Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘költöztetés’

Hosts file trükk

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Eszközök, Hasznos lehet, Videó

Írtam már korábban is arról, hogy 69 mp-es leállással sikerült egy weboldal-cserét végrehajtanom, talán abból is látszott már, hogy szívemen viselem ezt a kérdést, számomra nagyon fontos, hogy egy-egy weboldal csak minimális időt legyen elérhetetlen és/vagy hibás. Bármi történik, akkor is.

Mi az a névszerver módosítás?
Röviden: ez a beállítás határozza meg, hogy egy-egy domain mely tárhely tartalmát jelenítse meg. Ha tárhelyet váltunk, értelemszerűen ezeket módosítani kell a domainnél. A legegyszerűbb, ha tárhelyváltással együtt a domaint is átregisztráljuk oda, ahol tárhelyet fogunk bérelni. Ha ez nem lehetséges/nem akarod, akkor első lépésben az új tárhelyszolgáltatótól el kell kérni az ún. névszerver adatokat, és ezt a régi domain regisztrátornak el kell küldeni, hogy állítsa be a domainhez.

Tárhelyszolgáltatót kétféleképpen lehet váltani:

 1. Átállítjuk a domain névszervereit (vagy a domaint is átregisztráljuk), majd átállás után – némi üzemkiesés árán – átköltöztetjük a weboldalt az új tárhelyre. Ha szerencséd van, akkor a leállás csak kis ideig tart, ám ha a weboldal költöztetése során több hiba is felmerül, akkor bizony akár órákig is elérhetetlen lehet a weboldalad, vagy hibásan jelenik meg. Nem érdemes ezt az utat választani, mert van jobb megoldás:
 2. Üzemkiesés nélkül költöztetjük át a weboldalt egy új szerverre, méghozzá úgy, hogy a majd fellépő problémá(ka)t, hibá(ka)t előre orvosoljuk, hogy egy hibamentes weboldal várja az új tárhelyen a domain név névszervereinek frissülését, azaz a weboldal működésében NE legyen semmilyen fennakadás. Persze ettől függetlenül, internetszolgáltatók függően minimális hibás megjelenés lehetséges, de ez ellen nem lehet mit tenni.

A 2. pontra fogok mutatni egy jól bevált módszert.

Az a bizonyos hosts file
Van a Windows-os számítógépeken egy ún. hosts file (itt érhető el: c:WindowsSystem32driversetchosts). Ebben a fájlban be lehet állítani, hogy egy-egy domain név kiszolgálása milyen IP címről történjen meg. Még a tényleges tárhelyváltás előtt kérni kell az új tárhelyszolgáltatót, hogy a tárhelyet hozza létre, a domainünket adja hozzá a tárhelyhez. (még nem szabad sem névszerver módosítást, sem domain átregisztrálást indítani) Majd el kell kérni az új tárhely IP címét.

Ez után az alábbi videón látott útmutatót kell követni, hogy beállítsd: csak és kizárólag a te gépeden már az új tárhelyről történjen meg a költöztetendő weboldal url-je.

Ez miért hasznos?
Úgy tudod a végleges tárhelyen szerkeszteni a weboldalt, hogy közben minden hibát láthatsz/javíthatsz, de a weboldal mindenki más számára elérhető marad a fejlesztés ideje alatt végig.

Amikor a weboldal elkészült, nincs már hiba, akkor mehet a domain átreg./névszerver módosítás. Ne felejtsd el a hosts fájlból törölni a belemásolt sort!

    

WordPress widgetek exportálása/importálása

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Hasznos lehet

Tegnap arról volt szó, hogyan kell a Contact Form 7 űrlapokat weboldalak között mozgatni, ma a widgetekre mutatok egy megoldást, ugyanis ezek is el szoktak veszni két tárhely között, a WordPress költöztetésekor.

Ez is egyszerű lesz, a megvalósításához nem kell más, csak egy bővítményt kell telepíteni, majd néhányat kattintani.

A cikk és a hozzá tartozó videó PROFI PLUSZ tagsággal elolvasható/nézhető!

    

WordPress klónozás/költöztetés egyszerűen (titkos favoritom)

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Kulisszatitkok, Videó, WordPress biztonság

A WordPress költöztetésének folyamata, buktatói cikkben utaltam arra, hogy van egy titkos favoritom a témában. A bővítményt egyébként már több mint 160 000 alkalommal töltötték le a wordpress.org-ról.

Használata nagyon egyszerű:

 1. Telepítés után a bővítmény által létrehozott menüben arra kell nyomni, hogy backup.
 2. Egy tetszőleges helyen (akár másik tárhelyen, másik domain alatt) fel kell telepíteni egy ÚJ WordPress-t, és ezt a bővítményt.
 3. Az üres WordPress admin felületén – szintén a bővítmény által létrehozott menü alatt – meg kell adni az 1. pontban készített backup elérhetőségét (ezt az 1. pontban megkapjuk), majd ebből a bővítmény “felépíti” az 1. pontban lemásolt weboldal PONTOS MÁSÁT! Ebből kifolyólag költöztetésre, klónozásra, tesztelésre is alkalmas!

Érdekel hogyan működik pontosan? Nézd meg az alábbi videót!

    

A WordPress költöztetésének folyamata, buktatói

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Első lépésben készíts egy teljes biztonsági mentést ezen videó alapján.

Érdemes úgy csinálni a mentést, hogy létrehozol egy mappát, legyen pl. ez a neve: “20140613-1328-domainneved-hu-mentes”. (év-hó-nap-óra-perc-oldalneve-mentes) Óra és perc azért, hogy megkülönböztethetőek legyenek az azonos napon készült mentések.

Ez alá hozz létre 3 másik mappát:

 • “ftp” – ide mentsd FTP-ről a fájlokat)
 • “mysql” – ide mentsd az exportált adatbázist)
 • “export” – ez nem a klasszikus biztonsági mentés része, de azért használd ki az “Eszközök” => “Exportálás” admin menü alatt található funkciót, a letöltött végeredményt pedig ide mentsd. Az export funkcióról leírást itt találsz, és itt videót is nézhetsz róla. A funkcióval kapcsolatos legnagyobb tévhitet itt ismerheted meg.

A költöztetésről itt láthatsz videót.

Mire figyelj?

 1. Érdemes lementeni a widgetek tartalmát, sorrendjét egy jegyzettömbbe, mert van olyan, hogy ezek elvesznek. Vagy exportáld őket az itt látható módon.
 2. Költöztetés után nézd át az összes funkciót, pl.: kapcsolati űrlap működik-e? Tipp: előtte exportáld őket!
 3. Ha a teszt-helyen a Google általi feltérképezés tiltva volt, ne felejtsd el azt visszaállítani a “Beállítások” => “Olvasás” menü alatt. A “Megtiltjuk a keresőmotoroknak, hogy bejárják az oldalunkat.” opció NE legyen bepipálva!
 4. Ha ugyanazt az adatbázist fogja használni az új helyen a WordPress, amit a régin, akkor az “újrahasznosítás” előtt (de a biztonsági mentés UTÁN!) töröld annak a teljes tartalmát!
 5. A Beállítások “Közvetlen hivatkozások” menü alatt mentsd el újra az url-szerkezetet, hogy a .htaccess felülíródjon.
 6. Ha van robots.txt és sitemap.xml fájlod, azokat is frissítsd!
 7. Ha nem ingyenes kinézetet használsz, érdemes a klónozást választani, hogy a weboldal végleges helyre való költöztetésének befejezéséig megmaradjon a teszt-helyen is a weboldal, hogy az esetlegesen – a funkciók sokasága miatt lehetséges – elveszett beállításokat könnyedén be lehessen állítani.
 8. Költöztetés után nézd át az összes – bővítmények által működtetett – funkció elérhetőségét!
 9. Ha a biztonsági mentést nem jól csinálod, akár az egész munkád elveszhet, így azt semmiképpen se rontsd el!

Alternatív lehetőségek:

 • Weboldal klónozás
 • Azt is lehet csinálni, hogy a biztonsági mentésben lévő MySQL adatbázist lemásolod egy másik helyre (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és egy normális szövegszerkesztő programmal (pl.: NotePad++) megnyitás után, a keresés és csere (find and replace) funkcióval kicseréled a régi url-t az újra, majd elmented. Ezt az adatbázist importálhatod az új hely PhpMyAdmin felületén. Emellett a wp-config.php fájlt is mentsd le máshová (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és szerkeszd át a kapcsolódási adatokat, majd a régi helyen lévő weboldal fájljaival együtt másold fel az új hely szerverére FTP-n keresztül.
 • Van még egy titkos favoritom, hamarosan lesz róla videó! 🙂 Frissítés: itt a videó!

Weboldal csere, 69 mp leállással (esettanulmány)

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Munkám során számos érdekes feladatom van, az egyik a következő volt: Adott egy WordPress weboldal, amely HELYETT egy másik WordPress weboldalt készítettünk, és minél kevesebb üzemidő-kieséssel szerettem volna megoldani az új WordPress weboldalra való átállást, hiszen a látogatók szempontjából létfontosságú, hogy ne hibás weboldalra érkezzenek.

Szándékosan emeltem ki a “helyett” szót, mert nem a meglévő oldalt alakítottuk, hanem egy teljesen új WordPress telepítésből alakítottuk ki az új weboldalt. Amikor elkészült az új oldal egy teszt tárhelyen, akkor azt költöztetni kellett a végleges, a régi weboldal helyére. Ugye a költöztetéskor a weboldal fájljait, és az adatbázist is át kell másolni a leendő szerverre. De esetünkben már ott volt egy WordPress weboldal összes fájlja, amely egy éppen működő weboldalt szolgált ki.

Hogyan lett mégis megoldva, hogy mindössze 69 másodpercig állt a weboldal?

 1. Az új weboldal minden fájlját lemásoltam a saját gépemre, valamint kiexportáltam az adatbázisát is.
 2. A lementett wp-config.php fájlban átírtam a kapcsolódási adatokat az új tárhelynek megfelelően.
 3. A MySQL adatbázisban kicseréltem az teszt tárhely url-jét a leendő újra.
 4. A MySQL adatbázist importáltam az új tárhelyen. Arra már az új weboldal kialakításakor figyelni kellett, hogy az adatbázis előtag más legyen, mint a régi weboldalnál. Valamint arra, hogy az alábbi pontok végrehajtása után a régi weboldal tábláit törölni kell az adatbázisból.
 5. A fájlok FTP-n történő felmásolásakor kellett figyelni, hiszen ha elkezdem felülírni/összekeverni/törölni a régi fájlokkal az újakat, abból csak bonyodalom lenne. Ezért először a saját gépemen lévő weboldal mappákkal kellett valamit kezdeni. Ugye a WordPress alapvetően 3 mappából és néhány fájlból áll. A mappák: wp-admin, wp-includes, wp-content. Ezeket átneveztem a következőkre: wp-admin2, wp-includes2, wp-content2. Így ezek a mappák anélkül felmásolhatóvá váltak az új tárhelyre, hogy befolyásolnák a jelenleg még működő, régi weboldalt. Ekkor ugye még leállás nélkül működik a régi weboldal.
 6. Miután a wp-admin2, wp-includes2, wp-content2 mappák fel lettek másolva a régi weboldal mellé, indul a stopper, indul a 69 mp, amikor elérhetetlen lesz a weboldal! Mi történik ezalatt? Lássuk:
 7. A tárhelyen már korábban fent lévő wp-admin, wp-includes, wp-content mappákat át kell nevezni a következőképpen: wp-admin3, wp-includes3, wp-content3. Azért nem töröljük egyből, hogy kevesebb ideig álljon a weboldal!
 8. A wp-config, és a többi alapértelmezett gyökér-könyvtárban található WordPress fájlt (csak azokat!!) töröltem a szerverről, és a helyettük felmásoltam az új WordPress ezekkel megegyező nevű (ha eltérő a régi és új WordPress verziója, előfordulhat, hogy nincs minden ilyen fájlnak párja) fájljait.
 9. A wp-admin2, wp-includes2, wp-content2 mappákat át kell nevezni, méghozzá így: wp-admin, wp-includes, wp-content.
 10. Ennyi volt, az régi weboldal helyén máris elérhető az új!
 11. Ne felejtsük el törölni a wp-admin3, wp-includes3, wp-content3 mappákat, valamint a 4. pontban említett táblákat.

Júniusi WordPress oktató videók

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Június elsején 5 új videóval bővül az online oktatócsomag, 2 videóval a START csomag, öttel (3+ a START csomag 2 videója) a PROFI tagság.

A START csomag – a leendő frissítésektől eltekintve – most bővül utoljára, júliustól csak a PROFI tagsággal rendelkezők érhetik el a havi 5 új videót.

A júniusi videók

START csomag:

PROFI tagság:

Előkészületben (UPDATE: Elkészült!): Webáruház WordPress alapokon.

A honlap cookie-kat használ. Részletek

A hatályos jogszabályok alapján kötelező tájékoztatni a látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ és tárol a számítógépen. Ha ezt nem szeretnéd, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookie-k tárolását, vagy zárd be a weboldalt. Mik azok a cookie-k? Hogyan tudod tiltani a tárolásukat? Hogyan kezelem a személyes adatokat? Mindenre választ ad a részletes adatvédelmi és cookie tájékoztatóm.

Bezárás