Kinézetek és bővítmények verziókövetése

Fizetős kinézetet használsz? Rendszeresen frissíted? Nem? El szoktad menteni az egyes verzióit? Mutatom, hogy miért fontos ez, és hogyan csináld.

Miért fontos a kinézetek és bővítmények rendszeres frissítése?
Azért, mert így éred el mindig a legújabb funkciókat, illetve így garantálható, hogy az esetleges – frissítés hiánya miatt előálló – biztonsági rések be legyenek foltozva a weboldaladon.

Rendszeresen frissíted a kinézeteket és bővítményeket?

  • Ha child (gyerek) kinézetet használsz, akkor bátrabban tudod frissíteni mindig az új verzióra a kinézetet, hiszen a fejlesztések ott történtek, és nem a kinézet fő fájljai lettek módosítva (jó esetben).
  • Ha pedig bővítményről van szó, akkor ha nem túl bonyolult funkciót valósít meg a frissítendő bővítmény, akkor szintén könnyebben tudsz frissíteni. Azonban ha pl. tagsági rendszerről van szó, akkor ott nagyobb odafigyelés szükséges egy frissítéshez, mert lehet belőle óriási nagy kalamajka.

Ha nem biztonsági frissítés szokott lenni az új verzió, akkor hajlamosabbak vagyunk a fentiek miatt halogatni a frissítés elvégzését. Ekkor nyer értelmet a cikk címében is szereplő kinézetek és bővítmények verziókövetése.

Hogyan csináld?
Ha nincs mindig időd/kedved a frissítések elvégzésére, akkor be kell állítanod magadnak pl. egy havi feladatot (pl.: Microsoft To Do appban), hogy pl. minden hónap elsején mentsd le a kinézeted és kritikus bővítményeid legújabb verzióját.

Miért jó az, ha megvan minden verzió a kinézetekből és bővítményekből?

  • Amikor időd engedi, és frissíted a rendszeredet, akkor kéznél lesz.
  • Előfordulhat, hogy „szakaszosan” tudod frissíteni pl. a kinézet. Ha mondjuk 1.0-ás verziót használsz, lehet, hogy hibamentesen úgy tudod csak megcsinálni a frissítést, hogy először 5.0-ra, majd 9.0-ra frissítesz. Ezért jó, ha kéznél (letöltve) van minden elérhető verzió a kinézetekből (és persze bővítményekből is). Azért kell letölteni és menteni, mert akkor garantált, hogy meglesz, amikor szükség lesz rá, nem attól fogsz függeni, hogy a fejlesztő elérhetővé teszi-e éppen a korábbi verziókat is.
  • Ha már nem tudod, hogy mit fejlesztettél/módosítottál a frissítendő elemen, akkor fájl-összehasonlítóval meg tudod keresni az eredeti és aktuális fájlok közötti eltéréseket.
  • Ha nem te csinálod a frissítéseket, akkor a fejlesztőnek is segítség lehet.
  • Ha lehetőséged van, a korábbi és aktuális verziókat is érdemes elmenteni, mert ki tudja, hogy mikor fog jól jönni.

Nálam pl. így néz ki a THE7 kinézet (amivel rengeteget dolgozok) verzióit tartalmazó mappám:

De más kinézeteket is gyűjtök, mert vannak olyanok, amelyekre rendszeresen szükségem van. Ezen felül egy kompatibilitás-listát is vezetek, amelyben felvezetem magamnak, hogy az egyes verziók közötti váltáskor milyen probléma merült fel. Ezt szintén nem csak The7-re, hanem több kinézetre, sőt WooCommerce bővítményre is vezetem, így soha nem ér meglepetésként, ha frissítés után valamit még be kell állítani vagy módosítani kell.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.