Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘phpmyadmin’

PhpMyAdmin alternatíva, fél megabyte alatt

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, Videó

Amikor olyan ügyfélnek dolgozok, akinek nincs PhpMyAdmin hozzáférése, akkor vagy telepítek egyet, vagy ezt a titkos favoritomat használom. Persze lehet, hogy lenne neki, mert jár a tárhelycsomagjához, de ha el lehet kerülni a hosszas levelezést köztem és az ügyfél között, valamint az ügyfél és a tárhelyes között, akkor szeretem ezt az utat járni.

A megoldásnak 394 Kbyte a mérete  (egyetlen php fájl, szemben a PMA 1 900 fájljával), és minden fontosabb PhpMyAdmin funkciót (export, import, optimalizálás, stb.) tartalmaz.

Miért is jó megoldás ez?
A PhpMyAdmin 31,6 Mbyte-os méretéhez képest ~98,8%-al kisebb helyet foglal, és 1899 fájllal kevesebbet kell felmásolni a szerverre. És ugyanolyan egyszerű használni.

Erre szokták mondani: egyszerű, de nagyszerű! 🙂

    

Nagyon részletes WordPress biztonsági mentés videó

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, Hírek, Videó, WordPress biztonság

A WordPress weboldalak üzemeltetésének sarkalatos pontja a biztonsági mentés megléte, hogy bármikor visszaállítható legyen a weboldal korábbi állapota.

Gondoltál már arra, hogy mit tennél, ha a hosszú évek munkájával felépített weboldalad vagy egy véletlen, vagy egy hacker-támadás miatt megsemmisülne, és rájönnél, hogy nincs mentés a weboldaladról? Ugye, hogy elszorult a gyomrod? Hogy ne kelljen ezt az érzést a valóságban átélned…

…vedd a kezedbe az irányítást, és csináld meg saját magad a weboldalad biztonsági mentését!

Nem kell programozónak lenned, hogy megcsináld a weboldalad biztonsági mentését! 1-2 óra alatt elsajátíthatod ezt a hasznos tudást!

Részletes bemutató videó
Készítettem egy részletes videót, amelyben az alapoktól, lépésről-lépésre megmutatom, hogyan kell biztonsági mentést készíteni WordPress weboldaladról! Akkor is meg fogod tudni csinálni a mentést ez alapján, ha korábban soha nem csináltál hasonlót! Sőt, sok mást is megmutatok, de beszéljen helyettem a tartalomjegyzék:

Tartalomjegyzék – kivonat:

 1. Miért kell biztonsági mentést készíteni?
 2. Mi kell a biztonsági mentéshez, mik a “tárgyi” feltételek?
 3. A mentés kezdete – a mentés helyének előkészítése a számítógépen.
 4. A tartalmak korábbi verzióinak törlése.
 5. FTP csatlakozás FileZilla programmal, lépésről-lépésre és mentés.
 6. A MySQL adatbázis kiexportálása.
 7. A WordPress exportálás funkció. (nem a mentés része)
 8. Nincsenek MySQL adatok, de van PhpMyAdmin és FTP hozzáférés?
 9. A WINSCP használata.
 10. Hogyan tárold a mentést?
 11. Mit tegyél, ha nincs PhpMyAdmin elérhetőséged?
 12. A biztonsági mentés után: WordPress frissítés.
 13. A WordPress frissítése után ezeket a fájlokat töröld a tárhelyedről!
 14. A WordPress frissítése utáni feladatok.
 15. Utószó – FONTOS, hallgasd meg!

EXTRÁK: letöltések, hasznos linkek, részletes – időjelölésekkel ellátott tartalomjegyzék!

Tudnivalók:

 • A videóhoz nem jár semmilyen segítségnyújtás, de egyéni konzultáció keretein belül szívesen segítek, ha elakadnál.
 • Ha rajtam keresztül intézted a tárhelyszolgáltatást és nincsenek meg a szükséges hozzáférések, tőlem tudod ezeket elkérni.

Videó infó:

 • Felbontás: 1364×768 pixel
 • Hossz: ~40 perc
 • Nyelv: magyar
 • Ár: 6 000 Ft

Megrendelés, teendő:

 • Töltsd ki az alábbi űrlapot, majd a tananyag ellenértékét ide utald: 10700488-63767373-51100005 – CIB Bank – Szűcs Ádám. Utalandó összeg: 6 000 Ft.
 • A pénz beérkezése után 2 munkanapon belül küldöm e-mailben a videó letöltési linkjét. Ha nem érkezne meg, haladéktalanul jelezd! A letöltésre 7 nap áll rendelkezésre, utána a letöltési link megsemmisül.

Rendelés

Név (Cégnév - ha cég nevére lesz a számla) (szükséges)

Magyarországi számlázási cím (szükséges)

Levelezés cím (ha eltér a számlázási címtől)

Telefonszám: (kötelező)

E-mail cím (szükséges, ide fogom küldeni a letöltési linket)

Megjegyzés, kuponkód (ha van)

Elolvastam és maradéktalanul elfogadom a Felhasználói Szerződés és az ÁSZF rendelkezéseit.

Csak akkor tudod elküldeni az űrlapot, ha bepipálod az előző sorban a jelölőnégyzetet!

A megrendelésed elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, mely fizetési kötelezettséggel jár, és amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján távollevők között kötött szerződéseknek minősül. A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és továbbításával Szűcs Ádám egyéni vállalkozóval kötötted. Megrendelésedet - a teljesítés megkezdése előtt - 14 napon belül következmények nélkül visszamondhatod írásban, az info@szucsadam.hu címre küldött e-mailben. A teljesítés megkezdése után - a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. § (1) m) pontja alapján - az elállási és felmondási jog nem gyakorolható.

Egy MySQL trükk a múlt heti statisztikához

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek

Az “Elemzés: 195 570 sikertelen betörési kísérlet, 86 nap alatt” cikkben lévő statisztikát kétféleképpen lehet előállítani.

I. A bővítmény adatbázis-tábláját kiexportálod csv-be, és különböző függvények/lépések sorozatával eljutsz a végeredményhez (pl.: (1) felesleges oszlopok törlése => (2) sortolás => (3) DARABTELI => (4) az egész táblázatot ki egy szövegszerkesztőbe (pl.: NotePad++), (5) majd vissza => (6) dupla sorok törlése => (7) sortolás), vagy:

II. MySQL parancssal:

Belépsz a PhpMyAdmin felületedre, megnyitod a wp_loginlog táblát, majd ott az sql fülbe be kell illeszteni ezt a parancsot, majd nyomd meg a végrehajt gombot:

sqlparancs

Az eredmény:

sqlparancs2

A WordPress költöztetésének folyamata, buktatói

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Első lépésben készíts egy teljes biztonsági mentést ezen videó alapján.

Érdemes úgy csinálni a mentést, hogy létrehozol egy mappát, legyen pl. ez a neve: “20140613-1328-domainneved-hu-mentes”. (év-hó-nap-óra-perc-oldalneve-mentes) Óra és perc azért, hogy megkülönböztethetőek legyenek az azonos napon készült mentések.

Ez alá hozz létre 3 másik mappát:

 • “ftp” – ide mentsd FTP-ről a fájlokat)
 • “mysql” – ide mentsd az exportált adatbázist)
 • “export” – ez nem a klasszikus biztonsági mentés része, de azért használd ki az “Eszközök” => “Exportálás” admin menü alatt található funkciót, a letöltött végeredményt pedig ide mentsd. Az export funkcióról leírást itt találsz, és itt videót is nézhetsz róla. A funkcióval kapcsolatos legnagyobb tévhitet itt ismerheted meg.

A költöztetésről itt láthatsz videót.

Mire figyelj?

 1. Érdemes lementeni a widgetek tartalmát, sorrendjét egy jegyzettömbbe, mert van olyan, hogy ezek elvesznek. Vagy exportáld őket az itt látható módon.
 2. Költöztetés után nézd át az összes funkciót, pl.: kapcsolati űrlap működik-e? Tipp: előtte exportáld őket!
 3. Ha a teszt-helyen a Google általi feltérképezés tiltva volt, ne felejtsd el azt visszaállítani a “Beállítások” => “Olvasás” menü alatt. A “Megtiltjuk a keresőmotoroknak, hogy bejárják az oldalunkat.” opció NE legyen bepipálva!
 4. Ha ugyanazt az adatbázist fogja használni az új helyen a WordPress, amit a régin, akkor az “újrahasznosítás” előtt (de a biztonsági mentés UTÁN!) töröld annak a teljes tartalmát!
 5. A Beállítások “Közvetlen hivatkozások” menü alatt mentsd el újra az url-szerkezetet, hogy a .htaccess felülíródjon.
 6. Ha van robots.txt és sitemap.xml fájlod, azokat is frissítsd!
 7. Ha nem ingyenes kinézetet használsz, érdemes a klónozást választani, hogy a weboldal végleges helyre való költöztetésének befejezéséig megmaradjon a teszt-helyen is a weboldal, hogy az esetlegesen – a funkciók sokasága miatt lehetséges – elveszett beállításokat könnyedén be lehessen állítani.
 8. Költöztetés után nézd át az összes – bővítmények által működtetett – funkció elérhetőségét!
 9. Ha a biztonsági mentést nem jól csinálod, akár az egész munkád elveszhet, így azt semmiképpen se rontsd el!

Alternatív lehetőségek:

 • Weboldal klónozás
 • Azt is lehet csinálni, hogy a biztonsági mentésben lévő MySQL adatbázist lemásolod egy másik helyre (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és egy normális szövegszerkesztő programmal (pl.: NotePad++) megnyitás után, a keresés és csere (find and replace) funkcióval kicseréled a régi url-t az újra, majd elmented. Ezt az adatbázist importálhatod az új hely PhpMyAdmin felületén. Emellett a wp-config.php fájlt is mentsd le máshová (ne az eredeti mentést szerkeszd!), és szerkeszd át a kapcsolódási adatokat, majd a régi helyen lévő weboldal fájljaival együtt másold fel az új hely szerverére FTP-n keresztül.
 • Van még egy titkos favoritom, hamarosan lesz róla videó! 🙂 Frissítés: itt a videó!

2013 legjobb WordPress cikkei

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

WordPress jelszócsere PhpMyAdmin segítségével

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek

Van úgy, hogy nem tudjuk használni a jelszó-helyreállító funkciót, nem érjük el a profilunkat, és nincs egyéb módszerünk se, hogy adminisztrátorként belépjünk a WordPress adminisztrációs felületére.

Ha van PhpMyAdmin hozzáférésünk, akkor egyszerű dolgunk lesz, könnyen tudunk egy-egy felhasználónak új jelszót beállítani.

1. Nyissuk meg a PhpMyAdmin elérhetőségét. Erre lehet, hogy egy külön linket ad a tárhelyszolgáltatód, de lehet, hogy cPanelhez kaptál hozzáférést, és ott éred el ezt a szolgáltatást. Hasonlóan (így) néz ki:

2. Miután beléptünk, ki kell választani azt az adatbázist, amelyet a WordPress használ, majd rá kell kattintani. Kattintásra nagyobb lesz az alábbi kép!

3. Ezután ilyet kell látni:

4. Ki kell választani (rá kell kattintani) az “_users” végű táblát. Ezt két helyen is meg lehet tenni:

5. Fontos, hogy a táblát a “Tartalom” fülön lássuk! Itt kell a kiválasztott felhasználó sorában található módosítás gombra kattintani (Kattintásra nagyobb lesz az alábbi kép!):

6. A megjelenő felület az alábbi képhez hasonlít. Itt a “0.”-val jelölt hely mellett (user_pass) a “0b.” helyen található legördülő menüből ki kell választani a képen “1.” ponttal megjelölt MD5 opciót. A képen “2.”-vel jelölt helyen található karaktersorozatot törölni kell, és a helyére be kell írni az új jelszót. A képen “3.” pontként jelölt helyen rá kell kattintani az “Indítás” gombra. Kattintásra nagyobb lesz az alábbi kép!

7. Máris lehet használni az új jelszót a WordPress adminisztrációs felületére történő belépéshez!

Belépés az admin felületre, admin, PhpMyAdmin és FTP hozzáférés NÉLKÜL!

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Hasznos lehet, Videó

Eddig azt hitted, hogy admin, PhpMyAdmin vagy FTP hozzáférés nélkül lehetetlen belépni egy WordPress weboldal admin felületére, admin jogkörrel?

Pedig ez nem így van!
Ezek nélkül is hozzáférhetsz adminisztrátorként egy WordPress weboldalhoz!

 • Hol a “de”?
 • Ez mikor hasznos?

Mindent elmondok a következő, több mint 10 perces videón!

    

PhpMyAdmin letöltés és beüzemelés

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, Videó

 • Nem kaptál a tárhelyedhez PhpMyAdmin hozzáférést?
 • Vagy egyszerűen elfelejtetted az elérhetőségét, de sürgősen szükséged lenne rá?
 • Vagy az Ügyfeled nem küldte el, és nem akarod a weboldal készítésre szánt időt a PhpMyAdmin elérhetőségének kiderítésével tölteni?

Töltsd le, és üzemeld be a saját PhpMyAdmin-odat, a következő videón megmutatom hogyan csináld!