Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘3.7’

A WordPress automatikus frissítés funkciójának kikapcsolása

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Ingyenes videók, cikkek

A háttérben lefutó automatikus frissítéseket a WordPress 3.7 fejlesztői vezették be biztonsági és kényelmi szempontoktól vezérelve. Alapértelmezett esetben csak a karbantartási és biztonsági frissítések, valamint a nyelvi fájlok frissítése van engedélyezve. De nem csak a rendszer, hanem a nyelvi fájlok, bővítmények is frissülhetnek anélkül, hogy foglalkoznánk velük.

Ez olyan szempontból nagyon rossz, hogy adott esetben megboríthatja az egész oldal működését. Vegyük csak ezt a példát: kész káoszt okozna egy éles weboldalon, ha a leírt esetben nem kontrollálnánk a frissítést.

Szerencsére gondoltak erre a fejlesztők, és adnak lehetőséget a funkció kikapcsolására. Sőt! Választhatunk is, hogy mit akarunk automatikusan frissíteni, és mit nem.

Az észrevétlenül lefutó automatikus frissítéseknek 4 fajtája van:

 1. WordPress frissítés
 2. Bővítmény frissítés
 3. Kinézet frissítés
 4. Nyelvi fájlok frissítése

1. WordPress frissítés

Három altípusa van:

 • Fejlesztői frissítések
 • Kisebb frissítések (ilyenek a karbantartó és biztonsági frissítések, pl.: 3.7 verzióról 3.7.1-re való frissítés)
 • WordPress főverzió frissítések (pl.: 3.6(.x) verzióról 3.7(.x) verzióra)

Alapértelmezés szerint csak a kisebb frissítések, illetve a nyelvi fájlok frissítése van engedélyezve.

WP_AUTO_UPDATE_CORE

A főverzió-frissítés és a fejlesztői verziók automatikus frissítéséhez meg kell ismerkednünk a WP_AUTO_UPDATE_CORE funkcióval. 3 módon lehet beállítani, mindhárom beállítás esetén más tulajdonsággal fog rendelkezni ez a funkció.

 • Ha az értéke true – a fejlesztői, kisebb és főverziók automatikus frissítése engedélyezve lesz.
 • Ha az értéke false – a fejlesztői, kisebb és főverziók automatikus frissítése nem lesz engedélyezve.
 • Ha az értéke minor – akkor a kisebb automatikus frissítések engedélyezve lesznek, míg a főverziók, és fejlesztői verziók frissítései nem fognak automatikusan lefutni.

Ha ki szeretnéd válogatni, hogy milyen automatikus frissítéseket engedélyezel, és mit nem, akkor 3 ún. filtert is segítségül hívhatsz:

 • allow_dev_auto_core_updates
 • allow_minor_auto_core_updates
 • allow_major_auto_core_updates

Ezeket a __return_true vagy __return_false értékekkel tudod engedélyezni vagy tiltani.

Példák:

A fejlesztői verziók automatikus frissítéseinek engedélyezése:
#1-es kód (a kinézet functions.php fájljába kell tenni)

A kisebb frissítések automatikus lefutásának tiltása:
#2-es kód (a kinézet functions.php fájljába kell tenni)

A nagyobb frissítések automatikus lefutásának engedélyezése:
#3-as kód (a kinézet functions.php fájljába kell tenni) vagy #3B kód wp-config.php fájlban való elhelyezésével

2-3. Bővítmény és kinézet frissítés

Alapértelmezésben ezek automatikus lefuttatása ki van kapcsolva. Az engedélyezésükhoz a auto_update_$type filtert kell használni. A $type részt lehet vagy “plugin” vagy “theme” szóval helyettesíteni.

Példák:

A bővítmények automatikus frissítésének engedélyezése:
#4-es kód (a kinézet functions.php fájljába kell tenni)

A kinézetek automatikus frissítésének engedélyezése:
#5-ös kód (a kinézet functions.php fájljába kell tenni)

4. Fordítások frissítése

Hasonlóan a kisebb frissítésekhez, ez a funkció is alapértelmezett esetben engedélyezve van.

A nyelvi fájlok automatikus frissítésnek tiltása:
#6-os kód (a kinézet functions.php fájljába kell tenni)

Az automatikus frissítések funkció kikapcsolása

A WordPress fejlesztőinek tudatos és átgondolt döntése volt, hogy az új verzióba betették az automatikus frissítést a karbantartó, biztonsági frissítésekkel, illetve a nyelvi fájlokat illetően. Szerintük ez a funkció garantálja, hogy a weboldal naprakész és biztonságos legyen, ezért nem javasolják ennek a funkciónak a kikapcsolását. Ezzel szemben én azt mondom, hogy kapcsoljuk ki ezt a funkciót, és amikor megjelenik új verzió, akkor az eddig megszokott módon végezzük el a frissítést. Így elkerülhetjük azt, hogy – extrém esetben – tudtunk nélkül összeomlik a weboldalunk. Illetve így garantált, hogy a frissítés előtt tudunk biztonsági mentést készíteni a weboldalunk aktuális állapotáról.

Fő frissítések automatikus lefutásának kikapcsolása
A auto_update_$type filterrel tudjuk állítani. Ha a $type szót kicseréljük erre: “core”.

Az alap WordPress frissítések (ld. 1-es pont felül) kikapcsolása:
#7-es kód (a kinézet functions.php fájljába kell tenni)

Minden automatikus frissítés kikapcsolása

Ez minden fajtáját kikapcsolja az automatikus frissítéseknek. Beleértve a WordPress, bővítmények, kinézetek, nyelvi fájlok automatikus frissítését is.

Két módon (bármelyiket választod, a végeredmény ugyanaz lesz: nem fog lefutni egy automatikus frissítés sem) az összes automatikus frissítést deaktiválni:

wp-config.php fájlban el kell helyezni ezt a sort:
#8-as kód (én ezt használom)

A kinézet functions.php fájljába kell elhelyezni ezt a kódot, ahogy minden – jelen cikkben elérhető – “add_filter” kezdetű kódot:
#9-es kód

Mire figyelj nagyon?
Egy funkcióhoz ne adj több, egymásnak ellent mondó utasítást.

Nem fog lefutni az automatikus frissítés, ha:

 • WP_AUTO_UPDATE_CORE értéke hamis (false)
 • DISALLOW_FILE_MODS értéke igaz (true)
 • AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED értéke igaz
 • Ha nem fut a tárhelyen a cron funkció.

További infók:

WordPress 3.7 “Basie” – bemutató videó

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek, Videó

Mint a múlt héten már hírt adtam róla, hogy megjelent a WordPress 3.7 “Basie”. Utóbbi nevét a híres jazz zenész Count Basie után kapta, azaz nem szakították meg a sort a fejlesztők, ismét egy nagyszerű zenész előtt tisztelegnek az új verzió kiadásával egy időben.

Az újdonságokat már leírtam itt (frissítettem az új infókkal, tapasztalatokkal!), most egy videó formájában mutatom be, mely dolgokra érdemes odafigyelni az új verzióban.

Az automatikus frissítés kikapcsolásáról itt írtam.

A WordPress 3.8-as verziója decemberre várható.

WordPress 3.7 Beta 1

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

Örömmel jelentjük*, hogy tegnap megjelent a WordPress 3.7-es verziójának első Béta változata.

Úgy döntöttünk, hogy előrehozzuk a 3.7-es ág megjelentetését, hogy néhány kulcsfontosságú fejlesztés (a biztonságot és a stabilitást előtérbe helyezve) mielőbb elérhető legyen. Azt tervezzük, hogy októberben meg is fog jelenni, majd ezt decemberben máris követni fogja a 3.8-as verzió, amely már szintén fejlesztés alatt áll.

#########################

Videós bemutató az újdonságokról!

#########################

Automatikus frissítés
A WordPress 3.7 Béta 1 automatikusan frissíteni fogja magát, minden este az éppen elérhető aktuális fejlesztői verzióra, egészen a Béta 2-ig. Dolgozunk azon, hogy a lehető leggyorsabban jöjjenek a frissítések. Te is segíthetsz nekünk, ha egy teszt oldal gyanánt feltelepíted és megnézed az új verziót.

UPDATE
Az automata frissítés csak főverzión BELÜL fog működni. Azaz pl. 3.7.1-ről 3.7.2-re automatikusan fog frissülni a rendszer, ám pl. 3.7.2-ről 3.8-ra már nem. Mivel a fejlesztők eléggé felemás visszajelzéseket kaptak, miután megkérdezték a WordPress közösséget Twitteren és Facebookon, ezért az automata frissítés opció ki/be kapcsolható lesz a wp-config.php/functions.php fájlokban. Erről itt olvashatsz részletesen!

Amikor a Vezérlőpult => Frissítések menüpontra kattintasz, akkor láthatod, hogy a Béta verzióba bekerült egy automatikus frissítésre rész. De persze vannak olyan helyzetek, amikor nem tudja magát biztonságosan frissíteni a WordPress. De minden frissítéskor kapsz egy e-mailt (A Beállítások => Általános menüben, az “E-mail cím” résznél megadott postafiókra), hogy mi az ami működött, és mi az ami nem. Ha hibát tapasztalsz, jelezd a hivatalos fórumon!

FRISSÍTÉS, 2013. október 2.
Ma pont beleszaladtam olyanba, hogy az automata frissítés miatt percekig nem tudtam belépni az admin felületre:

Néhány dolog, amit érdemes kipróbálni:

 • A WordPress 3.7 jobban fogja kezelni a nyelvi csomagokat. A cél az, hogy külön legyen az alapmotor nyelvi fájlja a kinézetek és bővítmények nyelvi fájljaitól. Ha egy adott nyelven használod a WordPress-t, akkor mi automatikusan le fogjuk tölteni az elérhető fordításokat a rendszerhez és az alapértelmezett kinézetekhez. Remélhetőleg az automata fordítás-kereső funkció a későbbiekben elérhető lesz a letölthető kinézetek és bővítmények számára is. A gyorsabb és teljesebb fordítások sok millió embernek okoznak majd örömet, azoknak, akik nem angol nyelven használják a WordPress-t.
 • Új jelszóerősség mérő lesz. Biztonsági szempontból “elméletileg” jobb lesz. Ám ezzel egy kicsit szkeptikus vagyok, mert kipróbáltam, a “lx5Okma2U” jelszóra a WordPress 3.6 azt mondja, hogy “közepes” erősségű, míg a WordPress 3.7-es verziója már “erős” jelszóként könyveli el. Az új jelszóerősség mérő felismeri a leggyakoribb jelszógyengítő hibákat, mint pl.: dátumok, nevek, billentyűzet minták (pl.: 123456789), de még aktuális popkultúra utalásokat is figyel. Ez mind szép és jó, de vajon a fenti példámra mi a magyarázat?
 • A beépített kereső is fejlesztésen fog átesni. Nem csak dátum szerint fognak megjelenni, hanem a relevancia is számítani fog a keresési eredmények listázásakor. Ha a beírt kulcsszó vagy kifejezés egyezni fog a címmel is, nem csak a tartalomban lesz megtalálható, akkor az adott tartalom a találati lista elejére fog kerülni. Ha ez működni fog, várom nagyon! UPDATE, 2013. október 28.: remekül működik! 🙂
 • A telepítőcsomagban van egy Twenty Fourteen nevű kinézet, ami gyanítom, hogy az új alapértelmezett kinézet lesz. Ritka ronda (túltesz az előzőn is, pedig azon nehéz), remélhetőleg ezen még fejlesztenek. Még szerencse, hogy nem kötelező ezt a kinézetet választani, több ezer másik és ingyenes közül válogathatunk.

Ez a verzió még erősen fejlesztés alatt van, így csak teszt oldalon próbáld ki, éles, működő weboldalon ne! Akár a WordPress Beta Tester pluginnal is ki lehet próbálni az új verzió (egyelőre még nem igazán látszódó) fejlesztéseit!

Kellemes tesztelést!

“WordPress három hét
Menti a kattintástól fáradt kezét”

A “vers” arra akar utalni, hogy alvás közben, éjjel fog lefutni az automatikus frissítés.

Véleményem szerint még nem érdemes sok időt szánni az új verzióra, mert még messze nem tökéletes, kiforrott megoldás. Akkor érdemes majd több figyelmet szánni rá, ha a fejlesztés már előrehaladottabb állapotban lesz.

*A cikk hivatalos közlemény alapján íródott a saját telepítésből vett képek és tapasztalatok/vélemények alapján.