmal (pl.: NotePad++) megnyitás után, a keresés és csere (find and replace) funkcióval kicseréled a régi url-t az újra, majd elmented. Ezt az adatbázist importálhatod az új hely PhpMyAdmin felületén. Emellett a wp-config.php fájlt is mentsd le máshová (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és szerkeszd át a kapcsolódási adatokat, majd a régi helyen lévő weboldal fájljaival együtt másold fel az új hely szerverére FTP-n keresztül.
 • Van még egy titkos favoritom, hamarosan lesz róla videó! 🙂 Frissítés: itt a videó!

Belépés az admin felületre, admin, PhpMyAdmin és FTP hozzáférés NÉLKÜL!

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Hasznos lehet, Videó

Eddig azt hitted, hogy admin, PhpMyAdmin vagy FTP hozzáférés nélkül lehetetlen belépni egy WordPress weboldal admin felületére, admin jogkörrel?

Pedig ez nem így van!
Ezek nélkül is hozzáférhetsz adminisztrátorként egy WordPress weboldalhoz!

 • Hol a “de”?
 • Ez mikor hasznos?

Mindent elmondok a következő, több mint 10 perces videón!

    

WordPress tévhitek 1. – Biztonsági mentés = Exportálás

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek

Munkám során visszatérő feladat, hogy megkeresnek azzal, hogy valamit helyre kellene hozni biztonsági mentés alapján.

A probléma csak akkor merül fel, ha egy olyan fájlt kapok biztonsági mentés néven, ami nem más, mint az Eszközök => Export funkció használatával kinyert xml formátumú fájl. Ez  ugyanis nem teljes értékű biztonsági mentés! Az így kinyert fájl csak az oldalakat, cikkeket, címkéket, egyéni mezőket és kategóriákat tartalmazza!

Mit kell tenned, hogy teljes értékű (utólag 100%-osan helyreállítható a készítéskori állapot) biztonsági mentéssel rendelkezz a weboldaladról, amely tartalmaz minden fájlt, beállítást, cikket, oldalt?

 1. Az FTP-n lévő – a weboldal alkotó – fájlokról (mindről) kell egy másolatot készítened a számítógépedre. Arra figyelj, hogy a .htaccess fájl is a lementett fájlok között legyen! Azért hangsúlyozom ezt ki külön, mert vannak olyan szolgáltatók, amelyeknél FTP-n nem látszik ez a fájl!
 2. Be kell lépned a PhpMyAdmin felületére, ki kell választanod a weboldalad által használt adatbázist, majd felül az Export fülre kattintva el kell végezni a teljes adatbázis kiexportálását, lehetőleg sql formátumban (a Tömörítés résznél érdemes beállítani ezt: “zippel tömörítve”)!

Ha a fenti kép lépést elvégzed, és az így lemásolt/kiexportált fájlokat elmented egy mappába, akkor rendelkezni fogsz egy tényleges biztonsági mentéssel a weboldaladról!

A tagsággal rendelkezőknek egy videó a fent leírt folyamatról: WordPress Biztonsági mentés.

FTP-n melyik mappába milyen fájlokat kell másolni WordPress telepítés előtt?

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, Kezdetek, START csomag, Videó

 1. Gyakori kérdés, hogy FTP csatlakozás után sok mappa van a tárhelyen, és hogy melyikbe kell felmásolni a WordPress fájljait. Általában a public_html nevűbe. De nem minden esetben. Egy egyszerű trükk segítségével könnyedén eldönteted!
 2. Illetve gyakori hiba, hogy a domainneved.hu helyett domainneved.hu/wordpress link alatt jön létre a WordPress weboldalad.

Mindkét problémát megoldom az alábbi, tagsággal elérhető videóban: