Ügyfélszolgálat: +36 70 623 8822

‘hiba’

Google-találat spam oldalra való átirányításának megszüntetése

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Ingyenes videók, cikkek, Videó, WordPress biztonság

Minap egy érdekes hibával szembesültem:
Adott egy weboldal, amelynek az url-jét ha a böngészőbe írjuk, megjelenik gond nélkül. Ám ha a Google-ből akarjuk megnyitni a weboldalt tartalmazó találatot, akkor egy spam weboldalra irányítódott át a weboldal. Hogyan kell elhárítani a hibát?

Mutatom a hibát és egy megoldást videón, amely PROFI PLUSZ tagsággal nézhető.

    

Ékezetes fájlnevek tömeges javítása

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Média

A rossz kép- és fájlelnevezésekből több gondod adódhat később: pl.: egyes látogatóid nem látják/nem tudják letölteni ezeket a fájlokat, illetve a XENU is hibának jelzi az ilyen csatolásokat, illetve nem kevés idő kicserélni minden rossz-nevű fájlt jó nevűre.

Esettanulmány
Van egy ügyfelem, aki éveken keresztül ékezetes fájlokat, ilyeneket töltött fel a weboldalára: “tűzoltó autó.jpg” a helyes: “tuzolto-auto.jpg” helyett, összesen 1200 hibát talált a XENU. A következő két bővítmény kombinációjával helyre raktam ezekből 914-et, azaz a hibák 76%-át, teljesen automatizáltan, csupán – emlékeim szerint – 1-2 órát kellett várni, amíg lefutnak az alkalmazások. A maradék 24% hiba jó része pedig olyan hiba, amelyet csak manuálisan lehet javítani, és nincs közük az ékezetes fájlnevekhez.

PROFI tagsággal olvasható a megoldás:

    

Bővítmények sebezhetősége

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Ingyenes videók, cikkek

Időről-időre felröppen a hír, hogy egy-egy WordPress bővítményben sebezhetőséget fedeztek fel. A bővítmény szerzőjétől és népszerűségétől függően – előbb-utóbb javítják ezeket a hibákat.

 • Melyek a kerülendő bővítmények?
 • Melyek az éppen aktuálisan felfedezett biztonsági rések, hibák, sebezhetőségek?

Erre találtam egy remek oldalt, amely összeszedi ezeket az infókat: https://wpvulndb.com/plugins

WordPress – általános hibaelhárítás

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Ingyenes videók, cikkek

Ritkán, de előfordul, hogy valami hiba keletkezik egy WordPress weboldalon.

Például:

 • Nem megy egy korábban működő funkció.
 • Fehér lesz a weboldal egy része (vagy minden aloldala).
 • Nem lehet belépni az admin felületre, mert fehér képernyőt látsz a wp-login.php link alatt.

Első lépés: Gondolkozz!
Milyen módosításokat végeztél azóta a weboldalon, amikor még nem állt fent a hiba? Ha vissza tudod állítani a korábbi állapotot, próbálkozz azzal!

Második lépés: Biztonsági mentés!
Mielőtt bármit módosítanál, csinálj egy teljes biztonsági mentést a weboldaladról!

Ha az előző pont nem segített, jöjjön néhány általános jó tanács, ezek közül legalább az egyik segíteni fog!

 1. Ha frissítetted a WordPress-t, és azután omlott össze valami: Frissítsd visszafelé a WordPress-t, és várj az ismételt frissítéssel későbbig, hátha addig orvosolják a gondot.
 2. Kiegészítés az előző ponthoz: próbáld meg a “Vezérlőpult” => “Frissítések” menü alatt újratelepíteni az aktuális WordPress verziót, hátha csak nem ment le végig a frissítés. Ez az oldal tartalmára nincs kihatással, nem vesznek ez a beállítások, sem a kinézet, sem a tartalom. Ha azt látod, hogy a frissítés lement, de még mindig kiírja esetleg, hogy frissíts arra a verzióra, amelyre éppen most frissítettél, akkor kézzel kell frissítened a WordPress-t.
 3. Ha nem nyúltál semmihez, “egyszer csak előjött” a probléma: kérdezd meg a tárhelyesedet: nem történt-e olyan fejlesztés, amely érintheti a weboldaladat?
 4. Ha nem nyúltál semmihez, érdemes még azt ellenőrizni, hogy a WordPress automata frissítése be van-e kapcsolva? Mert ha igen, az is okozhatja a gondot. Érdemes kikapcsolni a funkciót, és az első pontban említett WordPress “visszafelé” frissítéssel próbálkozni.
 5. Ha WordPress költöztetés után jött elő a probléma, szintén a tárhelyszolgáltatónál érdemes keresni a hibát. Eltérő szerverbeállítások eltérő működést eredményezhetnek.
 6. Ha be tudsz lépni az admin felületre, érdemes az alapértelmezett kinézetre lecserélni a meglévőt, és úgy megnézni, hogy a hiba fennáll-e még. Ha nem, akkor a kinézettel lesz a gond.
 7. Sok esetben a bővítmények okozzák a gondot, ezért ezzel kezdd a hibakeresést! Hogy kiderítsd, hogy így van-e a te esetedben is, a következőt kell tenned: Először kapcsold ki az összes bővítményt, majd ellenőrizd, hogy a hiba még fennáll-e! Ha igen, akkor nem a bővítményekkel lesz a gond. Ha nem látod a hibát, akkor az egyik bővítmény okozza azt. Ekkor kapcsolj be EGY bővítményt. Ellenőrizd a hibát. Ha nem látod, akkor kapcsolj be ismét egy bővítményt. Majd ellenőrizd a hibát. Egészed addig folytasd, amíg egyszercsak elő nem jön a hiba ismét. Ekkor tudod, hogy a legutoljára bekapcsolt bővítmény okozza a hibát. Tipp: A bővítményeket úgy is ki tudod kapcsolni egyszerre (ezt akkor csináld, ha az admin felületre sem tudsz belépni), hogy FTP-n a wp-content/plugins könyvtárat átnevezed pl. plugins2-re. Ha be tudtál lépni az admin felületre, ne felejtsd el visszanevezni plugins-ra!
 8. Frissítsd az összes bővítményt és kinézetet!
 9. Ha szerkesztetted a wp-config.php fájlt, és utána jön elő a hiba: nyisd meg NotePad++ programmal, és ments el BOM nélkül!
 10. Végső esetben egy korábbi biztonsági mentésből állítsd helyre a weboldalad működő változatát.
 11. Keress meg, és megnézzük a hibát!

Szűcs Ádám
WordPress oktató
+36 70 623 8822
info@szucsadam.hu

WordPress hiba: menü/szöveg/címsor automatikus betöltődésének hiánya

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Hasznos lehet, Megjelenés - Kinézet - Sablonok

Ismét egy érdekes hibát hoztam:
Adott egy weboldal, amit ha Google Chrome böngésző alatt nézek, akkor frissítéskor/új oldalra való kattintáskor vagy látszik a menü, vagy nem. Ha nem, akkor csak úgy jön elő a menü, ha fölé viszem az egeret, hasonlatosan a kaparós sorsjegyhez, ahol csak akkor látom a feliratot, ha lekaparom azt.

A legbosszantóbb az volt a hibában, hogy teljesen kiszámíthatatlan volt, miért működik az egyik oldalletöltéskor, és a másiknál miért nem?

Mi a megoldás, mi ilyenkor a teendő?

 • Betűtípus-csere?
 • WordPress frissítés?
 • .js fájlok átvizsgálása?
 • Bővítmények tesztelése?

Nem. Az alábbi videón bemutatom a hibát, és alatta leírom a megoldást:

    

WordPress hibaüzenet és megoldás: Warning: Missing argument 2 for wpdb…

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hasznos lehet

Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in….
Ha ilyen hibaüzenetet látsz (előfordulhat az admin felületen (ékezethibákkal tarkítva) és/vagy a weboldal látogatók által látható felületén is), nem kell pánikba esni, mindenre van megoldás! 🙂 Nekem ezt úgy sikerült előhozni egy weboldalon, hogy WordPress 3.5 alatti verzióról frissítettem 3.5 felettire (3.8.1-re).

Ilyenkor a rendszer – ha elavult technikát használ a kinézet vagy egy bővítmény – a fenti hibaüzenettel tudatja velünk, hogy valami nem stimmel.

A megoldás – ismerve annak a metódusát – pofonegyszerű, íme:

    

Feedek eltüntetése a weboldal forráskódjából

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Bővítmények, Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek, Keresőoptimalizálás

Tegnapelőtt írtam arról, hogyan kell a hibás linkeket eltüntetni a weboldalunkról. Az ott említett XENU program használatakor előfordulhat, hogy a bejegyzések/hozzászólások feedjeinek url-jét is hibaként jelzi a program.

Mikor lehetséges ez?
Akkor, ha nem használod a WordPress-ben rejlő blog funkciót és a hozzászólási lehetőségeket. Azaz csupán céges weboldalként használod.

Mi a megoldás?
Fel kell telepíteni a Disable Feeds nevű bővítményt, majd aktiválni kell. Más dolgod nincs is, innentől kezdve a fent említett feedek linkjei nem jelennek meg a forráskódban.

137 weboldal készítés hiba – 55 oldalas ingyenes tanulmány

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek

Számos helyen lehet hibázni egy weboldal elkészítése, megtervezése, üzemeltetése során. 55 oldalon összeszedtem 137 hibát, amelyeket ha elkerülsz, garantálom, hogy sikeresebb és ügyfélközpontúbb lesz a weboldalad.

Ha a tanulmányt el szeretnéd olvasni, iratkozz fel az alábbi űrlapon a bejegyzésértesítőre, és a feliratkozás megerősítését követően AZONNAL letöltheted. A feliratkozással elfogadod, hogy a későbbiekben értesítünk az új cikkeinkről és videóinkról.

Soha nem küldünk spamet!
Természetesen listánkról bármikor leiratkozhatsz, ha feljössz ide az oldalra, és használod a leiratkozás funkciót, vagy küldesz egy levelet “leiratkozás” tárggyal.

ui.: Akik már fel vannak iratkozva a hírlevélre, megkapták a letöltési linket, nem kell újra feliratkozni! Ha véletlenül nem kaptad meg, jelezd, és elküldöm! Ha tag vagy, akkor ide kattintva éred el a letöltési linket.

Szűcs Ádám
WordPress oktató
Tel: +36 (70) 623 88 22

Fehér oldal a wp-login.php helyén? Itt a megoldás!

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Admin felület, Cikk, Hírek, Ingyenes videók, cikkek

Nem tudsz belépni a WordPress admin felületére, ugyanis a wp-login.php oldalon a felhasználónév és a jelszó beírása után egy fehér képernyőt látsz? Vagy “Internal Server Error”-t? Ennek elhárításában is segít az alábbi útmutató!

Az alábbi útmutató a következő hibák forrásának felderítésében, illetve hibák elhárításában segíthet:

 • Fehér képernyő bejelentkezéskor.
 • Internal Server Error megjelenése a weboldalon, vagy az admin felületen. (ez általában szerverhibára utal)
 • Belépéskor (helyette) „A sütik blokkolva egy nem várt kimenet következtében.” felirat.

A hiba forrása általában az alábbi tippek valamelyikével megtalálható/orvosolható. A munka megkezdése előtt készíts egy  biztonsági mentést a teljes weboldalról!

A) Ha tárhelyváltás volt.

Lehet, hogy a WordPress hibamentes futásához szükséges alapvető követelményeknek nem felel meg az új tárhely.

Mik az alapvető követelményei a WordPress-nek?

 1. Minimum PHP 5.2.4 (ajánlott php verzió: 7) verzió
 2. Minimum MySQL 5.0 verzió (ajánlott: 5.6) vagy min. 10.0 MariaDB
 3. Ajánlott: https támogatás.

Lehet, hogy ezen infók elvezetnek a megoldáshoz!

Ha a domainhez cPanel admin felület van, lépj be, majd a bal oldalon a “Select PHP version” részre kattintva, a feljövő oldalon állítsd át az alapértelmezett “native”-ot “5.6”-ra, és máris be lehetett lépni az admin felületre.

Ha ez nem oldja meg a problémát, lépj a következő pontra!

B) .htaccess hiba

Próbáld ki a következőt: nevezd át a weboldal FTP-jén keresztül a .htaccess fájlt, és próbálj meg belépni. Ha sikerül, akkor nézd át ezt a fájlt, mert ebben lesz a hiba forrása. Ha eltávolítottad a hibát okozó részt, ne felejtsd el ismét elérhetővé tenni a .htaccess fájlt!

Ha nem sikerül ekkor sem belépni, irány a C) pont!

C) WordPress fájlok felülírása

Próbáld meg a következőt: töltsd le a használt WordPress verzióval megegyező verziójú alap telepítőcsomagot, és FTP-n keresztül írd felül a fent lévő fájlokat ezzel. Ez azért lehet hasznos, mert lehet, hogy valamelyik ún. “core” fájl sérült. Ha ez után sikerül belépni az admin felületre, szuper! Ha nem, akkor:

D) Memória-limit emelés

A wp-admin mappában helyezz el egy php.ini fájlt, ezzel a tartalommal:

memory_limit = 64M

Ha nem segít, akkor kérd meg a tárhelyszolgáltatódat, hogy emelje meg a memórialimitet min. 64-512 MB-ra a weboldalhoz tartozó tárhelyen.

Ha ez sem oldotta meg a problémát:

E) Fájljogosultságok ellenőrzése

Ellenőrizd, hogy a tárhelyen lévő fájlok jogosultsága “644” és a mappáké pedig “755” legyen. Más beállítások problémát okozhatnak. Ha még mindig fennáll a hiba:

F) wp-config.php

Helyezd el ezt a kódot a wp-config.php fájlban (a kódra kattintva le lehet tölteni):

Nézd meg a wp-config.php fájl mentése után ismét az admin felületet. Ha látsz valamilyen hibát a fehér felületen, akkor van egy nyomod, hogy mi okozhatja a hibát.

Ha még mindig nem oldódott meg a bejelentkezési hiba, van még egy G) pont is:

G) Bővítmény-hiba felderítés

Kapcsold ki, majd egyesével be az összes bővítményt. Ezzel kiderítheted, ha valamelyik kiegészítő a ludas. Részletesebb leírás erről a pontról: itt, a 7. pontban.

H) A wp-config.php fájl BOM-mentesítése

Ehhez leírást itt találsz.

Ha a fentiek nem segítenek:
Előfordulhat, hogy ezek után/mellett a belépő oldal ugyan elszáll, de az oldalt megnézve látszik, hogy sikerült belépni, mert a felső sáv (admin bar) aktív lesz. Ez is probléma, ezért a következő lépés, hogy a tárhelyszolgáltatónak kell szólni, hogy vajon miért nem megy az oldal. Érdemes tőle megkérdezni (bár valószínűleg nem ez a hiba forrása), hogy ennek megfelel-e a szerver: https://wordpress.org/about/requirements/

WordPress frissítés hiba: 500 Internal Server Error

Szerző: Szűcs Ádám Kategória: Cikk, Hasznos lehet, Ingyenes videók, cikkek

Előfordulhat, hogy a frissítéskor nem megy minden simán. Tegnap megkeresett egy úriember, hogy frissítette a WordPress-t, és azóta nem érhető el sem a weboldala, sem az admin felülete. Helyettük az alábbi hibaüzenet jelenik meg:

Mi a hibaüzenet?

500 Internal Server Error
The server encountered an internal error and was unable to complete your request.
Error message: premautre end of script headers: index.php

Mi a megoldás?

Alap esetben a WordPress úgy állítja be a jogosultságokat, hogy a mappáknak 755-t ad, a fájloknak pedig 644-et. A megoldás nagyon egyszerű: mind a mappáknak, mind a fájloknak 755-s jogosultságot kell adni. Hogyan? Pl. Total Commanderrel csatlakozunk FTP-n a tárhelyhez. Kijelöljük a módosítandó jogkörű elemeket, és ezután a “Fájl” => “Attribútumok módosítása” funkcióval lehet módosítani a fentieknek megfelelően a jogkört jelölő számot.

Melyik tárhelyszolgáltatónál fordult elő a hiba?
forpsi

Honlapunk cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookie-k tárolását. | Részletes adatvédelmi tájékoztató |

Bezárás