Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘hiba’

Google-találat spam oldalra való átirányításának megszüntetése

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Ingyenes videók, cikkek, Videó, WordPress biztonság

Minap egy érdekes hibával szembesültem:
Adott egy weboldal, amelynek az url-jét ha a böngészőbe írjuk, megjelenik gond nélkül. Ám ha a Google-ből akarjuk megnyitni a weboldalt tartalmazó találatot, akkor egy spam weboldalra irányítódott át a weboldal. Hogyan kell elhárítani a hibát?

Mutatom a hibát és egy megoldást videón, amely PROFI PLUSZ tagsággal nézhető.

    

Ékezetes fájlnevek tömeges javítása

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Média

A rossz kép- és fájlelnevezésekből több gondod adódhat később: pl.: egyes látogatóid nem látják/nem tudják letölteni ezeket a fájlokat, illetve a XENU is hibának jelzi az ilyen csatolásokat, illetve nem kevés idő kicserélni minden rossz-nevű fájlt jó nevűre.

Esettanulmány
Van egy ügyfelem, aki éveken keresztül ékezetes fájlokat, ilyeneket töltött fel a weboldalára: “tűzoltó autó.jpg” a helyes: “tuzolto-auto.jpg” helyett, összesen 1200 hibát talált a XENU. A következő két bővítmény kombinációjával helyre raktam ezekből 914-et, azaz a hibák 76%-át, teljesen automatizáltan, csupán – emlékeim szerint – 1-2 órát kellett várni, amíg lefutnak az alkalmazások. A maradék 24% hiba jó része pedig olyan hiba, amelyet csak manuálisan lehet javítani, és nincs közük az ékezetes fájlnevekhez.

PROFI tagsággal olvasható a megoldás:

    

Bővítmények sebezhetősége

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Ingyenes videók, cikkek

Időről-időre felröppen a hír, hogy egy-egy WordPress bővítményben sebezhetőséget fedeztek fel. A bővítmény szerzőjétől és népszerűségétől függően – előbb-utóbb javítják ezeket a hibákat.

 • Melyek a kerülendő bővítmények?
 • Melyek az éppen aktuálisan felfedezett biztonsági rések, hibák, sebezhetőségek?

Erre találtam egy remek oldalt, amely összeszedi ezeket az infókat: https://wpvulndb.com/plugins

WordPress – általános hibaelhárítás

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Ritkán, de előfordul, hogy valami hiba keletkezik egy WordPress weboldalon.

Leggyakoribb hibalehetőségek:

 • Nem megy egy korábban működő funkció.
 • Fehér lesz a weboldal egy része (vagy minden aloldala).
 • Nem lehet belépni az admin felületre, mert fehér képernyőt látsz a wp-login.php link alatt.
 • Nem látsz egy módosítást, amelyet az admin felületen eszközöltél.

Első lépés: Gondolkozz!

Milyen módosításokat végeztél azóta a weboldalon, amikor még nem állt fent a hiba? Ha vissza tudod állítani a korábbi állapotot, próbálkozz azzal! Ilyen lehet pl.: WordPress frissítés, bővítmény frissítés, kinézet frissítés, vagy akár egy nyelvi fájl frissítése.

Második lépés: Biztonsági mentés!

Mielőtt bármit módosítanál, csinálj egy teljes biztonsági mentést a weboldaladról! Erre azért van szükség, hogy a rossz állapotról is legyen egy biztonsági mentésed. Miért? Mert lehet, hogy véletlenül olyat teszel, amellyel csak rontasz a helyzeten. Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de jól jöhet, és nem nagy munka.

WordPress – általános hibaelhárítás

Jöjjön néhány általános jó tanács, ezek közül legalább az egyik segíteni fog!

 1. Ha nem látsz egy módosítást, vagy valamit hibásan látsz, lehet, hogy ez segít: Szerver-cache: Kapcsold ki a cache-elő (WP Fastest Cache, W3 Total Cache, stb.) bővítményt.
 2. Ha módosítást nem látsz, akkor ez is lehet a hiba oka: Böngésző-cache: Nyomj CTRL+F5 billentyűkombinációt a böngésződben akkor, amikor a weboldaladat nézed. Ezzel a böngészőben tárolt verzió helyett a szerverről ismét lekéri a böngésző a weboldalt, így biztos lehetsz benne, hogy nem egy eltárolt, hanem friss változatot látsz a weboldaladról.
 3. Egy egy módosítást nem látsz: Lehet, hogy a szerver egy picit lassabban tárolja a változásokat. Várj pár percet, és nézd meg akkor a weboldalt, hátha ilyen triviális a “megoldása”.
 4. Ha frissítetted a WordPress-t, és azután omlott össze valami: Frissítsd visszafelé a WordPress-t, és várj az ismételt frissítéssel későbbig, hátha addig orvosolják a gondot.
 5. Kiegészítés az előző ponthoz: próbáld meg a “Vezérlőpult” => “Frissítések” menü alatt újratelepíteni az aktuális WordPress verziót, hátha csak nem ment le végig a frissítés. Ez az oldal tartalmára nincs kihatással, nem vesznek ez a beállítások, sem a kinézet, sem a tartalom. Ha azt látod, hogy a frissítés lement, de még mindig kiírja esetleg, hogy frissíts arra a verzióra, amelyre éppen most frissítettél, akkor kézzel kell frissítened a WordPress-t.
 6. Ha nem nyúltál semmihez, “egyszer csak előjött” a probléma: kérdezd meg a tárhelyesedet: nem történt-e olyan fejlesztés, amely érintheti a weboldaladat?
  1. Vagy éppen bővítmény frissítéssel összefügghet a következő dolog: tegyük fel, hogy a tárhelyen 5.4-es php verzió fut, de egy bővítmény megköveteli az 5.6-os php verzió meglétét: ilyen is okozhat problémát.
 7. Ha nem nyúltál semmihez, érdemes még azt ellenőrizni, hogy a WordPress automata frissítése be van-e kapcsolva? Mert ha igen, az is okozhatja a gondot. Érdemes kikapcsolni a funkciót, és az első pontban említett WordPress “visszafelé” frissítéssel próbálkozni.
 8. Ha WordPress költöztetés után jött elő a probléma, szintén a tárhelyszolgáltatónál érdemes keresni a hibát. Eltérő szerverbeállítások eltérő működést eredményezhetnek.
 9. Ha be tudsz lépni az admin felületre, érdemes az alapértelmezett kinézetre lecserélni a meglévőt, és úgy megnézni, hogy a hiba fennáll-e még. Ha nem, akkor a kinézettel lesz a gond. Ez csak a legritkább esetben megoldás, és itt nagyon vigyázz, mert a kinézet ki-be kapcsolásakor nem biztos, hogy az eredetileg használt kinézet minden beállítása maradéktalan, automatikusan visszaáll!
 10. Sok esetben a bővítmények okozzák a gondot, ezért ezzel kezdd a hibakeresést! Hogy kiderítsd, hogy így van-e a te esetedben is, a következőt kell tenned: Először kapcsold ki az összes bővítményt, majd ellenőrizd, hogy a hiba még fennáll-e! Ha igen, akkor nem a bővítményekkel lesz a gond. Ha nem látod a hibát, akkor az egyik bővítmény okozza azt. Ekkor kapcsolj be EGY bővítményt. Ellenőrizd a hibát. Ha nem látod, akkor kapcsolj be ismét egy bővítményt. Majd ellenőrizd a hibát. Egészed addig folytasd, amíg egyszercsak elő nem jön a hiba ismét. Ekkor tudod, hogy a legutoljára bekapcsolt bővítmény okozza a hibát. Tipp: A bővítményeket úgy is ki tudod kapcsolni egyszerre (ezt akkor csináld, ha az admin felületre sem tudsz belépni), hogy FTP-n a wp-content/plugins könyvtárat átnevezed pl. plugins2-re. Ha be tudtál lépni az admin felületre, ne felejtsd el visszanevezni plugins-ra!
 11. Frissítsd az összes bővítményt és kinézetet!
 12. Ha szerkesztetted a wp-config.php fájlt, és utána jön elő a hiba: nyisd meg NotePad++ programmal, és ments el BOM nélkül!
 13. Végső esetben egy korábbi biztonsági mentésből állítsd helyre a weboldalad működő változatát.
 14. Keress meg, és megnézzük a hibát!

Mi van akkor, ha nem segítenek a fentiek?

Akkor valószínűleg összetett probléma áll a háttérben. Vagy az is előfordulhat, hogy nem egy dolog okoz hibát, hanem több hiba együttes fennállása okozza a problémát.

Egy példa erre:
Egy ügyfélnél fordult elő, hogy nem működött a webshopban a rendelés funkció. Jött a szokásos ellenőrzés, de a hiba nem oldódott meg. Méghozzá azért, mert nem gondoltam arra, hogy egyszerre KÉT hiba is előfordulhat, azaz hiába állítok EGY dolgot, ha van még egy hiba, akkor nem lesz eredménye. Végül ezen az úton elindulva, két hibát kellett elhárítani: be kellett állítani a rendelés elküldéséhez az SMTP adatokat, illetve a WooCoommerce beállításai között a végpontokat vissza kellett állítani, ugyanis az ügyfél – nem értett hozzá – átírta ezeket, ezért IS lépett fel a probléma a rendelési folyamatban.

Szűcs Ádám
WordPress oktató
+36 70 623 8822
info@szucsadam.hu

WordPress hiba: menü/szöveg/címsor automatikus betöltődésének hiánya

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, Megjelenés - Kinézet - Sablonok

Ismét egy érdekes hibát hoztam:
Adott egy weboldal, amit ha Google Chrome böngésző alatt nézek, akkor frissítéskor/új oldalra való kattintáskor vagy látszik a menü, vagy nem. Ha nem, akkor csak úgy jön elő a menü, ha fölé viszem az egeret, hasonlatosan a kaparós sorsjegyhez, ahol csak akkor látom a feliratot, ha lekaparom azt.

A legbosszantóbb az volt a hibában, hogy teljesen kiszámíthatatlan volt, miért működik az egyik oldalletöltéskor, és a másiknál miért nem?

Mi a megoldás, mi ilyenkor a teendő?

 • Betűtípus-csere?
 • WordPress frissítés?
 • .js fájlok átvizsgálása?
 • Bővítmények tesztelése?

Nem. Az alábbi videón bemutatom a hibát, és alatta leírom a megoldást:

    

WordPress hibaüzenet és megoldás: Warning: Missing argument 2 for wpdb…

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hasznos lehet

Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in….
Ha ilyen hibaüzenetet látsz (előfordulhat az admin felületen (ékezethibákkal tarkítva) és/vagy a weboldal látogatók által látható felületén is), nem kell pánikba esni, mindenre van megoldás! 🙂 Nekem ezt úgy sikerült előhozni egy weboldalon, hogy WordPress 3.5 alatti verzióról frissítettem 3.5 felettire (3.8.1-re).

Ilyenkor a rendszer – ha elavult technikát használ a kinézet vagy egy bővítmény – a fenti hibaüzenettel tudatja velünk, hogy valami nem stimmel.

A megoldás – ismerve annak a metódusát – pofonegyszerű, íme:

    

Feedek eltüntetése a weboldal forráskódjából

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek, Keresőoptimalizálás

Tegnapelőtt írtam arról, hogyan kell a hibás linkeket eltüntetni a weboldalunkról. Az ott említett XENU program használatakor előfordulhat, hogy a bejegyzések/hozzászólások feedjeinek url-jét is hibaként jelzi a program.

Mikor lehetséges ez?
Akkor, ha nem használod a WordPress-ben rejlő blog funkciót és a hozzászólási lehetőségeket. Azaz csupán céges weboldalként használod.

Mi a megoldás?
Fel kell telepíteni a Disable Feeds nevű bővítményt, majd aktiválni kell. Más dolgod nincs is, innentől kezdve a fent említett feedek linkjei nem jelennek meg a forráskódban.

137 weboldal készítés hiba – 55 oldalas ingyenes tanulmány

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek

Számos helyen lehet hibázni egy weboldal elkészítése, megtervezése, üzemeltetése során. 55 oldalon összeszedtem 137 hibát, amelyeket ha elkerülsz, garantálom, hogy sikeresebb és ügyfélközpontúbb lesz a weboldalad.

Ha a tanulmányt el szeretnéd olvasni, iratkozz fel az alábbi űrlapon a bejegyzésértesítőre, és a feliratkozás megerősítését követően AZONNAL letöltheted. A feliratkozással elfogadod, hogy a későbbiekben értesítünk az új cikkeinkről és videóinkról.

Soha nem küldünk spamet!
Természetesen listánkról bármikor leiratkozhatsz, ha feljössz ide az oldalra, és használod a leiratkozás funkciót, vagy küldesz egy levelet “leiratkozás” tárggyal.

ui.: Akik már fel vannak iratkozva a hírlevélre, megkapták a letöltési linket, nem kell újra feliratkozni! Ha véletlenül nem kaptad meg, jelezd, és elküldöm! Ha tag vagy, akkor ide kattintva éred el a letöltési linket.

Szűcs Ádám
WordPress oktató
Tel: +36 (70) 623 88 22

Fehér oldal a wp-login.php helyén? Itt a megoldás!

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

Nem tudsz belépni a WordPress admin felületére, ugyanis a wp-login.php oldalon a felhasználónév és a jelszó beírása után egy fehér képernyőt látsz? Vagy “Internal Server Error”-t? Ennek elhárításában is segít az alábbi útmutató!

Az alábbi útmutató a következő hibák forrásának felderítésében, illetve hibák elhárításában segíthet:

 • Fehér képernyő bejelentkezéskor.
 • Internal Server Error megjelenése a weboldalon, vagy az admin felületen. (ez általában szerverhibára utal)
 • Belépéskor (helyette) „A sütik blokkolva egy nem várt kimenet következtében.” felirat.

A hiba forrása általában az alábbi tippek valamelyikével megtalálható/orvosolható. A munka megkezdése előtt készíts egy  biztonsági mentést a teljes weboldalról!

A) Ha tárhelyváltás volt.

Lehet, hogy a WordPress hibamentes futásához szükséges alapvető követelményeknek nem felel meg az új tárhely.

Mik az alapvető követelményei a WordPress-nek?

 1. Minimum PHP 5.2.4 (ajánlott php verzió: 7) verzió
 2. Minimum MySQL 5.0 verzió (ajánlott: 5.6) vagy min. 10.0 MariaDB
 3. Ajánlott: https támogatás.

Lehet, hogy ezen infók elvezetnek a megoldáshoz!

Ha a domainhez cPanel admin felület van, lépj be, majd a bal oldalon a “Select PHP version” részre kattintva, a feljövő oldalon állítsd át az alapértelmezett “native”-ot “5.6”-ra, és máris be lehetett lépni az admin felületre.

Ha ez nem oldja meg a problémát, lépj a következő pontra!

B) .htaccess hiba

Próbáld ki a következőt: nevezd át a weboldal FTP-jén keresztül a .htaccess fájlt, és próbálj meg belépni. Ha sikerül, akkor nézd át ezt a fájlt, mert ebben lesz a hiba forrása. Ha eltávolítottad a hibát okozó részt, ne felejtsd el ismét elérhetővé tenni a .htaccess fájlt!

Ha nem sikerül ekkor sem belépni, irány a C) pont!

C) WordPress fájlok felülírása

Próbáld meg a következőt: töltsd le a használt WordPress verzióval megegyező verziójú alap telepítőcsomagot, és FTP-n keresztül írd felül a fent lévő fájlokat ezzel. Ez azért lehet hasznos, mert lehet, hogy valamelyik ún. “core” fájl sérült. Ha ez után sikerül belépni az admin felületre, szuper! Ha nem, akkor:

D) Memória-limit emelés

A wp-admin mappában helyezz el egy php.ini fájlt, ezzel a tartalommal:

memory_limit = 64M

Ha nem segít, akkor kérd meg a tárhelyszolgáltatódat, hogy emelje meg a memórialimitet min. 64-512 MB-ra a weboldalhoz tartozó tárhelyen.

Ha ez sem oldotta meg a problémát:

E) Fájljogosultságok ellenőrzése

Ellenőrizd, hogy a tárhelyen lévő fájlok jogosultsága “644” és a mappáké pedig “755” legyen. Más beállítások problémát okozhatnak. Ha még mindig fennáll a hiba:

F) wp-config.php

Helyezd el ezt a kódot a wp-config.php fájlban (a kódra kattintva le lehet tölteni):

Nézd meg a wp-config.php fájl mentése után ismét az admin felületet. Ha látsz valamilyen hibát a fehér felületen, akkor van egy nyomod, hogy mi okozhatja a hibát.

Ha még mindig nem oldódott meg a bejelentkezési hiba, van még egy G) pont is:

G) Bővítmény-hiba felderítés

Kapcsold ki, majd egyesével be az összes bővítményt. Ezzel kiderítheted, ha valamelyik kiegészítő a ludas. Részletesebb leírás erről a pontról: itt, a 7. pontban.

H) A wp-config.php fájl BOM-mentesítése

Ehhez leírást itt találsz.

Ha a fentiek nem segítenek:
Előfordulhat, hogy ezek után/mellett a belépő oldal ugyan elszáll, de az oldalt megnézve látszik, hogy sikerült belépni, mert a felső sáv (admin bar) aktív lesz. Ez is probléma, ezért a következő lépés, hogy a tárhelyszolgáltatónak kell szólni, hogy vajon miért nem megy az oldal. Érdemes tőle megkérdezni (bár valószínűleg nem ez a hiba forrása), hogy ennek megfelel-e a szerver: https://wordpress.org/about/requirements/

WordPress frissítés hiba: 500 Internal Server Error

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek

Előfordulhat, hogy a frissítéskor nem megy minden simán. Tegnap megkeresett egy úriember, hogy frissítette a WordPress-t, és azóta nem érhető el sem a weboldala, sem az admin felülete. Helyettük az alábbi hibaüzenet jelenik meg:

Mi a hibaüzenet?

500 Internal Server Error
The server encountered an internal error and was unable to complete your request.
Error message: premautre end of script headers: index.php

Mi a megoldás?

Alap esetben a WordPress úgy állítja be a jogosultságokat, hogy a mappáknak 755-t ad, a fájloknak pedig 644-et. A megoldás nagyon egyszerű: mind a mappáknak, mind a fájloknak 755-s jogosultságot kell adni. Hogyan? Pl. Total Commanderrel csatlakozunk FTP-n a tárhelyhez. Kijelöljük a módosítandó jogkörű elemeket, és ezután a “Fájl” => “Attribútumok módosítása” funkcióval lehet módosítani a fentieknek megfelelően a jogkört jelölő számot.

Melyik tárhelyszolgáltatónál fordult elő a hiba?
forpsi