Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘ajax’

WordPress 3.1 újdonságok videó, letöltés

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

WordPress 3.1

WordPress 3.1

Már 99%-ban elkészült a WordPress 3.1-es verziója, ideje hát, hogy írjak róla pár szót. Két órát teszteltem, összefoglalom a tapasztalataimat.

A leírás alatt egy közel 11 perces videó vár! Mivel a videót két óra tesztelés után most forgattam, nem vágtam meg (néhol gondolkozom, hogy mi jön 🙂 ), azért remélem hasznodra válik, és a segítségemmel az újdonságokra felkészülve fogod várni a WordPress új verzióját!

10 kiemelt fejlesztés, újdonság:

 1. A bejegyzéseket különböző – előre meghatározott – sémák szerint lehet megjeleníteni, akár kategóriánként más-más kinézetben!
 2. Gyorsított admin felület: ajax segítségével gyorsabb lett a bejegyzések és az oldalak közötti keresés!
 3. Egyszerűsített adminisztrátori felületre vezető linkek lettek elhelyezve az oldal tetején, így a legfontosabb funkciók mostantól egy kattintással bárhonnan elérhetőek!
 4. A SEO sempontból fontos belső linkelés megkönnyítése a megújult link hozzáadása gomb, valamint a hozzá tartozó felület segítségével.
 5. A felhasználók ezentúl több szempont szerint fognak tudni a tartalomban keresni.
 6. A hálózati admin felület menü külön lett választva a weboldal adminisztrációs részétől, így sokkal átláthatóbb lett, mint a WordPress 3.0 verziójában volt.
 7. Elvileg ez az utolsó WordPress verzió, amely megelégszik 5.2 verziónál régebbi PHP-val a szerveren. Elméletileg a 3.2 verziónak már szüksége lesz erre a verzióra, valamint MySQL-ből is minimum 5.0.15 kell majd a hibátlan működéshez.
 8. Kék admin színséma frissítése, az admin css fájlának egyszerűsítése.
 9. Egyedi bejegyzés típusokénti archívum létrehozásának lehetősége.
 10. Elfelejtett jelszó funkció frissítése, kényelmesebbé tétele.

WordPress 3.1 bemutató videó (ha nem indul el, kérlek nézd meg másik böngészővel, és egy hozzászólás formájában küldd el az operációs rendszered nevét, és a böngésződ pontos verziószámát!!!):

AnagyZ kollégának köszönöm a figyelmeztetést, a videón 3:30-nál félremondtam, nem Windows Importert akartam mondani, hanem WordPress Importert!

Megtetszett a WordPress egyszerűsége? Szeretnéd elsajátítani a WordPress használatát? Nézd meg a tudásanyag 131 videó tartalomjegyzékét, és vegyél WordPress videós tagságot!

Összegezve: Egyre távolodik az idő, amikor a WordPress-t kizárólag blogolásra lehetett használni, immáron annyira felhasználóbarát és egyszerű a kezelése, olyan kiterjedt funkciólistával rendelkezik, hogy bátran kijelenthetem, hogy mindenkinek WordPress-t kellene használnia a saját weboldalához 🙂

Letöltés

 • Egyelőre csak angol nyelven érhető el a WordPress 3.1 kettes BÉTA verziója (amíg csak ezt látod itt, kizárólag teszt oldalon használd az új verziót!)
 • WordPress 3.1 magyarul, nem béta, stabil változat! (még nem elérhető, hamarosan!)
Vajon a 3.1-es verziót is leg fogják tölteni 27,5 millió alkalommal?

Vajon a 3.1-es verziót is leg fogják tölteni 27,5 millió alkalommal?

WordPress 3.0 (MU) – újdonságok, gyors bemutató (frissítve!)

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Ugyan csak májusra várható a WordPress új, a WordPress MU-val egyesített verziója, teszteltem, és egy pár szót ejtenék róla.

KÉPGALÉRIA LENT!

A WordPress MU-ról röviden:
A WordPress MU a WordPress azon változata, amely segítségével egy adminisztrációs felületről több WordPress blogot is lehet kezelni, be lehet állítani azt is, hogy az oldalra látogatók saját blogot készíthessenek, csakúgy, mint a blog.hu-nál. Saját blogot alapvetően két struktúra szerint lehet létrehozni: 1. aldomaines formában (aldomain.oldalad.hu), vagy 2. almappás megoldásként (oldalad.hu/almappa). Remek felületet biztosít a rendszer egy közösség vagy egy blogportál kialakításához. A WordPress 3-as verziója előtt a sima WordPress és az MU két külön csomag volt. A WordPress 3 telepítőcsomag beépítve tartalmazza ezt a funkciót, amelyet nagyon egyszerűen be lehet kapcsolni.

A WordPress MU használatára nem térek ki a cikkben (de megmutatom, hogyan kell aktiválni), csupán a WordPress 3-nak a sima WordPress 2.9-hez képest való FONTOSABB változásait mutatom be.

A cikk nem mutatja be teljeskörűen az új rendszert!! Az észrevételek az első benyomás alapján készültek, azaz nem csupán az alább felsorolt dolgokban fog különbözni a WordPress 3 (MU) a WordPress 2.9-től. A tesztelt rendszer egy 57%-os rendszer, tehát erősen béta változat, a jövőben, a végleges verzióban lehet, hogy nem minden, alább felsorolt funkció lesz elérhető, illetve a felsoroltakon kívül is lehetnek új funciók!! A cikkben leírtak használatából eredő károkért ezért természetesen nem tudok felelősséget vállalni. Ha kipróbálod, semmiképpen se egy már működő WordPress weboldalt frissíts a 3-as verzióra, hanem telepítsd fel újra a WordPresst egy teljesen különálló helyre és adatbázisba. Amikor kijön a végleges WordPress 3-as verzió, akkor fogom a Tagok számára elérhető videón bemutatni a végleges változtatásokat!

Telepítés
Le kell tölteni a teszt verziót, innen: WordPress 3, 57%-os telepítő (angol nyelvű).

A többfelhasználós mód eléréséhez meg kell keresni ezt a részt a wordpress/wp-config-sample.php (ha már telepítetted a WordPress-t, akkor a wp-config.php) fájlban:
define (‘WPLANG’, ”);

Majd alá be kell szúrni ezt a kódot:

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

Figyelni kell arra, hogyha innen másolod be a kódot, akkor a WP_ALLOW_MULTISITE karaktersorozat előtt és után lévő idézőjel megváltozik, és nem fog működni, a helyes idézőjelet a SHIFT+1 billentyűkombinációval tudod beszúrni az itt látott helyett!!

Innen töltsd le a telepítőt, ebbe már benne ven az előző sor, és telepítés utána látszani fog a Hálózat menüpont, így nem kell ezzel bajlódni: Innen tölthető le a WordPress 3.0!

Ezután a szokásos telepítést le kell futtatni.

A WordPress 3 legfontosabb újdonságai

 • Már a telepítésnél változtattak a rendszeren, admin jelszóerősségmérőt szúrtak be, valamint a telepítés befejezésével nem írja ki a rendszer az admin jelszót, és e-mailben sem küldi el. Természetesen az “Elfelejtette a jelszavát?” funkció elérhető.
 • Világosra lett cserélve a login oldalon a felső sáv.
 • Ha elírjuk a jelszót, nem csak a sima hibaüzenet jön elő, hanem az egész felhasználónév/jelszó mező “megrázkódik”. Érdekes, de haszontalan újítás.
 • A frissítés menüpont átkerült a vezérlőpult alá.
 • Wootheme fejlesztői által készített AJAX-os menükezelő segíti a könnyebb navigáció létrehozását, ennek a használatával egyedi menüket lehet létrehozni, majd widgetként beszúrni az oldalsávba.
 • Az új admin felületen a bal felső sarokban jelzi a rendszer, ha be van állítva, hogy a keresők ne indexeljék az oldalt.
 • Viszont a képszerkesztő megy tökéletesen! A korábbi verzióban ugyan ritkán, de előfordultak problémák a kép levágásával.
 • Menü mellett hátteret és a felső képet (headert) is lehet cserélni. UPDATE: Csak az alap és az erre épülő témáknál!
 • Megújult a default kinézet, nem a már megszokott kék színű az alapértelmezett.
 • Az új téma telepítése szerintem egy kicsit meg lett bonyolítva, hogy ki lett véve az új téma menüpont, és a témák aloldalra került egy új fülre.
 • A pluginok (bővítmények) telepítése jobban kézre esik.
 • Az alapértelmezett URL struktúra keresőbarát(ibb), mint eddig volt. UPDATE: Ez valahogy kimaradt a végleges verzióból!
 • Egyszerűsödött a média feltöltés az oldalaknál. UPDATE: Mégsem, csak a sorrenden variáltak.
 • A Beállítások => Média és a Beállítások => Egyebek menüpont egyesült a Beállítások => Média menüpont alatt.
 • Az Export funkciónál több szempont szerint lehet exportálni.
 • Az import funkciónál több lehetőség eltűnt, gondolom ezekre nem volt nagy kereslet.
 • Megjelent az url rövidítő, amely az új bejegyzések felvitelénél jelenik meg, ha nem az alapértelmezett permalink struktúrát használjuk, és az url túl hosszú. Ekkor a eredeti linkstruktúrának megfelelő url-t megkérdezhetjük a rendszertől (ami ugye .htaccessel ebben az esetben át van irányítva, de linkelni tökéletes).

A WordPress többfelhasználós mód aktiválása

Az Eszközök menüpont alatt a Hálózat funkciónál be kell állítani, hogy aldomaines, vagy almappás rendszerben szeretnénk a blogokat létrehozni.

Majd még 2 feladat van hátra, hogy elérhető legyen a beépített WordPress MU.

1. A wp-config.php fájlba be kell ezeket (ezt kiírja a rendszer, alább azt idézem, amit nekem (Neked a domain nevedtől függően mást fog kíírni, mint amit alább idézek, és értelemszerűen azt kell bemásolnod, nem ezt!) kiírt bemásolásra) a sorokat másolni, pl. a már korábban beszúrt “define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);” sor alá:

Kód letöltése

2. Fel kell tölteni egy .htaccess fájlt a következő tartalommal (itt szintén személyre szabottan kiírja a rendszer, hogy mit is kell beszúrni, a CTRL+C, CTRL+V-t használd, és ne innen másold be a kódokat!):

Kód letöltése

Miután ezek a változások eszközölve lettek, a rendszer kiléptet. Vissza kell lépni, és máris működik a multi-user mód is.