Megjegyezhető és erős jelszavak generálása WordPress felhasználóknak

Az erős és tuti jelszavak jellemzője, hogy kisbetűt, nagybetűt, számot és speciális karaktereket is véletlenszerűen tartalmaz és vagy megfelelő hosszúságú.

Még 2012-ben külön bővítmény kellett az erős jelszóhoz WordPress oldalak esetén, 2015 óta (4.3-as verziótól) az alaprendszer része az erős jelszó generálása. De ezzel az a baj, hogy „megjegyezhetetlen” az átlagemberek számára.

Mivel sokan nem szeretnek CTRL+C, CTRL+V megoldással jelszót megadni. Mert akkor ugye tudni kellene, hogy hová mentették a jelszót és/vagy nem „kényelmes”.

Azonban erős jelszavakat nem csak úgy lehet generálni, hogy kisbetűt, nagybetűt, számot és speciális karaktereket is véletlenszerűen tartalmazzon, hanem megfelelő hosszúsággal is lehet operálni, akár néhány nagybetű, szám felhasználásával. A Milyen erős a jelszavam oldal szerint alig erősebb egy jelszógenerátorral készített, „Gh[LyJu%s1Hu|g](|l$W@” típusú jelszó a „Szanko94363Boros@Pohar” típusú jelszónál, ami jóval könnyebben megjegyezhető az előbbinél.

Hogyan lehet megjegyezhető jelszavakat generáltatni WordPress-ben?

Én is feltettem ezt a kérdést magamnak akkor, amikor az egyik ügyfelem mondta, hogy a tagsági rendszerében előfizetők (akik egyébként feliratkozó jogkörűek, szóval nem is indokolt a „feltörhetetlen” jelszó nekik) között rendszeresen visszatérő probléma, hogy a WordPress által automatikusan generált jelszóval nem tudnak mit kezdeni.

A kérés után utánanéztem a kérdésnek, és találtam olyan snippetet, amely azt tudja, hogy előre beállított szavakból, illetve egy megadott számtartományból képez egy megjegyezhető, ám nem gyenge jelszót. Már csak magyar szólistát kellett találnom, szerencsére ez is könnyen ment.

A kettőből csináltam egy magyar jelszavakat generáló bővítményt, „Generate Memorizable Passwords” néven. Telepítés és aktiválás után a mellékelt képen látható módon így néz ki az általa generált jelszó.

A bővítmény forráskódjában változtatható a szólista (most ~500 szó szerepel benne, a neten lehet találni több tízezres listát is, szerintem az már túlzás lenne), illetve a generált szám hosszúsága, de akár speciális karakterek hozzáadására is van lehetőség.

Bővítmény letöltés

Erről a linkről tudod letölteni bővítményt, amelynek a leírásában hivatkozva van a szólista és a snippet forrására.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.