Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘béta’

WordPress 3.9 Beta 1

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

Kipróbáltam a címben jelzett – még béta állapotban lévő (1 órája megjelent) – új WordPress verziót. A végleges verzió az előrejelzés szerint áprilisban várható.

Mik az újdonságok?

 1. Frissítették a szerkesztőfelületet. Az ígéret szerint ha Word-ből másolunk be valamit, akkor már nem lesz olyan szörnyű a végeredmény. A Word-ből beszúrás gomb el is tűnt a szerkesztőfelületről. A fejlesztésből kifolyólag előfordulhat, hogy azon bővítmények, amelyek a szerkesztőfelületet funkcionálisan kiegészítették/átalakították részben vagy egészben nem/hibásan fognak működni.
 2. A Megjelenés => Testreszabás menübe bekerült a widgetek kezeléséhez is egy előnézeti opció. Teszteljük a widgetek szerkesztése, hozzáadása, sorrendjük változtatása funkciókat! Itt anélkül lehet feltölteni/méretre vágni/kezelni fejlécképeket, hogy az előnézetet elhagynánk.
 3. Megújult – elegáns – kinézet telepítő, amely jobban belesimul a korábban megújított admin felülethez.
 4. A galériák immáron látszódnak a szerkesztőfelületen is, nem kell a várható végeredményhez megnyitni a weboldalt. A képek sorrendje könnyedén változtatható.
 5. A képek feltöltéséhez (galériába új kép feltöltésekor nem működik) csak “be kell dobni” a kép(ek)et a szerkesztőfelületre, és máris a média-feltöltő jelenik meg.
 6. Néhány dolog javult a képfeltöltéssel kapcsolatban. Sokkal könnyebb lesz változtatást végrehajtani a képen, miután azt már beszúrtad egy oldalba vagy bejegyzésbe. Már nem kell új ablakot nyitni azért, hogy méretre vágd, vagy elforgasd a képe(ke)t.
 7. Audió és Videó lejátszási listák létrehozása. Tölts fel pár zenét/videót, és próbáld ki! Remek megoldás!

Az újdonságok megtekinthetőek egy 15 perces videón! KATTINTS!

A WordPress 3.9 Beta 1 még egy fejleszés alatt álló szoftver. Helyette a legújabb stabil verziót – WordPress 3.8.1 – használjuk éles weboldalon!

Letöltés:
WordPress 3.9 Beta 1

Bővítményes telepítés:
https://wordpress.video.hu/wordpress-beta-tester-bovitmeny/

Fejlesztőnek:

A http://wordpress.org/news/2014/03/wordpress-3-9-beta-1/ linken további technikai információk találhatók, amelyek fontosak lehetnek a kinézetek, bővítmények fejlesztése során.

Ahogy korábban is, most is érdemes ellenőrizni a saját fejlesztésű bővítmények és kinézetek kompatibilitását, hogy ne a végleges verzióra való átálláskor derüljön ki valamilyen hiányosság.

Frissítés
http://make.wordpress.org/core/version-3-9-project-schedule/ webcím alatt nyomon lehet követni a fejlesztés ütemezését. Eddig ~2 hét csúszásban vannak a fejlesztők, ha ezt “tudják tartani”, akkor 2014. április 28. körül lesz végleges WordPress 3.9

WordPress 3.7 Beta 1

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

Örömmel jelentjük*, hogy tegnap megjelent a WordPress 3.7-es verziójának első Béta változata.

Úgy döntöttünk, hogy előrehozzuk a 3.7-es ág megjelentetését, hogy néhány kulcsfontosságú fejlesztés (a biztonságot és a stabilitást előtérbe helyezve) mielőbb elérhető legyen. Azt tervezzük, hogy októberben meg is fog jelenni, majd ezt decemberben máris követni fogja a 3.8-as verzió, amely már szintén fejlesztés alatt áll.

#########################

Videós bemutató az újdonságokról!

#########################

Automatikus frissítés
A WordPress 3.7 Béta 1 automatikusan frissíteni fogja magát, minden este az éppen elérhető aktuális fejlesztői verzióra, egészen a Béta 2-ig. Dolgozunk azon, hogy a lehető leggyorsabban jöjjenek a frissítések. Te is segíthetsz nekünk, ha egy teszt oldal gyanánt feltelepíted és megnézed az új verziót.

UPDATE
Az automata frissítés csak főverzión BELÜL fog működni. Azaz pl. 3.7.1-ről 3.7.2-re automatikusan fog frissülni a rendszer, ám pl. 3.7.2-ről 3.8-ra már nem. Mivel a fejlesztők eléggé felemás visszajelzéseket kaptak, miután megkérdezték a WordPress közösséget Twitteren és Facebookon, ezért az automata frissítés opció ki/be kapcsolható lesz a wp-config.php/functions.php fájlokban. Erről itt olvashatsz részletesen!

Amikor a Vezérlőpult => Frissítések menüpontra kattintasz, akkor láthatod, hogy a Béta verzióba bekerült egy automatikus frissítésre rész. De persze vannak olyan helyzetek, amikor nem tudja magát biztonságosan frissíteni a WordPress. De minden frissítéskor kapsz egy e-mailt (A Beállítások => Általános menüben, az “E-mail cím” résznél megadott postafiókra), hogy mi az ami működött, és mi az ami nem. Ha hibát tapasztalsz, jelezd a hivatalos fórumon!

FRISSÍTÉS, 2013. október 2.
Ma pont beleszaladtam olyanba, hogy az automata frissítés miatt percekig nem tudtam belépni az admin felületre:

Néhány dolog, amit érdemes kipróbálni:

 • A WordPress 3.7 jobban fogja kezelni a nyelvi csomagokat. A cél az, hogy külön legyen az alapmotor nyelvi fájlja a kinézetek és bővítmények nyelvi fájljaitól. Ha egy adott nyelven használod a WordPress-t, akkor mi automatikusan le fogjuk tölteni az elérhető fordításokat a rendszerhez és az alapértelmezett kinézetekhez. Remélhetőleg az automata fordítás-kereső funkció a későbbiekben elérhető lesz a letölthető kinézetek és bővítmények számára is. A gyorsabb és teljesebb fordítások sok millió embernek okoznak majd örömet, azoknak, akik nem angol nyelven használják a WordPress-t.
 • Új jelszóerősség mérő lesz. Biztonsági szempontból “elméletileg” jobb lesz. Ám ezzel egy kicsit szkeptikus vagyok, mert kipróbáltam, a “lx5Okma2U” jelszóra a WordPress 3.6 azt mondja, hogy “közepes” erősségű, míg a WordPress 3.7-es verziója már “erős” jelszóként könyveli el. Az új jelszóerősség mérő felismeri a leggyakoribb jelszógyengítő hibákat, mint pl.: dátumok, nevek, billentyűzet minták (pl.: 123456789), de még aktuális popkultúra utalásokat is figyel. Ez mind szép és jó, de vajon a fenti példámra mi a magyarázat?
 • A beépített kereső is fejlesztésen fog átesni. Nem csak dátum szerint fognak megjelenni, hanem a relevancia is számítani fog a keresési eredmények listázásakor. Ha a beírt kulcsszó vagy kifejezés egyezni fog a címmel is, nem csak a tartalomban lesz megtalálható, akkor az adott tartalom a találati lista elejére fog kerülni. Ha ez működni fog, várom nagyon! UPDATE, 2013. október 28.: remekül működik! 🙂
 • A telepítőcsomagban van egy Twenty Fourteen nevű kinézet, ami gyanítom, hogy az új alapértelmezett kinézet lesz. Ritka ronda (túltesz az előzőn is, pedig azon nehéz), remélhetőleg ezen még fejlesztenek. Még szerencse, hogy nem kötelező ezt a kinézetet választani, több ezer másik és ingyenes közül válogathatunk.

Ez a verzió még erősen fejlesztés alatt van, így csak teszt oldalon próbáld ki, éles, működő weboldalon ne! Akár a WordPress Beta Tester pluginnal is ki lehet próbálni az új verzió (egyelőre még nem igazán látszódó) fejlesztéseit!

Kellemes tesztelést!

“WordPress három hét
Menti a kattintástól fáradt kezét”

A “vers” arra akar utalni, hogy alvás közben, éjjel fog lefutni az automatikus frissítés.

Véleményem szerint még nem érdemes sok időt szánni az új verzióra, mert még messze nem tökéletes, kiforrott megoldás. Akkor érdemes majd több figyelmet szánni rá, ha a fejlesztés már előrehaladottabb állapotban lesz.

*A cikk hivatalos közlemény alapján íródott a saját telepítésből vett képek és tapasztalatok/vélemények alapján.

WordPress 3.5.2 – biztonsági frissítés; WordPress 3.6 helyzetjelentés

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hírek, Ingyenes videók, cikkek

Tegnapelőtt megjelent a WordPress 3.5.2-es verziója, amely részben biztonsági frissítés, azaz mindenkinek erősen javasolt, hogy frissítse a rendszerét erre a verzióra. Az új verzió 12 kisebb-nagyobb hibát javít ki.

Hogyan frissíts? Menj az admin felületen a frissítésre, és hajrá! Előtte ne feledd, készíts biztonsági mentést a weboldaladról!

Egyéb:
A WordPress 3.6-os széria immáron a 4-es béta verziónál tart.

WordPress 3.6 Béta 1

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

A WordPress 3.6 Béta 1 már elérhető!

Ez a WordPress verzió még fejlesztés alatt van, így nem javasolt éles weboldalon használni. Inkább telepíts egy teszt WordPress-t az új verzióval (LETÖLTÉS). Ha van már teszt weboldalad, a WordPress Beta Tester bővítménnyel is ki tudod próbálni a 3.6-os verziót.

Már közel 3 hónapja fejlesztik az új WordPresst, és most jutott olyan állapotba, hogy már ki lehet próbálni. Érdemes letesztelni az összes használt bővítménnyel és kinézettel (saját fejlesztésekkel is!), hogy előre tudjuk, hogy minden megfelelően működik-e, illetve ha mégsem, azt jelezhessük a fejlesztőknek időben. A WordPress fejlesztői minden igyekezetükkel azon vannak, hogy az új verzió kompatibilis legyen a régebbi kinézetekkel és bővítményekkel, ez még ez csak Béta verzió, ezért előfordulhatnak hibák, amelyek még megoldásra várnak.

Mik az újdonságok a 3.6-os verzióban?

 • Bejegyzés formátumok: Különféle bejegyzés típusokat különféle módon tud megjeleníteni az új WordPress. A következő bejegyzés típusokat lehet majd létrehozni: Kép, Galéria, Link, Videó, Audió, Chat, Állapot, Idézet, Széljegyzet. Igazából elsőre úgy tűnik ritka haszontalan funkció, hiszen ezt az „újítást” a kinézetek nagyon nagy része nem kezeli, illetve eddig is létre lehetett hozni ilyen dolgokat.
 • Twenty Thirteen: Az előző évekhez hasonlóan az új WordPress verzióhoz készült alapértelmezett kinézet. A Twenty Thirteen színgazdag, blog központú kinézet, amely teljes mértékben támogatja az új bejegyzés formátumokat.
 • Audió/Videó: Bővítmény nélkül lehet beágyazni audió és videó fájlokat a weboldalba.
 • Jobb automata mentés: A bejegyzéseket helyileg menti az új rendszer. Ha a böngésződ összeomlik, a számítógéped meghal, vagy a szerver leáll, akkor sem veszik el a már befektetett munkád.
 • Fejlett bejegyzés zárolás: Lehetséges, hogy valaki éppen szerkeszt egy bejegyzést, amelyet megnyitsz, de előfordulhat, hogy csak „elaludt a billentyűzeten”. Könnyedén ki lehet „rúgni” a bejegyzés szerkesztőből, és ezzel elkerülhető a párhuzamos szerkesztés. Kép róla: ebben a cikkben!
 • Navigációs menük: Megújul a „Megjelenés” => „Menük” menüpont. Sajnos nem előnyére, kicsit nehézkesebb lesz a használata.
 • Revisions: A tartalmak előző állapotainak összehasonlító funkciója is át lesz szabva, ezt viszont könnyebb lesz használni a korábbi állapotához képest. Innen eltűnt az Easter Egg.

Az újdonságokról fogok készíteni videót is.

UPDATE, 2013. szeptember 11.: itt a videó is:

WordPress Beta Tester bővítmény

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Cikk, Érdekesség, Ingyenes videók, cikkek, Videó

A különféle WordPress Beta verzióknál készült leírásokban szokott szó esni a WordPress Beta Tester nevű bővítményről, amely segítségével könnyedén kipróbálhatod a WordPress legújabb fejlesztői verzióját. Az alábbiakban a bővítmény használatát mutatom be.

FIGYELEM!
Éles weboldalon ne használd, csak teszt weboldalon!

WordPress Beta Tester bővítmény bemutató:

WordPress Beta Tester letöltés

WordPress 3.4 Béta 1 verzió – bemutató videóval

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek, Megjelenés - Kinézet - Sablonok

Április 5-én megjelent a WordPress 3.4-es, Béta 1-es verziója, amely az eddigi infók alapján a kinézetek kezelésének fejlesztését tűzte ki fő célul. Lentebb két videó és egy képgaléria!

Az új verzió májusra várható. Sajnos az alapértelmezett kinézet marad a Twenty Eleven (20 11), a Twenty Twelve (20 12) csak a 3.5-s verziónál várható.

Újdonságok:

 1. A telepítő első oldala egy kicsit megváltozott, de ez semmi fennakadást nem okozott.
 2. Kinézet testreszabás a “Previewer” segítségével. A módosítások eredménye mentés nélkül ellenőrizhető! (szerintem ez hasznos funkció) Sajnos az összes funkció csak akkor érhető el, ha minden itt megjeleníthető funkciót támogat a használt kinézet!
 3. Megújult kinézet kereső. Kicsit szellősebb, átláthatóbb, így felhasználóbarát megoldás lett az új. (ennek sok értelme nincs, eddig sem volt bonyolult) Valamint a kiválasztott kinézetről ismert információk, és az előnézeti képe is sokkal elegánsabban jelenik meg, mint eddig.
 4. Háttérkép és fejléckép immáron a médiatárból is közvetlenül kereshető. (eddig is volt közvetlen képfeltöltés, igazából szerintem mindegy, hogy betallózom a médiatárból a képet, vagy feltöltöm)
 5. A fejléckép mérete már nem fix, hanem állítható (olyan kinézeteknél, ahol persze ez a funkció megfelelően kezelve van). (ez bizonyos esetekben hasznos lehet)

WordPress 3.4 Béta 1 letöltés (csak teszt weboldal használd!)

WordPress 3.4 Béta 1 telepítés:

A videó elindulása után lehet annak minőségén állítani: a következő gombot kell megnyomni:  – majd a 720p(HD) opciót kell választani!

WordPress 3.4 Béta 1 rövid bemutató (ennek a minőségén is lehet állítani a fenti módszerrel!):

WordPress 3.4 képgaléria:

WordPress 3.3 Béta 4

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hírek, Ingyenes videók, cikkek

53 perce megjelent a WordPress 3.3 Béta 4!

A béta verziók sorában utoljára a WordPress 3.3 Béta 2 megjelenéséről adtam hírt. A 3-as megjelenéséről nem született bejegyzés, de csakúgy, mint most, ott is az volt a változás az előző béta verzióhoz képest, hogy, sok-sok hibát javítottak, stabilabbá vált a rendszer.

EXTRA: a fejlesztők bejelentették, hogy közeledik a végleges kiadás dátuma, már 99%-on van a lezárt feladatok aránya!

Angol nyelvű letöltés

WordPress 3.3 – Béta 2 – 8 db újdonság!

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

2011. október 20. napján megjelent a WordPress 3.3 verzió 2. béta csomagja.

Újdonságok a 3.3 béta 1-hez képest:

 1. Frissítették a kék admin kinézetet.
 2. Internet Explorer 7-es kompatibilitási problémákat fixáltak.
 3. Befejezték az újdonságok megjelenítésének implementálását.
 4. A flyout menüt még látványosabbá tették.
 5. A Segítség menün fejlesztettek.
 6. Az admin sávon is alakítottak.
 7. Új üdvözlőképernyő a telepítés után.
 8. Sok hibát javítottak.

WordPress videó: WordPress 3.3 – Béta 1

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek, Videó

Tegnapelőtt megjelent a WordPress 3.3 első béta verziója. Íme néhány újdonság, hogy mi várható az előreláthatólag november végén megjelenő verziótól:

WordPress 3.3 – 1. béta – videó:

Lehet, sőt valószínű, hogy további újdonságok is lesznek az új verzióban, de sajnos még nem volt időm jobban belemélyedni a béta verzióba, így a videóra csak azokat vettem fel, amiket a wordpress.org-on már feltüntettek!

WordPress 3.3 Béta 1 letöltés (angol)