Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘mentés’

Nagyon részletes WordPress biztonsági mentés videó

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, Hírek, Videó, WordPress biztonság

A WordPress weboldalak üzemeltetésének sarkalatos pontja a biztonsági mentés megléte, hogy bármikor visszaállítható legyen a weboldal korábbi állapota.

Gondoltál már arra, hogy mit tennél, ha a hosszú évek munkájával felépített weboldalad vagy egy véletlen, vagy egy hacker-támadás miatt megsemmisülne, és rájönnél, hogy nincs mentés a weboldaladról? Ugye, hogy elszorult a gyomrod? Hogy ne kelljen ezt az érzést a valóságban átélned…

…vedd a kezedbe az irányítást, és csináld meg saját magad a weboldalad biztonsági mentését!

Nem kell programozónak lenned, hogy megcsináld a weboldalad biztonsági mentését! 1-2 óra alatt elsajátíthatod ezt a hasznos tudást!

Részletes bemutató videó
Készítettem egy részletes videót, amelyben az alapoktól, lépésről-lépésre megmutatom, hogyan kell biztonsági mentést készíteni WordPress weboldaladról! Akkor is meg fogod tudni csinálni a mentést ez alapján, ha korábban soha nem csináltál hasonlót! Sőt, sok mást is megmutatok, de beszéljen helyettem a tartalomjegyzék:

Tartalomjegyzék – kivonat:

 1. Miért kell biztonsági mentést készíteni?
 2. Mi kell a biztonsági mentéshez, mik a “tárgyi” feltételek?
 3. A mentés kezdete – a mentés helyének előkészítése a számítógépen.
 4. A tartalmak korábbi verzióinak törlése.
 5. FTP csatlakozás FileZilla programmal, lépésről-lépésre és mentés.
 6. A MySQL adatbázis kiexportálása.
 7. A WordPress exportálás funkció. (nem a mentés része)
 8. Nincsenek MySQL adatok, de van PhpMyAdmin és FTP hozzáférés?
 9. A WINSCP használata.
 10. Hogyan tárold a mentést?
 11. Mit tegyél, ha nincs PhpMyAdmin elérhetőséged?
 12. A biztonsági mentés után: WordPress frissítés.
 13. A WordPress frissítése után ezeket a fájlokat töröld a tárhelyedről!
 14. A WordPress frissítése utáni feladatok.
 15. Utószó – FONTOS, hallgasd meg!

EXTRÁK: letöltések, hasznos linkek, részletes – időjelölésekkel ellátott tartalomjegyzék!

Tudnivalók:

 • A videóhoz nem jár semmilyen segítségnyújtás, de egyéni konzultáció keretein belül szívesen segítek, ha elakadnál.
 • Ha rajtam keresztül intézted a tárhelyszolgáltatást és nincsenek meg a szükséges hozzáférések, tőlem tudod ezeket elkérni.

Videó infó:

 • Felbontás: 1364×768 pixel
 • Hossz: ~40 perc
 • Nyelv: magyar
 • Ár: 6 000 Ft

Megrendelés, teendő:

 • Töltsd ki az alábbi űrlapot, majd a tananyag ellenértékét ide utald: 10700488-63767373-51100005 – CIB Bank – Szűcs Ádám. Utalandó összeg: 6 000 Ft.
 • A pénz beérkezése után 2 munkanapon belül küldöm e-mailben a videó letöltési linkjét. Ha nem érkezne meg, haladéktalanul jelezd! A letöltésre 7 nap áll rendelkezésre, utána a letöltési link megsemmisül.

Rendelés

Név (Cégnév - ha cég nevére lesz a számla) (szükséges)

Magyarországi számlázási cím (szükséges)

Levelezés cím (ha eltér a számlázási címtől)

Telefonszám: (kötelező)

E-mail cím (szükséges, ide fogom küldeni a letöltési linket)

Megjegyzés, kuponkód (ha van)

Elolvastam és maradéktalanul elfogadom a Felhasználói Szerződés és az ÁSZF rendelkezéseit.

Csak akkor tudod elküldeni az űrlapot, ha bepipálod az előző sorban a jelölőnégyzetet!

A megrendelésed elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, mely fizetési kötelezettséggel jár, és amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján távollevők között kötött szerződéseknek minősül. A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és továbbításával Szűcs Ádám egyéni vállalkozóval kötötted. Megrendelésedet - a teljesítés megkezdése előtt - 14 napon belül következmények nélkül visszamondhatod írásban, az info@szucsadam.hu címre küldött e-mailben. A teljesítés megkezdése után - a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. § (1) m) pontja alapján - az elállási és felmondási jog nem gyakorolható.

Tagsági rendszer bővítmény és a WordPress együttes frissítése

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek

A minap a következő feladattal néztem szembe:
Adott volt egy WordPress 2.9.2-es rendszer, amelyen volt egy User Access Manager (klikkre eljuthatsz a róla készült 33 perces videóhoz) 0.9.1.3-es verziójával működtetett tagsági rendszer.

Feladat:
Mindkettőt frissíteni úgy, hogy tökéletesen működjön minden.

A feladat nem volt egyszerű, több okból sem:

 • A WordPress már a 3.5.1-es (+23 verzió) verziónál jár, míg a tagsági rendszer már az 1.2.2-nél (+14 verzió). Ekkora verziókülönbségnél fokozottan kell figyelni a kompatibilitásra, hiszen korántsem garantált az, hogy ami 2-3 éve működött egy bizonyos párosításban, az most is működni fog.
 • A tagsági rendszer nem állhatott le, legfőképpen nem omolhatott össze, mert az azt eredményezte volna, hogy tagság nélkül is meg tudták volna nézni a látogatók a zárt tartalmakat.

Melyek voltak a megoldáshoz vezető lépések?

 1. Teljes biztonsági mentés a weboldalról. Erre azért van szükség, hogyha bármi balul sülne el, vissza tudjuk állítani az eredeti verziót. Valamint a következő pont miatt is.
 2. A biztonsági mentésből egy tesztoldal létrehozása egy másik domain alatt, másik adatbázissal. Így elértük, hogy van egy – az eredetivel mindenben megegyező – tesztfelületünk, azaz bármilyen kockázat nélkül tudunk kísérletezni.
 3. Először a WordPress-t frissítettem 2.9.2-ről 3.5.1-re. Ez gond nélkül ment.
 4. Utána frissítettem a tagsági rendszert kiszolgáló bővítményt, ám itt beütött a krach: a tagsági rendszer leállt, minden tartalom nyilvánossá vált. Milyen jó, hogy nem az éles oldalon csináltam!
 5. Összehasonlítottam az eredeti weboldalhoz tartozó adatbázisban a tagsági rendszer tábláit, a teszt oldal azonos részeivel, és a következőt láttam: Nem ugyanolyan a táblaszerkezet a két helyen! Ezért az összeomlás. A régi beállításokat nem tudta kezelni a bővítmény a frissítés után, mivel azok már teljesen máshogy (kevesebb táblában is) tárolódtak az adatbázisban. Innentől lesz bonyolult a megoldás.
 6. Feltettem egy bővítményt, amely azt a célt szolgálja, hogy csak bejelentkezett felhasználók láthassák a weboldalt. Erre a tesztoldalon nem lett volna szükség, ám így ténylegesen tudtam szimulálni az eredeti oldalon szükséges lépéseket. Erre azért lesz szükség, hogy a tagsági rendszer kikapcsolása miatt “külsősök” ne férhessenek hozzá a védett tartalmakhoz. Így ideiglenesen csak a regisztrált tagok látják a tartalmakat, igaz ők jogkör nélkül mindent.
 7. Töröltem az összes, a bővítményhez tartozó táblát az adatbázisból.
 8. Töröltem magát a tagsági rendszeres bővítményt is.
 9. Újratelepítettem a bővítmény legfrissebb verzióját.
 10. Újra létrehoztam a különféle jogköröket, felhasználói csoportokat.
 11. A felhasználókat egyesével be kellett sorolni az őket megillető jogosultsági szintekbe.
 12. Mivel eredetileg úgy voltak kialakítva a jogkörök, hogy egy-egy kategóriába tartozó bejegyzések megtekintése volt egy-egy jogkör meglétéhez kötve, ezért ezeket a kategóriákat ismét össze kellett kötni a tagsági rendszerrel.
 13. Itt felmerült egy újabb gond: a kategóriáknál van egy alapértelmezett kategória, amelyet nem lehet törölni, csak átnevezni. Az egyik jogkör úgy volt kialakítva, hogy ehhez a kategóriához tartozó bejegyzéseket lehetett megtekinteni vele. Itt egy olyan érdekes hiba jött elő, hogyha beállítottam, hogy ezt a kategóriát csak azzal a bizonyos jogkörrel rendelkező felhasználók nézhetik meg, akkor az összes oldal is zárolva lett, holott ez nem volt célom. Ezt a problémát úgy hárítottam el, hogy ezt a kategóriát újra létrehoztam, majd ezt az újonnan létrehozott kategóriát soroltam be az egyik jogkör alá. Természetesen a régi kategóriából át kellett sorolni a tartalmakat az újonnan létrehozott alá.
 14. Miután minden működött, a fenti lépéseket el lehetett végezni az éles weboldalon is!

Tanulság: biztonsági mentés nélkül még egy bővítményt se frissíts!!!

A WordPress frissítése a legújabb, 3.4-es verzióra

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek, Videó

WordPress frissítés az admin felületen keresztül, egyszerűen, pár kattintással? Íme egy videó, hogyan kell WordPress 3.3.2 verzióról áttérni a 3.4-es verzióra:

A frissítés előtt érdemes TELJES biztonsági mentést készíteni a weboldalról, mert ritkán, de előfordulhatnak hibák a frissítés során.

Gyakori WordPress hiba – a mentés funkció nem megfelelő használata

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bejegyzések, Cikk, Ingyenes videók, cikkek, Oldalak

Gyakran visszatérő probléma a következő:

“Elmentettem a bejegyzést/oldalt, és amikor újra megnyitottam, hogy folytassam a szerkesztést, akkor egy korábbi változat fogadott, nem az az állapot, amit mentéskor rögzítettem!”

Mi a megoldás?
Tudni kell, hogy a WordPress a bejegyzések/oldalak szerkesztése közben automatikusan menti a munkánkat. DE! Ha éppen akkor szeretnél a Mentés/Időzítés/Frissítés/Közzététel gombra kattintani, amikor a rendszer ezt az automatikus mentést készíti, akkor előfordulhat, hogy a Te mentésed nem hajtódik végre, így egy korábbi verziót fogsz látni az írásodból, amikor azt újra szerkeszteni szeretnéd.

A lényeg, hogy akkor nyomd meg a fenti (pirossal kiemelt) 4 gombot, amikor azok aktívak! Honnan tudod, hogy mikor aktívak ezek a gombok?

Íme a különbség a gomb két állapota között:

Ilyen egyszerű, igaz ez egy apró trükk, de remélem sokaknak hasznos lesz!

Itt a WordPress 3.0.3! – Újabb biztonsági frissítés!

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

Alig egy hete, hogy kijött a WordPress 3.0.2, újabb frissítőcsomaggal örvendeztettek meg minket a WordPress fejlesztők! Itt a WordPress 3.0.3 verziója!

Ezúttal egy apróbb rést foltoztak be, amely talán nem sok olvasómat veszélyeztet, ám azért jobb az elővigyázatosság, és ajánlott a frissítés!

Ha a távoli közzététel engedélyezve volt a WordPress weboldaladon, akkor a Szerző és Közreműködő jogosultsággal rendelkező felhasználók bizonyos körülmények között képesek voltak a a saját jogosultsági szintjüknél magasabb jogosultságot megkövetelő műveleteket végezni (másik cikkeit szerkeszteni, közzétenni, és törölni). Ez az újabb frissítés ezt a rést tömte be.

Az új verzióban az alábbi WordPress fájlok lettek felülvizsgálva:

 • wp-includes/version.php
 • xmlrpc.php
 • readme.html
 • wp-admin/includes/update-core.php

Minél előbb frissítsd a WordPress weboldaladat!

Előtte ne feleddbiztonsági mentést a weboldaladról!

Sajnos magyar nyelven még nem elérhető az új verzió, amint megjelenik, értesíteni foglak Titeket!

Update! Magyar nyelvű WordPress 3.0.3 letöltés!

Gyorsítsunk a weboldalon!

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bejegyzések, Bővítmények, Oldalak, Videó

A WordPress beépített funkciója, hogy amikor írod a bejegyzést, vagy oldalt, minden 10. percben automatikusan készít egy mentést (ún.: revision). Amikor publikálsz, és néha megnyomod a mentás vázlatként gombot, akkor is készül egy mentés az aktuális cikkről. Csakhogy ezt a mentést nem úgy kell elképzelni, mint pl. egy Word dokumentumnál. Nem egy fájl (adatbázis sor) az, ami mindig frissül, hanem mindig egy újat hoz létre. Mivel ezek közül csak a legutolsó lesz publikálva, a többi felesleges. Ezeket fogjuk törölni. Akár a törtrészére is lehet csökkenteni a MYSQL adatbázis méretét ennek a bővítménynek a használatával.

Miért érdemes a weboldal sebességének optimalizálásával foglalkozni?

 • Mert Google-rangsorolási szempont.
 • Ezen (is) múlik a látogatók felhasználói élménye.