Találkoztam a WordPress fejlesztőivel! – Élménybeszámoló!

Ez a wordpress.video.hu weboldal fennállásának 300. bejegyzése. Ennek a tiszteletére egy különleges poszt következik:

Minden úgy kezdődött, hogy a word-press.hu hivatalos Facebook oldalán megjelent egy kiírás, amely szerint a WordPress alkalmazott fejlesztői, az Automattic.inc dolgozói közül néhányan Magyarországon lesznek, és szeretnének találkozni az itteni WordPress-es közösséggel. Ezúton is köszönöm a Lakatos Zsoltnak, a word-press.hu fordítójának a találkozó megszervezését!

Az Automattic.inc egy nagyon hatékony cég. Gondolnád, hogy csak 94 dolgozója van összesen? És ezzel a számmal fenntartanak és fejlesztenek, kiszolgálnak egy olyan online rendszert, amelyet havonta 100 millió egyedi látogató tekint meg!

A terv szerint okt. 23-án este 9-kor találkozunk volna az Instant nevű helyen – Budapest belvárosában -, ám kb. 21:30-ig csak ketten beszélgettünk egy magyar kollégával, és csak utána kezdtek jönni a többiek, és végül a WordPress-es dolgozók. Azt külön érdekesnek találom, hogy mindössze 5-6 magyar volt kíváncsi a WordPress-esekre, holott ez egy nem mindennapi lehetőség, hogy szemtől szemben beszélhetünk velük.

De megérte várni, hiszen nagyszerű élmény volt olyan embereket megismerni, akik tízmilliók életére vannak hatással! A cikk megírásának pillanatában ugyanis már több mint 64 millió olyan weboldal van a világon, amelyet WordPress hajt. És ennek a felét a wordpress.com hosztolja.

Én ennek a WordPress.com-nak a fejlesztői látogattak most el kis hazánkba. Miért? Az Automatticnak nincs irodája, ugyanis a fejlesztők a világ minden táján laknak és az év 51 hetében SKYPE-n, és IRC-n tartják egymással a kapcsolatot. És a maradék egy hetet minden évben más országban töltik, ahol megismerhetik a helyi WordPress felhasználókat.

Egy tavalyi kép a fejelsztőkről
Egy tavalyi kép a fejlesztőkről

Kik jöttek el a találkozóra az Automattic.inc dolgozói közül? A lista nem teljes, sajnos nem sikerült mindenkit azonosítani utólag! Az Automattic weboldalán a fényképek (http://automattic.com/about/) sokat segítettek, illetve a Twitter üzenetek szűrésekor is találtam pár embert, valamint a magyarok közül ketten is küldtek vissza neveket, így 17 résztvevőt sikerült azonosítanom:

  1. Hugo Baeta – Neki van WordPress-es tetoválása, megkérdeztem, igazi, egész életre megmaradó tetoválás! Ez az igazi odaadás! Azon dolgozik, hogy a wordpress.com még jobban nézzen ki, és közösségibb legyen.
  2. Paolo Belcastro – Először matematikát és fizikát tanult, onnan került a WordPress közelébe. Vele inkább az egyik magyar kollégám beszélt sokat, és én csak figyeltem. A munkája során Ügyfeleknek segít, szerinte a chates segítség a kérdező és a válaszoló oldaláról is sokkal jobb, mint az e-mailes segítségnyújtás. Miért? Az Ügyfél szemszögéből azért, mert egyből segítséget kap, az Ö szemszögéből meg azért, mert az azonnali visszajelzések, köszönömök erőt adnak a további munkához. Míg az e-mailben küldött válaszokra csak későn jön válasz, ha egyáltalán jön. Megkérdeztük tőle, hogyan lehet összeegyeztetni a magánéletet a WordPress-el. Elmondta, hogy meg lehet oldani, ám az időeltolódás miatt néha éjszakázni kell. Elmondta továbbá, hogy több vállalatnak be kellene vezetnie a távmunkát, ugyanis szerinte nagyon rossz, hogy a cégek nem alkalmazkodnak az alkalmazottak biológiai órájához, és a legtöbb embert reggel 8-tól délután 5-ig „dolgoztatnak”, holott, vannak olyan emberek, akik inkább az esti-éjjeli órákban sokkal termelékenyebbek. Két lánya van, a Genfi-tónál lakik, mérnök.
  3. Ze Fontainhas: Az emberek WordPress-el kapcsolatos problémáit próbálja megoldani 5 kontinensen és rengeteg nyelven. Mivel portugál, majd Angolában és Belgiumban járt iskolába, és Ausztriában és az USA-ban dolgozott, ezért ő kapja a legtöbb Ügyfelet.
  4. Hanni Ross – Előadó volt az idei San Franciscoi WordCampon: http://2011.sf.wordcamp.org/session/top-5-ways-to-break-your-blog-and-fix-it/, jogot tanul, és a kezdetektől WordPress felhasználó!
  5. John James Jacoby – BuddyPress fejlesztő: nagyon vidám, fiatal srác, elkérte a két fő weboldalam címét, és az e-mail címemet. Remélem jelentkezik! Miamiban lakik. Wisconsin-ban született, így természetes, hogy szereti a sört, és a sajtot, és utálja a hideget! 🙂 Ha nem dolgozik, járja a világot, teázik, és segít az embereknek használni a WordPress-t és a BuddyPress-t.
  6. Sara Rosso: Vele hosszasan beszélgettem, a California-i és Texas-i egyetemekre járt, ezeken szerzett diplomát. A WordPress előtt a HP-nál dolgozott. A WordPress.com-nál a VIP ügyfelekért felelős, valamint szeret új felhasználási módokat kitalálni a WordPress-nek. Elmondta, hogy az Automatticnál több mint 1000 belső WordPress blog van. Vannak olyan blogok, amelyek csak hobbiból jöttek létre, pl. vicceket osztanak meg egymással, de egy-egy fontos projectre is vannak külön belső fejlesztői blogok. Ajánlott egy remek plugint, Jetpack a neve, és ennek a segítségével olyan funkciókat is elérhetünk a WordPress weboldalunkon, amelyek csak a wordpress.com-os blogoknál voltak eddig elérhetőek! Már több mint félmillióan letöltötték, és tényleg nem rossz, hasznos kis bővítmény. Kérdezte, hogy van-e saját bővítményem, mondtam, hogy van 2, erre Ő mondta, hogy az nagyon  jó, mert neki nincs, ugyanis nem programozó! 🙂
  7. Shaun Andrews: Soha nem tudta, hogy mit akar csinálni. 10 éve designer.
  8. Jeff Bowen – Amikor nem adatérzékeny problémát old meg kódolással, akkor világot jár, búvárkodik, túrázik, és élvezi az élőzenét.
  9. Naoko Mccracken – Japánban él, Fukuokában született és nevelkedett. 13 éve tért vissza szülőhazájában, az USA-ból. Egy személyes bloggal kezdte 2003-ban, azóta WordPress könyvet írt japán nyelven, és WordCamp-okat szervez és veszt rész ezeken. Kérte, hogy tanítsam meg magyarul pár szóra. Megtanítottam neki a „jó reggelt” kifejezést, és a „köszönöm” szót! Eldicsekedtem neki, hogy én meg tudok japánul számolni 🙂 Elmondta, nincs TV-je, de helyette rengeteg időt tölt a gépe előtt, és nagyon sok időt a Facebookon.
  10. Stephane Daury: Montreálban él a családjával. 1994 óta webezik. Kedvenc idézete: “Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.” – Albert Einstein
  11. Chelsea Chexee Otakan – Renoban, Nevadában lakik. Designer, aki szereti a tanulást, és az embereket, akik körülveszik. Még a B2-vel kezdett blogolni.
  12. Jane Wells – Médiakutatási/használhatósági labort vezetett New Yorkban, mielőtt a WordPress-hez került. Igazgatóként a felhasználói élmény javítására törekedett. Több helyen élt már, és masszőrként is dolgozott korábban!
  13. Nikolay Bachiyski – Bulgáriában lakik. Ha nem a gép előtt ül, akkor egyetemre jár, és kóborol Bulgáriában. Célja, hogy az eszkimó tinédzserek is tudjanak blogolni a saját nyelvükön 🙂
  14. Ian Stewart – Kanada hírhedten hideg részéből, Winnipeg-ben lakik a feleségével. Ha nem dolgozik, akkor könyvet olvas.
  15. Daryl Koopersmith – A WordPress JavaScript kódrészleteivel foglalkozik.
  16. Andrew Ozz – Szintén Bulgáriából származik. Londonon keresztül jutott Vancouverbe. A TinyMCE-vel foglalkozik.
  17. Evan Solomon – Szereti a marketinget és a technológiát, és lenyűgözi a design. Profi pókerjátékos is volt. New York külvárosában nőtt fel.
  18. Sajnos Matt Mullenweg, az alapító nem jött el, pedig Ő is Magyarországon volt 🙁

Akikkel beszéltem közülük, mind az alábbiakról számoltak be:

  • Minimum 0,5-4 éve dolgoznak az Automattic-nál
  • 4-6 éve foglalkoznak a WordPress-el.
  • Nagyon szeretik a munkájukat. Különösen fontosnak tartották, hogy a munkájuk nem monoton, a legtöbben több területen is dolgoznak egyszerre.
  • Élvezik, hogy nem reggel 8-tól délután 5-ig kell dolgozniuk, ám az európaiak elmondták, hogy néha nehéz az időeltolódás miatt az amerikaiakkal dolgozni.
  • Nagyon jó a humorérzékük, bár lehet, hogy összebeszéltek, mert gyanúsan nagy volt az összhang. Nem beszélek folyékonyan angolul, kicsit gondolkoznom kell a mondatok összerakásánál, így amikor úgy éreztem gond van, mondtam, hogy bocsánat, nem beszélek jól angolul. Mire a legtöbbjük így felelt: Semmi gond, én sem beszélek magyarul! Vagy: Semmi gond, sokkal jobban beszélsz, mint én magyarul!

Az egyik résztvevő véleménye nagyszerűen kifejezi röviden és tömören, hogy milyen volt az este: „Még egyszer köszönöm a lehetőséget és, hogy megszervezted ezt a találkozót az Automatticos csapattal. Nagyon nyitottak és kedvesek voltak a srácok. Sokat lehetett tanulni a beszélgetésekből, illetve mindig nagyszerű dolog új embereket megismerni. Jó volt beszélgetni a néhány jelenlévő magyar felhasználóval is. Remélem lesz még folytatás! Még egyszer köszönöm!” – forrás: facebook.com/wordpresshu

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.