Felhasználói szintek a WordPress weboldalaknál

Milyen felhasználói szintek (role angolul) léteznek a WordPress-ben, és melyiknek milyen jogosultságai (capability angolul) vannak?

Feliratkozó

A legalacsonyabb jogkör. Csak a saját profilját tudja módosítani, jellemzően ilyenek a hírlevélre feliratozók, vagy azok, akik a hozzászólás funkció miatt regisztrálnak. Csak a saját profiljukat tudják módosítani.

Közreműködő

Eggyel magasabb jogkörű, mint a feliratkozó. Tud bejegyzést létrehozni, és látja az admin felületen a más által létrehozott tartalmakat, hozzászólásokat, de módosítani nem tudja azokat. A bejegyzésbe nem tud képet és videót feltölteni, és publikálni sem tudja a bejegyzését, csak el tudja küldeni megtekintésre egy magasabb jogosultsággal rendelkező felhasználó részére. Tipikus alkalmazási mód: Katalógusban a linkajánlók, vagy olyan társszerzők, akiknek nem szeretnénk több jogosultságot adni.

Szerző

A “középső” jogkör. Már képet és videót is tud feltölteni, és közzé is tudja tenni a SAJÁT bejegyzéseit. Törölni is tudja a saját tartalmait, azok állapotától függetlenül. Tehát közzétett tartalmakat is tud törölni. Tipikus alkalmazási mód: akiknek nem szeretnénk több jogosultságot adni.

Szerkesztő

Már majdnem admin! Az oldalakat és a bejegyzéseket korlátok nélkül tudja szerkeszteni, törölni, módosítani. Nem csak az általa létrehozottakat, hanem mindet. Csak olyannak adj ilyen jogkört, akiben megbízol! A weboldal beállításaihoz azonban nem fér hozzá, pl. bővítményt nem tud telepíteni, és új kinézetet sem tud adni az oldalnak.

Adminisztrátor

A legnagyobb jogkör. Mindent tud módosítani legyen szó a weboldal beállításairól vagy a cikkek és/vagy oldalak menedzseléséről. Rajtad kívül nem érdemes adminisztrátori jogkörrel rendelkező felhasználót létrehozni. Jó tudnod, hogy akinek ilyen jogköre van, az akár a tárhelyen lévő fájlokhoz is hozzáfér.

Szuperadmin

Hívhatnánk „Kiemelt adminisztrátornak” is. Csak aktív multiblog funkciónál érhető el. Az összes blog (a teljes hálózat) összes beállításához hozzáfér. Ahol nincs multiblog funkció, ott a „sima” Adminisztrátor a legmagasabb szintű felhasználó.

+1: WooCommerce – Vásárló

A WooCommerce (webáruház) bővítmény aktiválásával érhető el ez a jogkör. Amikor egy rendelés során létrehoz a vásárló egy fiókot, akkor ő „Vásárló” jogkörű felhasználóként fog megjelenni a Felhasználók között. Ez a jogkör igazából megegyezik a Feliratkozó jogkörrel, annyi eltéréssel, hogy a Vásárlók a Fiókom menüpont alatt szerkeszthetik a saját adataikat (számlázási adatok, szállítási adatok, stb.), illetve megtekinthetik a korábbi rendeléseiket.

+2: WooCommerce – Shop Manager

Szintén a WooCommerce webáruházaknál elérhető jogkör. Ez olyan speciális jogkör, amellyel a webáruház alapfunkcióit (többek között: WooCommerce beállítások, termék létrehozása és szerkesztése, és a WooCommerce jelentések megtekintése) éri az arra jogosult személy úgy, hogy nem kell neki a fájl- és kódszerkesztéshez jogot adni. Fontos, hogy a „Szerkesztő” jogkörnél írtak is igazak a Shop Managerre.

Ezek az alapértelmezett jogosultsági szintek, természetesen jó pár olyan bővítmény van, amellyel teljesen testre lehet szabni a jogosultságokat, és akár vegyes jogkörű felhasználók és létrehozhatók (meg lehet pl. csinálni, hogy Közreműködő tudjon feltölteni képet, annak ellenére, hogy alapból nem lenne joga ehhez).

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.