Kinézet, bővítmény vagy a WordPress manuális frissítése

Ha nincs jogosultság a tárhelyen az automatikus frissítések elvégzésére, akkor ezt manuálisan kell megtenni. Ennek a lépéseit mutatja be ez a cikk.

A WordPress manuális frissítése

  1. Csinálj egy teljes biztonsági mentést a weboldalról. Ez nagyon fontos, mert ha hibázol, akkor ebből visszaállítható a munka megkezdésekor fellelhető állapot.
  2. Töltsd legújabb WordPress verziót a wordpress.org oldalról.
  3. Csomagold ki a számítógépedre a WordPress-t tartalmazó tömörített fájlt. Külön mappába, mint ahol a mentést is tárolod!
  4. Kapcsold ki az összes bővítményt a weboldaladon.
  5. FTP-n csatlakozz a tárhelyhez és töröld a wp-includes és wp-admin mappákat a szerverről.
  6. Töltsd fel (vagy írd felül) az új wp-includes és wp-admin könyvtárakat az imént letöltött és kicsomagolt, legújabb WordPress verzióból.
  7. Ne töröld a wp-content könyvtárat, vagy bármilyen fájlt ebből a könyvtárból. Az új verzió wp-content mappáját másold fel a tárhelyre, felülírva az ott lévő fájlokat. Minden más, korábban feltöltött fájlod a helyén fog maradni.
  8. Másolj fel mindent az új verzió tartalmazó gyökérkönyvtárból a weboldalad gyökérkönyvtárába (ahol a WordPress-ed telepítve van). Írd felül a meglévő fájlokat és másold fel az újakat. A wp-config.php fájlodnak nem lesz baja, ilyet nem tartalmaz a telepítő (csak wp-config-sample.php-t).
  9. Ha az új wp-config-sample.php fájlt megvizsgálva látunk módosítást a régihez képest, akkor adott esetben megfontolandó, hogy ezeket átvezessük a wp-config.php fájlunkba.
  10. Ha azt látod, hogy nem sikerült a frissítés és/vagy még frissítéses üzenet jelenik meg a weboldalon, akkor a szerveren lévő WordPress gyökérkönyvtárából töröld a .maintenance nevű fájlt. Ez el fogja tüntetni a hibás frissítés hibaüzenetet.
  11. Nézd meg az admin felületet a /wp-admin/ elérhetőségen. Lehet, hogy ismét be kell jelentkezned, ez nem baj. Ha a rendszer kéri az adatbázis frissítését, nyomd meg az ezt elindító gombot. Ha nem tudsz bejelentkezni az admin felületre, töröld a cookie-kat a böngésződből.
  12. Kapcsold vissza a korábban kikapcsolt bővítményeket.
  13. Töröld a böngésződ gyorsítótárát, hogy valóban minden módosítást láthass. Clear your browser cache to ensure you can see all changes. Ha front-end cache-t is használsz, töröld azt is, hogy a látogatók is mindent megfelelően, naprakészen lássanak.
  14. Végeztél a frissítéssel, immáron a legújabb verziójú WordPress hajtja a weboldaladat!

A WordPress bővítmények manuális frissítése

  1. Ha még nem tetted volna meg, készíts egy teljes biztonsági mentést a WordPress weboldaladról.
  2. Töltsd le a frissíteni kívánt bővítmény legújabb verzióját. Ez egy zip fájl lesz.
  3. Csomagold ki a számítógépeden ezt a fájlt. Ez létre fog hozni egy „bovitmenyed-neve” mappát a számítógépeden, benne a bővítmény új verziójának fájljaival.
  4. FTP-n töröld a frissíteni kívánt bővítmény mappáját a tárhelyről, a wp-content/plugins mappából.
  5. Töltsd fel a kicsomagolt, új verziót tartalmazó mappát a wp-content/uploads mappába, amely egy ehhez hasonló szerkezetet fog létrehozni: wp-content/plugins/bovitmenyed-neve/
  6. Lépj be a WordPress admin felületére. Menj a „Bővítmények” menübe és nézd meg, hogy valóban a legújabb verzió fut-e a most frissített bővítményből.

A WordPress kinézetek manuális frissítése

Ne feledd, ha egyedi fejlesztés is történt a kinézeteden, akkor el fogsz veszíteni minden ilyen módosítást, mert a régi kinézetet felül fogjuk írni az új verzióval. Ebben az esetben keresd meg a fejlesztődet, hogy a módosításokat integrálja a kinézet új verziójába. Ha nem nyúltál bele a kinézetbe, kövesd az alábbi útmutatót:

  1. Csinálk egy biztonsági mentést a teljes weboldalról.
  2. Töltsd le a kinézeted új verzióját a számítógépedre.
  3. Csomagold ki ezt a fájlt.
  4. Töröld FTP-n a használt kinézet könyvtárát a wp-content/themes mappából.
  5. A kicsomagolt – új verziót tartalmazó – könyvtárat másold fel a gépedről a wp-content/themes mappába, az előbb törölt mappa helyére. Egy ilyen mappa fog létrejönni: wp-content/themes/kinezeted-neve/
  6. Lépj be az admin felületre és menj a „Megjelenés” => „Sablonok” menüpontra és győződj meg arról, hogy a kinézeted legfrissebb verziója fut a WordPress oldaladon!

A fentiek elvégzése láthatjuk, hogy időigényes feladat. Alternatív megoldás lehet, ha a frissítéshez szükséges könyvtáraknak nagyobb jogosultságot adunk a frissítés idejére. A frissítés elvégzése után mindenképpen állítsuk vissza a korábbi jogosultságot!

A cikk a https://www.wordfence.com/learn/how-to-manually-upgrade-wordpress-themes-and-plugins/ link alatt található cikk fordítása.

Cikkértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni az új cikkekről, akkor iratkozz fel az értesítőre!

Szólj hozzá!


WordPress segítséget keresel?

Kérj díjmentes árajánlatot!

Főbb szolgáltatásaim: weboldal/webáruház készítés, megújítás, fejlesztés, gyorsítás, karbantartás, hibajavítás, oktatás, stb.