Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘mysql’

FTP, MySQL, egyéb alapadatok begyűjtése, rendszerezése

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Beállítások, Hasznos lehet, START csomag, Videó

A másik blogomon már mutattam egy módszert a weboldalunkhoz tartozó legfontosabb adatok rendszerezéséhez.

Most azt mutatom meg, hogy melyek a legfontosabb adatok, amelyeket össze kell gyűjteni a weboldalunkkal kapcsolatban. Ezt azért kell megtenni, hogy bármelyikre is legyen szükségünk, kéznél legyen.

WordPress belépő felület:

 • Elérhetősége
 • Felhasználónév
 • Jelszó

Domain-tárhely admin felülete:

 • Belépő oldal elérhetősége
 • Felhasználónév
 • Jelszó

FTP hozzáférés:

 • Szervernév
 • Felhasználónév
 • Jelszó

MySQL adatok

 • Adatbázis név
 • Felhasználó név
 • Jelszó
 • Hosztnév

E-mail címek:

 • Webes felület elérhetősége
 • Felhasználónév
 • Jelszó

Az alábbi videón bemutatom, hogy az általam preferált tárhelyszolgáltatónál hogyan tudjuk a fenti adatok többségét (nyilván a WordPress admin adatait mi fogjuk megadni, amikor telepítjük a WordPress-t) összegyűjteni, illetve hogyan tudunk e-mail címet generálni a domainünkből, és azt hol tudjuk használni.

Ha más tárhelyszolgáltatónál vagy, akkor a tárhelyszolgáltatót kell megkérni, hogy a fenti adatok közül küldje el az FTP hozzáférést, és MySQL adatokat, valamint igény szerint hozzon létre e-mail címet a domainedből, vagy legalább mutassa meg, hogy ezt hol tudod megtenni.

    

MySQL kapcsolódási adatok tesztelése

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, START csomag, Videó

Ha nem szeretnéd, hogy meglepetés érjen a WordPress telepítése során, még előtte teszteld le a MySQL adatokat, hogy tényleg jól adta-e meg a tárhelyszolgáltató. Egy egyszerű php script segítségével ezt könnyedén véghezviheted!

Használatához erre lesz szükség:
MySQL felhasználónév, jelszó, adatbázis név és hosztnév.

MySQL kapcsolódási adatok tesztelése:

    

Egy MySQL trükk a múlt heti statisztikához

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek

Az “Elemzés: 195 570 sikertelen betörési kísérlet, 86 nap alatt” cikkben lévő statisztikát kétféleképpen lehet előállítani.

I. A bővítmény adatbázis-tábláját kiexportálod csv-be, és különböző függvények/lépések sorozatával eljutsz a végeredményhez (pl.: (1) felesleges oszlopok törlése => (2) sortolás => (3) DARABTELI => (4) az egész táblázatot ki egy szövegszerkesztőbe (pl.: NotePad++), (5) majd vissza => (6) dupla sorok törlése => (7) sortolás), vagy:

II. MySQL parancssal:

Belépsz a PhpMyAdmin felületedre, megnyitod a wp_loginlog táblát, majd ott az sql fülbe be kell illeszteni ezt a parancsot, majd nyomd meg a végrehajt gombot:

sqlparancs

Az eredmény:

sqlparancs2

A WordPress költöztetésének folyamata, buktatói

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Első lépésben készíts egy teljes biztonsági mentést ezen videó alapján.

Érdemes úgy csinálni a mentést, hogy létrehozol egy mappát, legyen pl. ez a neve: “20140613-1328-domainneved-hu-mentes”. (év-hó-nap-óra-perc-oldalneve-mentes) Óra és perc azért, hogy megkülönböztethetőek legyenek az azonos napon készült mentések.

Ez alá hozz létre 3 másik mappát:

 • “ftp” – ide mentsd FTP-ről a fájlokat)
 • “mysql” – ide mentsd az exportált adatbázist)
 • “export” – ez nem a klasszikus biztonsági mentés része, de azért használd ki az “Eszközök” => “Exportálás” admin menü alatt található funkciót, a letöltött végeredményt pedig ide mentsd. Az export funkcióról leírást itt találsz, és itt videót is nézhetsz róla. A funkcióval kapcsolatos legnagyobb tévhitet itt ismerheted meg.

A költöztetésről itt láthatsz videót.

Mire figyelj?

 1. Érdemes lementeni a widgetek tartalmát, sorrendjét egy jegyzettömbbe, mert van olyan, hogy ezek elvesznek. Vagy exportáld őket az itt látható módon.
 2. Költöztetés után nézd át az összes funkciót, pl.: kapcsolati űrlap működik-e? Tipp: előtte exportáld őket!
 3. Ha a teszt-helyen a Google általi feltérképezés tiltva volt, ne felejtsd el azt visszaállítani a “Beállítások” => “Olvasás” menü alatt. A “Megtiltjuk a keresőmotoroknak, hogy bejárják az oldalunkat.” opció NE legyen bepipálva!
 4. Ha ugyanazt az adatbázist fogja használni az új helyen a WordPress, amit a régin, akkor az “újrahasznosítás” előtt (de a biztonsági mentés UTÁN!) töröld annak a teljes tartalmát!
 5. A Beállítások “Közvetlen hivatkozások” menü alatt mentsd el újra az url-szerkezetet, hogy a .htaccess felülíródjon.
 6. Ha van robots.txt és sitemap.xml fájlod, azokat is frissítsd!
 7. Ha nem ingyenes kinézetet használsz, érdemes a klónozást választani, hogy a weboldal végleges helyre való költöztetésének befejezéséig megmaradjon a teszt-helyen is a weboldal, hogy az esetlegesen – a funkciók sokasága miatt lehetséges – elveszett beállításokat könnyedén be lehessen állítani.
 8. Költöztetés után nézd át az összes – bővítmények által működtetett – funkció elérhetőségét!
 9. Ha a biztonsági mentést nem jól csinálod, akár az egész munkád elveszhet, így azt semmiképpen se rontsd el!

Alternatív lehetőségek:

 • Weboldal klónozás
 • Azt is lehet csinálni, hogy a biztonsági mentésben lévő MySQL adatbázist lemásolod egy másik helyre (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és egy normális szövegszerkesztő programmal (pl.: NotePad++) megnyitás után, a keresés és csere (find and replace) funkcióval kicseréled a régi url-t az újra, majd elmented. Ezt az adatbázist importálhatod az új hely PhpMyAdmin felületén. Emellett a wp-config.php fájlt is mentsd le máshová (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és szerkeszd át a kapcsolódási adatokat, majd a régi helyen lévő weboldal fájljaival együtt másold fel az új hely szerverére FTP-n keresztül.
 • Van még egy titkos favoritom, hamarosan lesz róla videó! 🙂 Frissítés: itt a videó!

Fehér oldal a wp-login.php helyén? Itt a megoldás!

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

Nem tudsz belépni a WordPress admin felületére, ugyanis a wp-login.php oldalon a felhasználónév és a jelszó beírása után egy fehér képernyőt látsz? Vagy “Internal Server Error”-t? Ennek elhárításában is segít az alábbi útmutató!

Az alábbi útmutató a következő hibák forrásának felderítésében, illetve hibák elhárításában segíthet:

 • Fehér képernyő bejelentkezéskor.
 • Internal Server Error megjelenése a weboldalon, vagy az admin felületen. (ez általában szerverhibára utal)
 • Belépéskor (helyette) „A sütik blokkolva egy nem várt kimenet következtében.” felirat.

A hiba forrása általában az alábbi tippek valamelyikével megtalálható/orvosolható. A munka megkezdése előtt készíts egy  biztonsági mentést a teljes weboldalról!

A) Ha tárhelyváltás volt.

Lehet, hogy a WordPress hibamentes futásához szükséges alapvető követelményeknek nem felel meg az új tárhely.

Mik az alapvető követelményei a WordPress-nek?

 1. Minimum PHP 5.2.4 (ajánlott php verzió: 7) verzió
 2. Minimum MySQL 5.0 verzió (ajánlott: 5.6) vagy min. 10.0 MariaDB
 3. Ajánlott: https támogatás.

Lehet, hogy ezen infók elvezetnek a megoldáshoz!

Ha a domainhez cPanel admin felület van, lépj be, majd a bal oldalon a “Select PHP version” részre kattintva, a feljövő oldalon állítsd át az alapértelmezett “native”-ot “5.6”-ra, és máris be lehetett lépni az admin felületre.

Ha ez nem oldja meg a problémát, lépj a következő pontra!

B) .htaccess hiba

Próbáld ki a következőt: nevezd át a weboldal FTP-jén keresztül a .htaccess fájlt, és próbálj meg belépni. Ha sikerül, akkor nézd át ezt a fájlt, mert ebben lesz a hiba forrása. Ha eltávolítottad a hibát okozó részt, ne felejtsd el ismét elérhetővé tenni a .htaccess fájlt!

Ha nem sikerül ekkor sem belépni, irány a C) pont!

C) WordPress fájlok felülírása

Próbáld meg a következőt: töltsd le a használt WordPress verzióval megegyező verziójú alap telepítőcsomagot, és FTP-n keresztül írd felül a fent lévő fájlokat ezzel. Ez azért lehet hasznos, mert lehet, hogy valamelyik ún. “core” fájl sérült. Ha ez után sikerül belépni az admin felületre, szuper! Ha nem, akkor:

D) Memória-limit emelés

A wp-admin mappában helyezz el egy php.ini fájlt, ezzel a tartalommal:

memory_limit = 64M

Ha nem segít, akkor kérd meg a tárhelyszolgáltatódat, hogy emelje meg a memórialimitet min. 64-512 MB-ra a weboldalhoz tartozó tárhelyen.

Ha ez sem oldotta meg a problémát:

E) Fájljogosultságok ellenőrzése

Ellenőrizd, hogy a tárhelyen lévő fájlok jogosultsága “644” és a mappáké pedig “755” legyen. Más beállítások problémát okozhatnak. Ha még mindig fennáll a hiba:

F) wp-config.php

Helyezd el ezt a kódot a wp-config.php fájlban (a kódra kattintva le lehet tölteni):

Nézd meg a wp-config.php fájl mentése után ismét az admin felületet. Ha látsz valamilyen hibát a fehér felületen, akkor van egy nyomod, hogy mi okozhatja a hibát.

Ha még mindig nem oldódott meg a bejelentkezési hiba, van még egy G) pont is:

G) Bővítmény-hiba felderítés

Kapcsold ki, majd egyesével be az összes bővítményt. Ezzel kiderítheted, ha valamelyik kiegészítő a ludas. Részletesebb leírás erről a pontról: itt, a 7. pontban.

H) A wp-config.php fájl BOM-mentesítése

Ehhez leírást itt találsz.

Ha a fentiek nem segítenek:
Előfordulhat, hogy ezek után/mellett a belépő oldal ugyan elszáll, de az oldalt megnézve látszik, hogy sikerült belépni, mert a felső sáv (admin bar) aktív lesz. Ez is probléma, ezért a következő lépés, hogy a tárhelyszolgáltatónak kell szólni, hogy vajon miért nem megy az oldal. Érdemes tőle megkérdezni (bár valószínűleg nem ez a hiba forrása), hogy ennek megfelel-e a szerver: https://wordpress.org/about/requirements/

Weboldal csere, 69 mp leállással (esettanulmány)

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Munkám során számos érdekes feladatom van, az egyik a következő volt: Adott egy WordPress weboldal, amely HELYETT egy másik WordPress weboldalt készítettünk, és minél kevesebb üzemidő-kieséssel szerettem volna megoldani az új WordPress weboldalra való átállást, hiszen a látogatók szempontjából létfontosságú, hogy ne hibás weboldalra érkezzenek.

Szándékosan emeltem ki a “helyett” szót, mert nem a meglévő oldalt alakítottuk, hanem egy teljesen új WordPress telepítésből alakítottuk ki az új weboldalt. Amikor elkészült az új oldal egy teszt tárhelyen, akkor azt költöztetni kellett a végleges, a régi weboldal helyére. Ugye a költöztetéskor a weboldal fájljait, és az adatbázist is át kell másolni a leendő szerverre. De esetünkben már ott volt egy WordPress weboldal összes fájlja, amely egy éppen működő weboldalt szolgált ki.

Hogyan lett mégis megoldva, hogy mindössze 69 másodpercig állt a weboldal?

 1. Az új weboldal minden fájlját lemásoltam a saját gépemre, valamint kiexportáltam az adatbázisát is.
 2. A lementett wp-config.php fájlban átírtam a kapcsolódási adatokat az új tárhelynek megfelelően.
 3. A MySQL adatbázisban kicseréltem az teszt tárhely url-jét a leendő újra.
 4. A MySQL adatbázist importáltam az új tárhelyen. Arra már az új weboldal kialakításakor figyelni kellett, hogy az adatbázis előtag más legyen, mint a régi weboldalnál. Valamint arra, hogy az alábbi pontok végrehajtása után a régi weboldal tábláit törölni kell az adatbázisból.
 5. A fájlok FTP-n történő felmásolásakor kellett figyelni, hiszen ha elkezdem felülírni/összekeverni/törölni a régi fájlokkal az újakat, abból csak bonyodalom lenne. Ezért először a saját gépemen lévő weboldal mappákkal kellett valamit kezdeni. Ugye a WordPress alapvetően 3 mappából és néhány fájlból áll. A mappák: wp-admin, wp-includes, wp-content. Ezeket átneveztem a következőkre: wp-admin2, wp-includes2, wp-content2. Így ezek a mappák anélkül felmásolhatóvá váltak az új tárhelyre, hogy befolyásolnák a jelenleg még működő, régi weboldalt. Ekkor ugye még leállás nélkül működik a régi weboldal.
 6. Miután a wp-admin2, wp-includes2, wp-content2 mappák fel lettek másolva a régi weboldal mellé, indul a stopper, indul a 69 mp, amikor elérhetetlen lesz a weboldal! Mi történik ezalatt? Lássuk:
 7. A tárhelyen már korábban fent lévő wp-admin, wp-includes, wp-content mappákat át kell nevezni a következőképpen: wp-admin3, wp-includes3, wp-content3. Azért nem töröljük egyből, hogy kevesebb ideig álljon a weboldal!
 8. A wp-config, és a többi alapértelmezett gyökér-könyvtárban található WordPress fájlt (csak azokat!!) töröltem a szerverről, és a helyettük felmásoltam az új WordPress ezekkel megegyező nevű (ha eltérő a régi és új WordPress verziója, előfordulhat, hogy nincs minden ilyen fájlnak párja) fájljait.
 9. A wp-admin2, wp-includes2, wp-content2 mappákat át kell nevezni, méghozzá így: wp-admin, wp-includes, wp-content.
 10. Ennyi volt, az régi weboldal helyén máris elérhető az új!
 11. Ne felejtsük el törölni a wp-admin3, wp-includes3, wp-content3 mappákat, valamint a 4. pontban említett táblákat.

WordPress 3.1 újdonságok videó, letöltés

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

WordPress 3.1

WordPress 3.1

Már 99%-ban elkészült a WordPress 3.1-es verziója, ideje hát, hogy írjak róla pár szót. Két órát teszteltem, összefoglalom a tapasztalataimat.

A leírás alatt egy közel 11 perces videó vár! Mivel a videót két óra tesztelés után most forgattam, nem vágtam meg (néhol gondolkozom, hogy mi jön 🙂 ), azért remélem hasznodra válik, és a segítségemmel az újdonságokra felkészülve fogod várni a WordPress új verzióját!

10 kiemelt fejlesztés, újdonság:

 1. A bejegyzéseket különböző – előre meghatározott – sémák szerint lehet megjeleníteni, akár kategóriánként más-más kinézetben!
 2. Gyorsított admin felület: ajax segítségével gyorsabb lett a bejegyzések és az oldalak közötti keresés!
 3. Egyszerűsített adminisztrátori felületre vezető linkek lettek elhelyezve az oldal tetején, így a legfontosabb funkciók mostantól egy kattintással bárhonnan elérhetőek!
 4. A SEO sempontból fontos belső linkelés megkönnyítése a megújult link hozzáadása gomb, valamint a hozzá tartozó felület segítségével.
 5. A felhasználók ezentúl több szempont szerint fognak tudni a tartalomban keresni.
 6. A hálózati admin felület menü külön lett választva a weboldal adminisztrációs részétől, így sokkal átláthatóbb lett, mint a WordPress 3.0 verziójában volt.
 7. Elvileg ez az utolsó WordPress verzió, amely megelégszik 5.2 verziónál régebbi PHP-val a szerveren. Elméletileg a 3.2 verziónak már szüksége lesz erre a verzióra, valamint MySQL-ből is minimum 5.0.15 kell majd a hibátlan működéshez.
 8. Kék admin színséma frissítése, az admin css fájlának egyszerűsítése.
 9. Egyedi bejegyzés típusokénti archívum létrehozásának lehetősége.
 10. Elfelejtett jelszó funkció frissítése, kényelmesebbé tétele.

WordPress 3.1 bemutató videó (ha nem indul el, kérlek nézd meg másik böngészővel, és egy hozzászólás formájában küldd el az operációs rendszered nevét, és a böngésződ pontos verziószámát!!!):

AnagyZ kollégának köszönöm a figyelmeztetést, a videón 3:30-nál félremondtam, nem Windows Importert akartam mondani, hanem WordPress Importert!

Megtetszett a WordPress egyszerűsége? Szeretnéd elsajátítani a WordPress használatát? Nézd meg a tudásanyag 131 videó tartalomjegyzékét, és vegyél WordPress videós tagságot!

Összegezve: Egyre távolodik az idő, amikor a WordPress-t kizárólag blogolásra lehetett használni, immáron annyira felhasználóbarát és egyszerű a kezelése, olyan kiterjedt funkciólistával rendelkezik, hogy bátran kijelenthetem, hogy mindenkinek WordPress-t kellene használnia a saját weboldalához 🙂

Letöltés

 • Egyelőre csak angol nyelven érhető el a WordPress 3.1 kettes BÉTA verziója (amíg csak ezt látod itt, kizárólag teszt oldalon használd az új verziót!)
 • WordPress 3.1 magyarul, nem béta, stabil változat! (még nem elérhető, hamarosan!)
Vajon a 3.1-es verziót is leg fogják tölteni 27,5 millió alkalommal?

Vajon a 3.1-es verziót is leg fogják tölteni 27,5 millió alkalommal?

Gyorsítsunk a weboldalon!

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bejegyzések, Bővítmények, Oldalak, Videó

A WordPress beépített funkciója, hogy amikor írod a bejegyzést, vagy oldalt, minden 10. percben automatikusan készít egy mentést (ún.: revision). Amikor publikálsz, és néha megnyomod a mentás vázlatként gombot, akkor is készül egy mentés az aktuális cikkről. Csakhogy ezt a mentést nem úgy kell elképzelni, mint pl. egy Word dokumentumnál. Nem egy fájl (adatbázis sor) az, ami mindig frissül, hanem mindig egy újat hoz létre. Mivel ezek közül csak a legutolsó lesz publikálva, a többi felesleges. Ezeket fogjuk törölni. Akár a törtrészére is lehet csökkenteni a MYSQL adatbázis méretét ennek a bővítménynek a használatával.

Miért érdemes a weboldal sebességének optimalizálásával foglalkozni?

 • Mert Google-rangsorolási szempont.
 • Ezen (is) múlik a látogatók felhasználói élménye.