Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘menük’

Bejegyzések hozzáadása a menüszerkesztőben

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Érdekesség, Ingyenes videók, cikkek, Megjelenés - Kinézet - Sablonok

Tegnap este egy olvasói kérdés érkezett a weboldal készítéssel foglalkozó oldalam Facebook oldalán:

“Itt (Szerk.: a kép itt megtekinthető) a képen a menü összeállításánál olyat is látok, hogy bejegyzést is lehet a menübe tenni….nekem olyan lehetőség nincs:ez sablon függő esetleg, vagy talán a verziószámtól függ?Nagyon jó lenne, ha tudnék bejegyzést is tenni a menübe,de csak oldalt, kategóriát, és hivatkozást tudok.Köszönöm:)”

Akkor gyorsan válaszoltam, hogy ez valószínűleg kinézet vagy bővítmény függő. Persze a “Hivatkozások” részt is lehet erre a célra használni, de biztos van rá megoldás, ha már egy helyen működik! 🙂

Tipp!
Olvastad már a menürendszer kialakítása című cikkemet?
| 1. rész | 2. rész |

Visszatérve a kérdésre, utánanéztem:
Először kipróbáltam, hátha a mintakép mögött lévő weboldalon feltelepített kinézet vagy valamelyik bővítmény hozza létre ezt a plusz menüpontot. Egyik sem segített.

Végül egy nagyon egyszerű dolog jutott az eszembe, és bevált! Nézd meg a következő képet (nagyítható), alatt pedig a magyarázatot!

Lépésről lépésre:

 1. “Megjelenés” menüpont.
 2. “Menük” almenüpont.
 3. “Képernyő beállításai” funkció.
 4. Itt ha bepipálod, meg fog jelenni a “Bejegyzés” rész is a hozzáadható menüfajtáknál!
 5. Extra dolog: Itt ha bepipálod, meg fog jelenni a “Címkék” rész is a hozzáadható menüfajtáknál!
 6. Meg is jelent a hiányolt rész a menüszerkesztőben!

TE még nem kedvelted a WordPress oktató videók Facebook oldalát? Tedd meg most!

A menürendszer kialakítása 2.

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Ingyenes videók, cikkek, Megjelenés - Kinézet - Sablonok

Az első részben az alapokról volt szó, most néhány apróbb funkciót mutatok be, amelyek szintén a “Megjelenés” => “Menük” menüpont alatt érhetőek el.

1. Hivatkozás hozzáadása a menühöz
Ezt az opciót akkor szoktuk használni, ha pl. egy külső helyen van az ügyfél webáruháza, és kell egy webáruház menüpont a menüsorra (nagyítható kép).

Az “URL” részhez írjuk be azt az url-t, ahová a “Hivatkozás szöveg” részhez beírt szövegre kattintva ugrania kell a látogatónak. Ezek után nyomjuk meg a “Hozzáadás a menühoz” gombot, hogy az bekerüljön a menübe. A jobb oldalon ezután természetesen lehet változtatni az újonnan betett menüpont sorrendjén. Majd persze meg kell nyomni a “Menü mentése” gombot is, hogy a weboldalon lévő menüben megjelenjen a változtatás.

Az eredmény az admin felületen és az éles weboldalon:

2. Menüpontok megnyitása új lapon/menüpontok törlése/alternatív mozgatási lehetőség.
Láthatjuk a következő képen, hogy minden menü mellett van egy “lefelé mutató háromszög”. Ha erre kattintunk, megjelenik az egyes menüpontokhoz tartozó egyéb funkciók összessége. Nézzük meg ezeket:

A funkciók sorban: Az egyes ponttal jelölt helyen van a menüpontonként elérhető “lefelé mutató háromszög”. A kettes ponttal jelölt helyen lehet beállítani, hogy az adott menüpont új ablakban nyíljon meg. A “3-6.” számozással ellátott helyen lehet az adott menüpontot mozgatni. A képes példánál maradva a következő opciókat érjük itt el: Egyet fel, egyet le, Árak alá (megj.: almenüként), legfelülre.

WordPress 3.6 Béta 1

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

A WordPress 3.6 Béta 1 már elérhető!

Ez a WordPress verzió még fejlesztés alatt van, így nem javasolt éles weboldalon használni. Inkább telepíts egy teszt WordPress-t az új verzióval (LETÖLTÉS). Ha van már teszt weboldalad, a WordPress Beta Tester bővítménnyel is ki tudod próbálni a 3.6-os verziót.

Már közel 3 hónapja fejlesztik az új WordPresst, és most jutott olyan állapotba, hogy már ki lehet próbálni. Érdemes letesztelni az összes használt bővítménnyel és kinézettel (saját fejlesztésekkel is!), hogy előre tudjuk, hogy minden megfelelően működik-e, illetve ha mégsem, azt jelezhessük a fejlesztőknek időben. A WordPress fejlesztői minden igyekezetükkel azon vannak, hogy az új verzió kompatibilis legyen a régebbi kinézetekkel és bővítményekkel, ez még ez csak Béta verzió, ezért előfordulhatnak hibák, amelyek még megoldásra várnak.

Mik az újdonságok a 3.6-os verzióban?

 • Bejegyzés formátumok: Különféle bejegyzés típusokat különféle módon tud megjeleníteni az új WordPress. A következő bejegyzés típusokat lehet majd létrehozni: Kép, Galéria, Link, Videó, Audió, Chat, Állapot, Idézet, Széljegyzet. Igazából elsőre úgy tűnik ritka haszontalan funkció, hiszen ezt az „újítást” a kinézetek nagyon nagy része nem kezeli, illetve eddig is létre lehetett hozni ilyen dolgokat.
 • Twenty Thirteen: Az előző évekhez hasonlóan az új WordPress verzióhoz készült alapértelmezett kinézet. A Twenty Thirteen színgazdag, blog központú kinézet, amely teljes mértékben támogatja az új bejegyzés formátumokat.
 • Audió/Videó: Bővítmény nélkül lehet beágyazni audió és videó fájlokat a weboldalba.
 • Jobb automata mentés: A bejegyzéseket helyileg menti az új rendszer. Ha a böngésződ összeomlik, a számítógéped meghal, vagy a szerver leáll, akkor sem veszik el a már befektetett munkád.
 • Fejlett bejegyzés zárolás: Lehetséges, hogy valaki éppen szerkeszt egy bejegyzést, amelyet megnyitsz, de előfordulhat, hogy csak „elaludt a billentyűzeten”. Könnyedén ki lehet „rúgni” a bejegyzés szerkesztőből, és ezzel elkerülhető a párhuzamos szerkesztés. Kép róla: ebben a cikkben!
 • Navigációs menük: Megújul a „Megjelenés” => „Menük” menüpont. Sajnos nem előnyére, kicsit nehézkesebb lesz a használata.
 • Revisions: A tartalmak előző állapotainak összehasonlító funkciója is át lesz szabva, ezt viszont könnyebb lesz használni a korábbi állapotához képest. Innen eltűnt az Easter Egg.

Az újdonságokról fogok készíteni videót is.

UPDATE, 2013. szeptember 11.: itt a videó is:

A WordPress 3.2, Beta 1 bemutatása, újdonságai, letöltése

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

WordPress 3.2

Mintha csak tegnap lett volna, hogy megjelent a WordPress 3.1-es verziója, pedig már 3 hónap eltelt azóta. Ideje lassan továbblépni! Itt a WordPress 3.2 első béta verziója, máris lehet tesztelni!

Hasonlóan a korábbi béta verziókhoz, erre is igaz, hogy nem javasolt éles oldalon használni, hiszen azért béta a neve, mert még nem stabil verzió! Csupán azért jelent meg, hogy lehessen tesztelni, hogy az esetlegesen felmerülő hibákat felfedezzük, és azt javítsák a fejlesztők!

A végleges WordPress 3.2 verzió június végére várható.

Az egy hete megjelent béta verzió ismertetése:

Néhány újdonság (lejjebb videó róluk a telepítés alatt!!):

 1. Teljesítmény növelés: Mit jelent? A fejlesztők ezt ígérik: dolgok gyorsabbak lesznek.
 2. Figyelemelterelés nélküli írás: a szerkesztésnél a full screen mód mostantól html nézetben is elérhetővé válik, hogy még jobban tudjunk fókuszálni a legfontosabbra, a tartalomra.
 3. Admin megjelenés módosítás: nagyobb admin felületi átalakítás utoljára 2008-ban volt. A mostani átalakítás nem annyira radikális, mint akkor volt, csupán apróbb változások lesznek, annak a tiszteletére, hogy a WordPress a hónap végén 8 éves lesz.
 4. Twenty Eleven: új alapértelmezett kinézet: váltakozó felső kép, post formats. Template kezelés.
 5. Browse Happy: A WordPress fejlesztői arra törekszenek, hogy mindenki a lehető legfrissebb böngészőt használja, erre figyelmeztet a vezérlőpulton elhelyezett új funkció.
 6. Admin bar: még hasznosabbá tették, több funkció érhető el gyorsan.
 7. Megjelent a Collapse menu funkció.
 8. Címkék kevésbé fontos helyre helyezése.
 9. Word-press.hu szerint még: Frissítéssel kapcsolatos újítások. Az rendszer fájljaiból csak a változásokat frissítse a rendszer, amikor egy új verzió jelenik meg, ne pedig a teljes alkalmazás kódot. A lehetőség persze megmarad a teljes frissítésre. Plusz a frissítések ezentúl majd elkerülik a wp-content könyvtárat, így az alapértelmezett sablon nem fog frissülni verzió váltáskor.

Figyelem, fontos tudni még!

 1. Új minimum rendszerkövetelmények: PHP 5.2.4 és MySQL 5.0.
 2. Internet Explorer 6: már nem törekednek arra, hogy ezzel is kompatibilis legyen a rendszer, annyira elavult ez a böngésző!
 3. A kedvencek menü eltűnt az admin felületről, mert az admin bár funkcionálisan felváltja.

A telepítéssel nem volt gond:

Részletes bemutató videó (vágás nélkül, éjfél után felvett, ezért elnézést az apróbb szóbeli bakikért! 🙂 ):

Ismert hibák (a stabil verzióra már javítják):

 1. A frissítések még csak a szürke admin színnel működnek, a kék admin színséma alatt még nem aktiválták mindet.

A fejlesztők javasolják a plugin és kinézet készítőknek, hogy ellenőrizzék – és ha tudják, módosítsák – a már meglévő kinézeteket és bővítményeket, hogy kompatibilisek legyenek majd az új verzióval.

Letöltés: angol nyevű WordPress 3.2

Hogyan lehet a fejlesztőknek hibát jelezni? Angol nyelvű leírás erről itt érhető el: http://codex.wordpress.org/Reporting_Bugs