Mennyi adatbázis lekérdezéssel jár a WordPress betöltése?

Ha lassú a weboldalunk, ennek egyik oka az lehet, hogy egy időben túl sok adatbázis lekérdezést generál egy-egy aloldal betöltése, aminek következtében sok látogató esetében drasztikusan tud lassulni a WordPress. Igazából ez nem csak WordPress-nél fordulhat elő, hanem bármilyen más weboldalnál is.

Hogyan lehet megnézni, hogy mennyi adatbázis lekérdezéssel jár egy-egy aloldal betöltése?

Mit kell beszúrni, és mi lesz a végeredménye?

Egy nagyon egyszerű kódot kell a „Megjelenés” => „Szerkesztő” menüpont alatt, valamelyik fájlban elhelyezni. Érdemes a footer.php-ba tenni, mert az nem lesz zavaró a látogatóid számára, ha ott fog megjelenni, hogy mennyi másodperc volt az oldal betöltődése, és ezalatt mennyi adatbázis lekérést generált. Html formázással lehet igazítani a megjelenő szöveget, pl. sortöréssel, félkövérítéssel, stb.

Mi a beszúrandó kód?
Adatbázis lekérdezést mérő kód letöltés

Hogyan lehet csökkenteni a lekérések számát, így ilyen módon gyorsítani a weboldalt?

A 3 leggyorsabb módszer:

  • A bővítmények számának csökkentésével.
  • A widgetek számának csökkentésével.
  • Kinézet optimalizálással. Sok kinézet úgy van megírva, hogy a forráskódban nem a teljes elérési útvonala van megadva egy-egy hivatkozásnak, vagy képnek, hanem ehhez hasonló formában szerepelteti a készítő: https://wordpresscime/wp-content/themes/….. És minden ilyennél a WordPress címét az adatbázisból kérdezi le a kinézet. Ugye a teljes elérési útvonalat nem is tudná megadni a kinézet gyártója, hiszen akkor csak egy WordPressen működne tökéletesen az adott kinézet, ezzel a megoldással, meg bármennyi WordPress-re lehet telepíteni ugyanazt a kinézetet. De ha már megvan a kiválasztott kinézet, ezeket az adatbázis lekéréseket érdemes megszűntetni, és teljes elérési útvonalakkal helyettesíteni!

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

“Mennyi adatbázis lekérdezéssel jár a WordPress betöltése?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Tudsz mondani egy átlag (optimum) értéket, hogy tudjam, hogy az oldalam az átlaghoz képest milyen?

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.